Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO

  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani

Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)Linkuri utile:
  Dangerous Plants / Poison

  Toxic PlantsIngrijirea porcusorului de Guineea


 pagina 4/4. 


Cum se joaca?

  Un porcusor care este imblanzit, devine prietenos si ii va placea sa se plimbe si in afara custii.Ma lasi si pe mine?Pentru plimbare este potrivita bucataria, baia sau acele locuri in care dusumeaua se poate curata usor. Va fi si mai vioi, bine dispus, daca poate avea un partener. Impreuna se vor plimba cu foarte mare placere prin casa si se vor juca. Vor inspecta locurile noi, vor fugi prin incapere, se vor juca de-a va-ti ascunselea. Jucariile preferate vor fi cele in care se pot ascunde: Uiii! Aici sunt!un tub gros din carton sau alte ascunzatoare in care pot circula fara probleme, labirinturi construite din crengi, ziare si/sau cartoane. Rola de carton de la mijlocul hartiei igienice, umpluta cu fan, este si ea buna pentru joaca.
Tub  Daca cusca este spatioasa, putem aseza si in aceasta tuburi groase, astfel se vor misca mai mult si nu se vor plictisi. Cu putina indemanare unele accesorii pot fi facute chiar de noi. De ex. un hamac se Hamacpoate face usor dintr-un material mai gros/tare sau din blana artificiala. Materialul se va croi in forma dreptunghiulara, pe fiecare din cele patru colturi se va coase o sfoara (sau siret), si se va lega la o inaltime corespunzatoare de cusca.
Un ascunzis ce e agreat in special iarna   In PetShopuri se gasesc pernute pentru pisici si caini, din aceste pernute se pot crea usor minunate accesorii pentru porcusori. Fiind captusite cu blana artificiala ele pot fi indoite si cusute sau capsate pe una sau ambele capete, oferind un ascunzis ideal porcusorilor.

Minge suport pentru legume si fan   Tragerea verdeturilor, legumelor sau a firelor de fan din mingea suport necesita timp si este o preocupare. Prin imbogatirea mediului trezim curiozitatea naturala a mamiferului mic. Pe langa faptul ca stimuleaza porcusorul, poate inhiba sau reduce semnificativ si agresivitatea eventual aparuta.
  O buna metoda de a schimba anturajul si de a alunga monotonia este si punerea unor crengi in cusca. Porcusorii rod cu placere crengutele. Pe langa ocupatia si distractia pe care le ofera, ele ajuta si la tocirea dintilor ce sunt in permanenta crestere. Crengutele vor fi asezate in asa fel incat sa nu impiedice circularea in cusca. Foarte important! Vom folosi doar crengute ce nu au fost tratate cu pesticide sau alte substante posibil otravitoare. Cele mai potrivite pentru ros sunt crengutele de mar, proaspat culese. Vita de vie - obtinuta in urma taierii - este si ea agreata de multi porcusori. Crengutele de cires, cais, piersic sau prun, si crengutele pomilor cu miez rosu (de ex. zada) sunt otravitoare, acestea nu (!) se vor da porcusorilor.
  Unii dau porcusorilor si frunzis de salcie, despre aceasta insa trebuie sa stim ca are un efect constipator destul de puternic. Daca le consuma cu placere, porcusorilor le putem oferi ocazional si putin (doar putin!) frunzis de dud, frunzis de salcam alb sau flori de salcam alb.
Roata, carusel, minge nu!   Porcusorilor le face placere sa circule liber in voie. Nu vom pune niciodata roata, carusel sau minge de orice fel in locurile amenajate lor, ei nu se pot juca cu acestea. Intr-o asemenea roata s-ar speria enorm, si s-ar putea rani, sira spinarii a porcusorului fiind fragila. Mingea este si ea periculoasa, existand pericolul de a calca pe ea.
  Vom avea grija, ca in timpul plimbarilor in afara custii sa nu ajunga la fire electrice sau plante de ornament.
Jucaria preferata: un alt porcusor cu care poate interactiona!   Puii de porcusori sunt foarte jucausi. Cand se simt bine si sunt intr-o dispozitie foarte buna, ei sar in sus, in timpul sariturii schimband directia chiar si 180o, aterizand intr-o alta pozitie. Englezii, americanii numesc aceasta saritura „pop-corn”, deoarece ei sar ca floricelele de porumb. Chiar si mama lor devine mai jucausa in aceasta perioada.
  

Jucaria cea mai potrivita pentru un porcusor?
  Un alt porcusor, cu care sa se poata juca!

Ai primit si tu? Uiiii! Mmmmm ce bun a fost!

 pagina anterioara

4/4Pe aceasta pagina:
 Cum se joaca?
 Roata, carusel sau minge nu!
 Sarituri ce exprima buna dispozitie

Ingrijirea porcusorului - pagina 1:
 Importanta contactului cu specia proprie
 Combinatii a doi porcusori
 O pereche sau doi se acelasi sex?
 Carantina

Ingrijirea porcusorului - pagina 2:
 Habitatul porcusorului
 Masuri in perioada caniculei
 O cusca spatioasa - o investitie buna
 Asternuturi
 Prosopel, material Vet-Bed la locul de odihna

Ingrijirea porcusorului - pagina 3:
 Taierea gherutelor
 Baia, necesara sau de evitat?
 Periere, pieptanare
 Masurare periodica a greutatii corporale
 Control periodic al dintilor


  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.