Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani

Legaturi:
 Chin Sling :: A Revolutionary New Treatment - O terapie noua, revolutionara
 Malocclusions in guinea pigs, chinchillas and rabbits - Malocluzie la porcusori, cincile si iepuri


  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Dentitia si diferitele probleme dentare
ale porcusorului de Guineea


 pagina 2/2. 


Alungiri ale radacinilor
  Dintii porcusorului cu crestere incontinuu au radacina deschisa. Uneori aceste radacini pot creste prea adanc, ajungand pana la mandibula (vezi:
elongated root). In partea de jos radacinile alungite uneori se pot palpa, simtind un fel de proeminenta la nivelul mandibulei inferioare. Aceste radacini elongate in partea superioara pot provoca o presiune asupra ochilor, rezultand exoftalmie (proeminenta moderata sau accentuata a globilor oculari in afara orbitelor), lacrimare, umflarea ochilor sau alte probleme de acest fel. In asemenea cazuri dintii trebuie taiati putin mai scurt, fata de taierea dintilor crescuti peste masura, pentru a compensa aceasta alungire anormala.

  Afectiuni disfunctionale ale articulatiei temporomandibulare
  In masticatie articulatia temporo-mandibulara a porcusorului este solicitata. In cazul unor leziuni traumatice, a radacinii elongate ale dintilor si/sau la o crestere peste masura a dintilor, in jurul mandibulei se genereaza o tensiune. Din cauza pozitiei anormale a mandibulei si/sau a unor anomalii de raport intre arcadele dentare ligamentele periarticulare si/sau muschii masticatori slabesc, se atrofiaza. Aceste disfunctii ale articulatiei temporo-mandibulare pot fi nu numai urmari ale diferitelor probleme dento-maxilare ale porcusorului, in unele cazuri disfunctiile articulare si musculare pot fi insasi cauza cresterii peste masura a dintilor. Porcusorul isi deschide greu gura, nu poate inchide complet mandibula, si din aceasta cauza gura ramane usor deschisa, are dureri de intensitati diferite, nu poate consuma hrana sau este inapetent, este abatut, scade in greutate.

  In ambele cazuri poate ajuta folosirea temporara a unei bande elastice pentru sustinerea mandibulei, fiind aplicata in unele tari cu bune rezultate ptr. porcusori, dupa ce la acestia s-a facut corectia necesara a dintilor (taiere din lungime), sau dupa caz si alte corectari. Se va folosi numai in cazul in care recomanda medicul veterinar, el specificand si perioadele in care va fi purtat de catre porcusor, si perioadele cand se va scoate temporar. Datorita acestui dispozitiv din material elastic, folosit in diferite perioade stabilite de medic, tensiunea din muschi scade, muschii se relaxeaza/se odihnesc, si se pot reface. Terapia se completeaza cu masaj al muschilor masticatori. In multe cazuri se observa o amelioare semnificativa chiar dupa trecerea unei saptamani de tratament.
  Fixatorul extern din material elastic pentru mandibula se confectioneaza din material moale numit Neoprene, cu sistem de inchidere tip (banda) Velcro. Acesta mentine mandibula intr-o pozitie stabila si o ajuta sa se inchida cu maxilarul in mod corespunzator, avand un efect bun si asupra ligamentelor si muschilor masticatori, reducand tensiunea asupra lor. Trebuie fixat in asa fel, incat sa fie asigurata miscarea si masticarea. Cele doua gauri largi (!) sunt necesare pentru urechi ce neaparat trebuie lasate libere, fara a fi presate la baza, pentru a nu se umfla.

  Muschii masticatori trebuie masati in fiecare zi. Cu ajutorul periutei de dinti electrice se poate masa cu usurinta, astfel stimulandu-le. Miscarile rapide oscilatorii ale periutei intaresc si fortifica muschii masticatori. Masajul se va face de doua ori pe zi, cate 2-2 minute in ambele parti ale mandibulei, apoi putin si sub barbie (muschii limbii). Terapia se va face numai la recomandarea medicului, intotdeauna se va cere parerea lui. In cazul in care e recomandat de medic, el va stabili perioada in care va fi purtat, specificand si perioada cand se va scoate. Fixatorul va fi purtat de porcusor numai in cazul in care medicul recomanda.

  In cazul suspiciunii unei anomalii dentare, in vederea obtinerii unui diagnostic corect, pe langa un control medical amanuntit e nevoie si de o examinare cu raze X sau examinare RMN (rezonanta magnetica nucleara).

  Incisivii pot fi de lungimi diferite, unii porcusori pot avea incisivii mai lungi - acestea asigurand buna functionare a lor - fara sa fie crescuti lungi. Aceste individualitati trebuie luate in seama, pentru a nu fi gresit diagnosticati (si cu incisivii taiati din greseala). In cazul unei suspiciuni porcusorul va fi monitorizat, cantarirea lui periodica fiind cea mai buna metoda de depistare a bolii.

  Tipul hranei consumate are o influenta asupra tocirii dintilor si a mentinerii lor in stare buna. Sa preintampinam aparitia cresterii peste masura a dintilor cu o dieta bogata in fibre si cu asigurarea permanenta a fanului. Vom avea grija ca porcusorul de Guineea sa poata avea acces permanent la fan (si apa!), pentru a consuma din acesta (aceasta) atunci, cand simte nevoia.

  Despre hranirea porcusorului bolnav, inapetent, cu seringa se poate citi aici!.


 pagina anterioara

2/2Pe aceasta pagina:
 Elongare a radacinilor
 Alte anomalii dento-maxilare
 Fixator elastic pentru mandibula, ca tratament terapeutic
 Masarea si stimularea muschilor masticatori


Diferitele probleme dentare ale porcusorului - pagina 1:
 Dentitia rozatoarelor
 Dentitia porcusorului si masticatia
 Dinti rupti
 Cresterea dintilor peste masuraMondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.