Logo


  Atentie!
Despre antibioticele ce se pot administra porcusorilor, si cele care niciodata nu se vor administra, fiind toxice
,

      puteti citi aici!

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO

  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

Bolile porcusorului de Guineea


 pagina 3/7. 


Probleme oftalmologice intalnim mai ales la porcusorii care se ranesc la nivelul ochiului cu un fir de fan, se ranesc in timp ce se cearta etc. Daca accidental un fir de fan se infige in ochi, acesta se va scoate cu grija, nu se va smuci! Daca nu ne descurcam, cerem ajutorul medicului veterinar. Prezenta unui corp strain sau ranirea poate fi identificata chiar si in cazul in care ace(a)sta nu e vizibil(a), deoarece ochiul porcusorului va avea un aspect laptos. Se poate trata cu bune rezultate daca porcusorul va fi consultat imediat de catre medicul veterinar, pentru a preintampina o infectie. Chiar si in cazurile mai grave se pot obtine rezultate spectaculoase, daca tratamentul este promt! Netratat se poate infecta si poate fi fatal.

  Foarte rar, pleoapa porcusorului se poate intoarce inspre interior (entropion). Avand o pozitie anormala, pleoapa si/sau genele (cilii pilosi) irita conjunctiva sau corneea, si datorita disconfortului ochiul porcusorului lacrimeaza. Unii porcusori se pot naste cu acest defect (daca se intampla, este relativ mai frecvent la puii Rex, Teddy si Texel). Vom unge pleoapa puiului de porcusor cu un unguent oftalmic prescris de catre medicul veterinar, pentru a lubrifia aceasta portiune. Cu miscari fine vom masa partea afectata, repetand zilnic aceste miscari, de aprox. 2-3 ori pe zi, pana cand pleoapa si/sau gena isi reia pozitia normala. In cazul in care nu va da rezultate, interventia chirurgicala va rezolva problema.

  Unii pui pot avea cruste la nivelul ochilor. Pleoapele porcusorului devin rosii, puiul devine fotosensibil, infectia de cele mai multe ori fiind insotita si de catar nasal. Apare mai ales la puii nou nascuti sau la cei cu varsta de pana la 1-3 saptamani. In general dispare spontan pana la implinirea varstei de 4 saptamani, fiind cunoscuta si sub numele de „conjunctivita neonatala”. Puii se infecteaza trecand prin caile genitale, agentul patogen contamineaza conjunctiva si nasofarinxul. In cazuri speciale din caile nasale patrunde in caile respiratorii, provocand infectii, pneumonie sau alte complicatii. In cazul unei infectii mai accentuate de conjunctivita porcusorii pot fi tratati cu picaturi de ochi sau unguent oftalmic obisnuit care se foloseste in medicina umana. Aceasta infectie enzootica (raspandita doar pe un anumit teritoriu sau intr-un grup limitat) este provocata de Chlamydia psittaci, agentul patogen fiind o bacterie intracelulara. Ataca caile genitale ale porcusorilor adulti (atat la femele, cat si la masculi), si se raspandeste prin contact direct (secretii vaginale, genitale, nasale, saliva, scaun), putand provoca chiar si sterilitate, avort spontan. In cazul porcusorilor nu s-a dovedit a fi contagios pentru om.

  Conjunctivita este inflamatia mucoasei care acopera partea anterioara a globului ocular. Inflamatia este insotita de lacrimare si crusta la nivelul ochilor. Ea apare datorita unor infectii (microbi), a folosirii asternuturilor care contin mult praf, sau dupa o scarpinare nereusita etc. Se va trata de catre medicul veterinar cu unguent oftalmic cu Kanamicina si/sau picaturi oftalmice cum ar fi de ex. Nafa-Gal.

  Glanda lacrimala secreta lacrimile care asigura umiditatea ochilor si le protejeaza de praf. Sunt conduse din sacul conjunctival prin canalele lacrimale in fosele nazale. In cazul in care caile lacrimale sunt astupate, lacrimile se vor revarsa in afara. Umezind in continuu partea de sub ochi poate inrosi usor si pielea in drumul ei, provocand chiar caderea parului in acele locuri.

  Lacrimarea, inrosirea, aspectul laptos, inflamarea, congestionarea sau bulbucarea ochilor poate fi simptomul multor boli, cum ar fi infectiile respiratorii, infectii micotice, avitaminoza C, deshidratare, probleme dentare, diabet, tumoare, alte infectii, boli, porcusorul bolnav va fi neaparat consultat de catre medicul veterinar, pentru a primi tratamentul corespunzator bolii. Uneori ochii pot fi inrositi si in stari intense de stres sau intr-un mediu expus la substante iritante (de ex. fum de tigara).

  Microftalmia este o malformatie congenitala, ochii porcusorului sunt foarte mici, are doar un singur ochi sau lipsesc ambii ochi, e orb. In general apare ca rezultatul incrucisarii unui porcusor dalmatian cu unul dalmatian sau al unui Roan cu unul Roan, de cele mai multe ori e letal , sau daca ramane in viata, necesita o ingrijire mai atenta, speciala. Aceasta anomalie oculara mai poate fi insotita de anomalii dentare - lipsa unuia sau a mai multor dinti, lipsa totala a dintilor - si anomalii pe oricare parte a tubului digestiv. Sa nu incrucisam niciodata un Dalmatian cu un Dalmatian sau un Roan cu un Roan! Orbirea partiala sau totala poate fi si rezultatul batranetii, sau a ranirii. Porcusorul orb langa partenerul sau / semenii sai poate trai o viata buna, el se adapteaza usor acestei deficiente sau nu il deranjeaza deloc, deoarece vazul la ei nu este atat de important, sprijinindu-se pe alte simturi, mult mai dezvoltate, cum ar fi mirosul, auzul, simtul tactil. Porcusorul orb dealtfel sanatos poate fi un animal de companie la fel de drag, ca unul vazator.

