Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza

Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader
Antibiotice


In cazul in care porcusorul este bolnav, tratamentul corespunzator si posologia (doza exacta stabilita in raport cu boala si greutatea corpului porcusorului) va fi prescris de catre medicul veterinar. Sunt foarte multe medicamente uzuale care sunt interzise pentru tratarea bolilor porcusorului, multe dintre ele fiind toxice si fatale pentru el. Nu administra niciodata medicamente fara prescriptie medicala!

  Antibioticele care se pot administra la porcusorii bolnavi, respectand indicatiile medicului veterinar, sunt:
    - Baytril (Enrofloxacin) – se va administra numai adultilor, nu se va administra puilor sau porcusorilor care sunt in crestere.
    - Bactrim (Tribissen, Septra, SMZ-TMP, Trimethoprim sulfa, Trimethoprim-sulfamethoxazol) – in doza potrivita se poate administra si puilor in crestere.
    - Cloramphenicol palmitate
    - Cloramphenicol succinate
    - Sulfamethazine – vom administra cu suc natural (mere etc.) pentru a acoperi gustul amar
    - Doxiciclina (Vibramicina, Vibravet) - se va evita utilizarea Doxiciclinei la femelele in ultimele 3 saptamani ale gestatiei, si la puii nou-nascuti in primele 4 saptamani de viata, deoarece cauzeaza colorarea permanenta a dintilor (galben-gri-brun) la pui.
    - Tetraciclina - se va folosi cu f. mare precautie (!), deoarece in unele carti/lucrari de specialitate apare ca toxic pentru porcusori. S-a dovedit si in practica de zi cu zi, ca acest antibiotic la unii indivizi mai sensibili degradeaza in mare masura flora intestinala.

Porcusor medic veterinar   Informatii importante:
    In perioada in care porcusorul este bolnav, letargic, schimbarile majore in mediul si dieta lui au un efect destructiv asupra sanatati lui, fiind traite de el ca un stres. Sa evitam pe cat posibil schimbarile majore in aceasta perioada.
    In timpul tratamentului cu antibiotice porcusorul va primi mai mult fan pentru mentinerea echilibrului sistemului digestiv.
    Pentru prevenirea deteriorarii / echilibrarea florei intestinale se va da supliment probiotic - Bio-Lapis, Gastroferm MVit, Probios, BeneBac, LactoBac, Biotics, Ecoflorina, ErceFlora duo sau un alt produs probiotic. Probioticul se va da dupa 1-2 ore dupa administrare antibiotic.
    Temperatura din incapere trebuie sa fie constanta, calda. (aprox. 16-20 C0).
    In cazul in care necesita, vom pune in cusca, in apropierea locului de odihna, sticla cu apa calda ce va fi mai des schimbata (eventual infasurata si cu prosop) sau o plosca termo speciala (din comert), si o paturica calda sub el. In cele mai multe cazuri au o influenta benefica (!), ajutand si la pastrarea/mentinerea temperaturii corporale. Acestea vor fi asezate in asa fel, ca porcusorul sa se poata indeparta de ele in cazul in care doreste acest lucru.
    In aceasta perioda nu se vor introduce alimente noi, necunoscute lui, in dieta.
    In caz de diaree se va da o cantitate foarte mica de legume, verdeturi, fructe, sau dupa caz acestea vor fi sistate temporar. Accentul va fi pe fan, si administrarea de lichide pentru prevenirea deshidratarii.
     Contactarea medicului veterinar este absolut necesara in cazul unui comportament anormal (neobisnuit) pe perioada tratamentului prescris.


Antibiotice care NU se vor administra niciodata, deoarece sunt toxice pentru porcusori:
    - Penicilina in orice forma, Amoxicilina (Clavamox), Eritromicina, Lincocin (Lincomicin, Lincorex), Lincospectin, Streptomicina, Clortetraciclina, Oxitetraciclina, Dihidrostreptomicina, Ampicilina, Cefalexin, Cefadroxil, Cefalosporinele, Cefazolina, Clindamicina, Bacitracina, si derivatele acestora. Unele din aceste antibiotice actioneaza asupra florei intestinale si provoaca diaree ireversibila si fatala, altele provoaca o reactie alergica fatala.


Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor:
    Fisier in format pdf, versiunea pentru tiparire (56 KB)

  Hranire artificiala: hranirea si adaparea porcusorului inapetent, informatii detaliate aici.Pe aceasta pagina:
 Antibiotice ce pot fi administrate porcusorului
 Recomandari pentru perioada in care este sub tratament
 Antibiotice cu efecte toxice, fatale pentru porcusori

Recomandari:
 Un important supliment nutritiv pentru porcusorul bolnav/inapetent! Bio-Lapis - o formula ce contine probiotice, prebiotice, electroliti si vitamine
 Ca alternativa, in cazul in care este imposibila procurarea probiticului Bio-Lapis sau Gastroferm MVit, se va administra Biotics
 In inapetenta si dupa interventie chirurgicala: Produsul Critical Care

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2011. Toate drepturile rezervate.
Politica de confidentialitate