Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani

Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Gene responsabile de varietatile de culori


 pagina 3/3. 


Factorul Dalmatian si Roan   Este determinat de doua perechi de gene, combinatia Rsrs (din punct de vedere genotipic este hibrid) determina coloratia Dalmatian sau Roan (dalmatian or spotted roan faktor). Gena alela Rs este rezultatul unei mutatii a factorului S si influenteaza distribuirea culorilor pe corp, iar gena alela rs manifesta caracterul unicolor (colorat, nu alb), culoare care apare pe corpul alb sub forma de pete la Dalmatian, si sub forma de coloratie marmoree la Roan, capul si piciorusele avand coloratia petelor (la dalamtian pe nas si o dunga alba obligatorie), respectiv a culorii inchise din cea marmoree. In unele literaturi aceasta gena se noteaza Rnrn.

  Important!
  Niciodata nu se va imperechea un Dalmatian cu un Dalmatian sau un Roan cu un Roan, deoarece ei sunt purtatorii unei mutatii dominante in forma heterozigota care in forma homozigota (gena alela pereche RsRs) este gena letala. Porcusorii care au gene letale, in general se nasc cu malformatii, au blana de culoare alba si rareori supravietuiesc (in lb. engleza aceasta gena letala se numeste Lethal White). In cele mai multe cazuri acesti porcusori au ochii mici si/sau deformati, dentitia este deformata sau absenta, de multe ori sunt surzi sau sterili, si daca nu se nasc morti, marea majoritate moare la cateva zile/saptamani dupa nastere.
  Rsrs - Gena face posibila aparitia culorii albe pe corp, limitand culoarea colorata pe cap, picioruse si sub cele doua forme diferite pe corp (pete la dalmatian si marmoree la roan).
  RsRs - gena letala, in general determina moartea individului respectiv inainte de maturitate sexuala.
  rsrs - reprezinta un porcusor unicolor, dar nu alb, deoarece nu ar avea sens incrucisarea unui porcusor dalmatian sau roan cu unul alb. La imperechere se tine cont de culoarea porcusorului unicolor, aceasta culoare determina culoarea capului, picioruselor, picatelelor etc. Este indicata imperecherea unui porcusor dalmatian de culoare neagra cu unul unicolor avand blana neagra, imperecherea unui dalmatian de culoare ciocolatiu cu unul unicolor avand blana de culoare ciocolatiu etc.

Rsrs x rsrs

50 % Rsrs; 50 % rsrs

Rsrs x Rsrs

50 % Rsrs; 25 % rsrs; 25 % RsRs;


Dalmatian
Dalmatian

Roan
RoanO gena mutanta mai putin cunoscuta este gena care determina coloratia Tan.
  Acest porcusor seamana cu cel Aguti, avand o singura diferenta fata de acesta, fiecare fir de par al porcusorului Tan va avea doar o singura culoare: pe corp firele de par sunt negre, fara a avea banda terminala sau subterminala rosie, iar pe partea abdominala rosii.
  Cateva variante Tan: La Tan ciocolatiu fiecare fir de par de pe corp este ciocolatiu, pe partea abdominala firele de par fiind rosii. Porcusorul Tan liliachiu pe corp are firele de par liliachii, pe abdomen aurii.
  Cele cu ochii rosii si culori diluate se numesc Fox (in SUA Marten) si Otter. Cateva exemple: Varianta Fox ciocolatiu, in SUA numit Marten ciocolatiu pe corp este ciocolatiu iar pe abdomen alb. Pe corpul celei Fox liliachiu firele de par sunt liliachii, iar pe abdomen albe etc.
  La porcusorii Tan, Otter si Fox (Marten) intalnim aceleasi combinatii de culori, ca si la variantele Aguti si Argente.

Tan bej, liliachiu, albastru, ciocolatiu si negru
Porcusori Tan

Tan ciocolatiu
Tan ciocolatiuCunoasterea genotipului este foarte importanta in cadrul unui program de reproducere, este o deosebire intre structura genetica a organismelor si infatisarea lor. Doar prin cunoasterea fenotipului nu (!) vom putea anticipa corect diferitele caractere/insusiri (culoare, tip de blana etc.) care vor mosteni descendentii. Vom putea studia doar modul cum se comporta in descendenta caracterele mostenite in urma reproducerii.

Amici

  pagina anterioara

3/3Pe aceasta pagina:
 Factorul Dalmatian si Roan
 Culorile Tan

Gene responsabile de varietatile de culori - pagina 1:
 Cercetari genetice
 Notiuni de baza
 Locusul A
 Locusul B

Gene responsabile de varietatile de culori - pagina 2:
 Locusul C
 Locusul E
 Locusul P
 Locusul SMondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.