Tesut adipos pe conjunctiva   Tesut adipos pe conjunctiva (Pea eye, Fatty eye) este o boala ereditara. Intalnim mai des la descendentii care provin din aceeasi linie de sange. Un porcusor cu o asemenea boala nu este recomandat pentru reproducere, deoarece poate transmite mai departe gena recesiva care in forma homozigota manifesta acest caracter. Poate aparea in diferite forme, in general fiind nedureros, dar in cazuri mai accentuate poate limita vederea porcusorului. In forme usoare interventia chirurgicala nu este recomandata. La porcusori cu insuficienta cardiaca, datorita retentiei de apa (edem) in organism, aceasta boala poate agrava, din aceasta cauza se recomanda ca porcusorul cu tesut adipos pe conjunctiva sa fie consultat in vederea depistarii unor eventuale afectiuni cardiace. Retinerea de lichide in organism poate cauza aparitia tesutului adipos pe conjunctiva sau a unui simptom asemanator cu aceasta boala. In cazul instalarii edemului administrarea diureticului Furosemida (Lasix) dupa prescriptie medicala, in doza mica zilnica timp de aprox. 4-6 saptamani poate reduce mai mult sau mai putin aceasta afectiune. In forme severe, daca administrarea de diuretice nu este justificata, necesita interventie chirurgicala (cu laser) sau dupa caz un tratament aparte, deoarece depunerea masiva a tesuturilor poate provoca dureri, porcusorul nu poate clipi, neumezindu-se, ochii se vor usca, devenind vulnerabili la orice infectie. Porcusorii care au aceasta boala ereditara, nu sunt acceptati la expozitii.

  Important! Cand porcusorul se spala si se curata, ochii lui secreta un fluid alb care pe langa curatirea ochilor are un rol important in procesul de spalare, curatare. Aceasta secretie naturala, care nu poate fi considerata ca un simptom de boala, este luata de catre porcusor cu ajutorul labutelor din fata, frecandu-si fata si blana cu acest fluid. Pe langa faptul ca il ajuta ca toaleta lui sa fie mai eficienta, racoreste putin si corpul, el neputand transpira. Din aceasta cauza in caldura mare, pe timp de vara, sau dupa o activitate mai intensa porcusorul se spala mai intens, des.

  Majoritatea raselor de porcusori de Guineea prezinta dupa ureche o suprafata mica lipsita de par si de glande sebacee (o portiune de aprox. 1-1,5 cm). Cei cu blana colorata prezinta pe aceasta portiune pigmentatie mai puternica decat pe restul pielii. De regula nu creste par pe aceasta portiune (eventual cateva fire imprastiate), fiind o caracteristica genetica. Pana cand pielea este sanatoasa pe aceasta portiune, lipsa parului nu este un semn de boala (paraziti, ciuperci), ci un lucru normal, natural.
  Exista porcusori care din motive genetice (mutatii) pe toata suprafata corpului sunt lipsiti de par. Unii dintre ei au fost selectati pentru reproducere, pentru a naste pui fara blana.


 pagina anterioara

3/7

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Probleme oftalmologice, ranire
 Intoarcere spre inauntru a ploapei
 Conjunctivita neonatala
 Conjunctivita
 Obstructia canalului lacrimal
 Inrosire a ochilor
 Microftalmie, orbire
 Tesut adipos pe conjunctiva
 Fluid alb secretat de ochi in timpul toaletarii
 Suprafata lipsita de par de dupa ureche

Bolile porcusorului - pagina 1:
 Tendinta de a ascunde boala!
 Pericolul instalarii cetozei
 Enterocolita, degradare a florei intestinale
 Probiotice pentru reechilibrarea florei intestinale
 Constipatie
 Intoxicatie: plante toxice, alimente contaminate cu pesticide, ingrasaminte
 Infectii respiratorii
 Alergie
 Infectii ale aparatului auditiv

Bolile porcusorului - pagina 2:
 Hipertermie
 Urina de aspect laptos
 Afectiuni renale, uro-genitale
 Atac cerebral
 Scorbut
 Eruptii la nivelul buzelor

Bolile porcusorului - pagina 4:
 Tulburari ale glandei supracaudale
 Sacul anal
 Monitorizarea aparatului genital la mascul
 Coprofagia
 Slabirea muschilor anali

Bolile porcusorului - pagina 5:
 Toxemie gravidica
 Mastita
 Chist ovarian
 Chelie partiala post-partum, tulburari hormonale
 Roaderea parului

Bolile porcusorului - pagina 6:
 Tumori
 Chist sebaceu
 Inflamatii ale glandei parotide si/sau submaxilare
 Afectiuni ale talpii
 Intarituri ale pielii dupa pernutele talpii

Bolile porcusorului - pagina 7:
 Diabet zaharat
 Abnormitati  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

Linkuri utile:
 Factorul care determina aparitia tipului fara blana - Rasele Skinny si Baldwin
 Pagina web cu Porcusori Skinny si Baldwin

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.