Logo


  Atentie!
Despre antibioticele ce se pot administra porcusorilor, si cele care niciodata nu se vor administra, fiind toxice
,

      puteti citi aici!

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO

  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani

Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

Programul Acrobat Reader



Linkuri:
  Fisier video: porcusori jucausi - sarituri pop-corn, in forma moderata:
 - varianta redusa ptr. dial-up wmv - 1.619 KB
 - ptr. banda larga wmv - 5.569 KB



Bolile porcusorului de Guineea


 pagina 7/7. 


Diabetul zaharat este o boala spontana ce se intaleaza lent, fara a avea semne clinice la inceput. Consumarea unei mari cantitati de apa, cresterea volumului de urina emisa si/sau blana mereu umeda (imbibata in urina) la nivelul partii posterioare sunt semne care necesita o consultatie medicala. Aceste simptome pot aparea si in cazul unei infectii urinare (cistita), sau mai rar, si in sindromul Cushing. O cataracta - boala de ochi constand in opacizare a cristalinului - recent aparuta poate fi si ea un simptom al acestei boli metabolice. Medicamentul Glibenclamide (medicatie orala) si dieta adecvata va ajuta, deoarece in marea majoritate a cazurilor porcusorul sufera de o forma de diabet zaharat numit neinsulinodependent, de tip II. Dupa trecerea unei perioade tratamentul se poate reduce la jumatate, sau treptat se poate sista la porcusorii a caror stare permite acest lucru.
  Dieta: porcusorul va consuma o cantitate insemnata de fan, semintele bogate in grasimi (ca semintele de porumb, semintele de floarea soarelui, daca au consumat) vor fi complet eliminate si se va da o cantitate mai redusa de verdeturi si legume pentru a consuma mai mult fan, bogat in fibre. Din cauza continutul mare de zahar porcusorul bolnav nu (!) va primi banane sau struguri. Important: dupa cercetarile CCT (Cavy Cambridge Trust in the UK) alimentele care contin coloranti, pot favoriza aparitia acestei boli, din aceasta cauza nu (!) vom da porcusorului hrana care contine coloranti artificiali.

  Abnormitati
  Un unele cazuri imperecherea consangvina sau endogamia este practicata de catre ameliatori/crescatori cu scopul de a mari frecventa unor caractere cat mai utile, cat mai fidele la urmasi. Prin incrucisarea rudelor apropiate se mareste frecventa organismelor homozigote, astfel se pot realiza combinatii de gene care sa asigure caractere cat mai nobile pentru rasa respectiva - pe langa caracterele nobile insa se pot manifesta si caractere nedorite (defecte, anomalii), acestea fiind mai des intalnite in cazul imperecherii intre rude. In natura datorita selectiei naturale se mareste frecventa acelor gene care determina organismul sa produca un numar cat mai mare de descendenti. In salbaticie masculul alfa este intolerant fata de activitatea sexuala al unui mascul de rang inferior. Dominanta si capacitatea de a lupta duce nu doar la succes sexual, ajuta si la evitarea endogamiei.
  Abnormalitatile cele mai frecvente intalnite in endogamii: dentitie deformata si/sau dinti crescuti peste masura, anomalii faciale, cataracta, sistem imunitar slab, viabilitate generala scazuta, mortalitate juvenila crescuta. O anomalie relativ mai rara este cea a extremitatilor, numit picior de doaga - malformatie ce se produce in perioada initiala a dezvoltarii, la nastere constatandu-se pozitia incorecta a uneia sau a mai multora dintre membre. O alta deformitate a membrelor, asemanatoare cu piciorul de doaga, dar cu posibilitate mult mai mare de corectare (!) este cea cauzata de pozitia nefavorabila a fatului in uterul mamei, o deformitate ce se poate confunda usor cu piciorul de doaga propriu-zisa. In primele zile de dupa nastere hormonii maternali de destindere sunt inca prezente intr-un numar destul de mare in organismul puiului (acesti hormoni asigura flexibilitatea fatului in uterul mamei), din aceasta cauza aceasta deformitate in general se poate corecta usor prin masaje repetate, fine. In cazul in care este necesar, piciorul (sau dupa caz picioarele) se poate/se pot pune cateva zile intr-o sina potrivita din material sintetic, microporos.
  Abnormitati genetice rare:
    - anomalii corneale (anomalii la nivelul corneei);
    - nanism congenital (stare de pitic): aceasta malformatie mostenita cu caracter recesiv se manifesta prin talie si greutate subnormale, constatate la nastere si persistand si in viata extrauterina, gena fiind subletala.
    - paralizie congenitala;
    - polidactilie: In forma heterozigota (Px/+) pentadactilie, insa al cincelea deget va fi rudimentar (fara oase). In forma homozigota (Px/Px) polidactilism extrem - cate zece degete la nivelul membrelor - asociat cu anomalii scheletale si viscerale, si cu mortalitate crescuta la o varsta inca prematura.
    - hipogenezie sexuala: malformatie congenitala ce determina sterilitate;
    - surditate-mutism sporadic: se manifesta prin tremur abnormal si comportament ciudat (porcusorul va „dansa” si/sau se va invarti in cerc). Doua gene mutante diferite pot cauza acest comportament: Wz (mutatia Waltzer) - este o malformatie congenitala, cu caracter dominant. In forma homozigota este letala. Stare normala la nastere, urmat de atrofierea elementelor celulare ale organului lui Corti, asociat cu atrofierea nervului cohlear. wtz - malformatie congenitala cu caracter recesiv. Degenerarea progresiva a organului lui Corti, a nervului cohlear si a celulelor ganglionilor spirali duce la degradarea analizatorului auditiv si se manifesta prin tulburari de echilibru, tremur al capului - cu inaintarea varstei acestea devenind tot mai pronuntate.
    Nota: Porcusorii, in special puii si cei in crestere, cand se joaca si se simt bine, sar in sus ca floricelele de porumb, fug in stanga si in dreapta, schimba brusc directia. Acest comportament nu este o anomalie, tremur abnormal sau comportament ciudat, fiind semnul sanatatii si a bunei dispozitii la ei.


 pagina anterioara

7/7



Pe aceasta pagina:
 Diabet zaharat
 Abnormitati

Bolile porcusorului - pagina 1:
 Tendinta de a ascunde boala!
 Pericolul instalarii cetozei
 Enterocolita, degradare a florei intestinale
 Probiotice pentru reechilibrarea florei intestinale
 Constipatie
 Intoxicatie: plante toxice, alimente contaminate cu pesticide, ingrasaminte
 Infectii respiratorii
 Alergie
 Infectii ale aparatului auditiv

Bolile porcusorului - pagina 2:
 Hipertermie
 Urina de aspect laptos
 Afectiuni renale, uro-genitale
 Atac cerebral
 Scorbut
 Eruptii la nivelul buzelor

Bolile porcusorului - pagina 3:
 Probleme oftalmologice, ranire
 Intoarcere spre inauntru a ploapei
 Conjunctivita neonatala
 Conjunctivita
 Obstructia canalului lacrimal
 Inrosire a ochilor
 Microftalmie, orbire
 Tesut adipos pe conjunctiva
 Fluid alb secretat de ochi in timpul toaletarii
 Suprafata lipsita de par de dupa ureche

Bolile porcusorului - pagina 4:
 Tulburari ale glandei supracaudale
 Sacul anal
 Monitorizarea aparatului genital la mascul
 Coprofagia
 Slabirea muschilor anali

Bolile porcusorului - pagina 5:
 Toxemie gravidica
 Mastita
 Chist ovarian
 Chelie partiala post-partum, tulburari hormonale
 Roaderea parului

Bolile porcusorului - pagina 6:
 Tumori
 Chist sebaceu
 Inflamatii ale glandei parotide si/sau submaxilare
 Afectiuni ale talpii
 Intarituri ale pielii dupa pernutele talpii



Link util:
  Hazel and Ginger - Diabetes Treatment:
 Tratamentul diabetului la doi porcusori


Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.