Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat ReaderLinkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB


Ingrijirea porcusorului de Guineea


 pagina 3/4. 


Ingrijiri periodice

  La un porcusor matur se vor verifica gherutele odata la luna, si se vor taia varfurile. Acestea nu se tocesc ca la cei salbatici, este nevoie de ingrijirea lor periodica. Vrem sa stea cuminte? Il vom infasura intr-un prosop, sau il vom tine cu spatele spre noi, taiand gherutele tinandu-l in poale. Asa va deveni mai calm, mai linistit. Taierea gherutelorLa porcusorii cu picioruse de culoare deschisa se vad venele din gherute: se va taia varful gherutelor in asa fel, incat sa avem o distanta de 1, 5 - 2 mm de vena. La cei cu picioruse de culoare inchisa nu se pot vedea venele din gheare, la acestia se va taia mai des, putin, din varfurile gherutelor. Daca, accidental, am taiat in vena, vom spala acel loc cu putina apa oxigenata sau solutie Betadine, pentru a preintampina o infectie. Trebuie respectata forma (!) gherutelor, vor fi taiate putin oblic, lasand partea de sus putin mai lunga. Daca nu ne descurcam, cerem ajutorul medicului veterinar.
Gherute crescute prea lungi vs. gherute taiate corect   De retinut!
Gherutele care nu sunt taiate la timp, cresc spre interior, provocand neplacere, daca sunt prea lungi, chiar durere porcusorului. Venele din gheare cresc impreuna cu gheare, netaiate la timp vor fi mult mai greu de corectat. La gherutele neintretinute vom taia doar putin si mai des din varfuri pentru a reveni la o lungime potrivita fara sa taiem in vena. In asa fel venele din gheare incet se vor retrage.

  In general porcusorilor nu le place baia si nu este recomandata, deoarece samponul (sapunul) indeparteaza grasimile naturale de pe pielea lui. Baie ii vom face doar in cazul in care e strict necesara. In acest caz vom folosi sampon slab (de copii), si nu ii vom uda capul. Vom fi atenti la ochi, nas si urechi, si il vom usca foarte bine, altfel el poate raci. Avand pielea sensibila, vom fi precauti la uscarea blanii. Uscatorul de par vom tine la distanta de blana, sau il vom regla pentru o treapta mai mica de temperatura si viteaza. Evitam pe cat posibil imbaierea puiilor sub 2 luni, a femelelor gestante sau a celor care alapteaza! Daca acest lucru nu este posibil, imbaierea la aceste categorii se va face fara sampon sau sapun.

Cu blana lunga  Blana o putem peria zilnic sau macar odata sau de doua ori pe saptamana. Cu blana scurta Acest lucru il vom face cu multa rabdare si cu delicatete la porcusorii cu par lung rasele Sheltie, Coronet, Peruvian si Angora. Porcusorii cu blana de tip rexoid nu vor fi pieptanate sau periate, blana acestora va fi intretinuta si descalcita, aranjata, cu ajutorul degetelor, pentru ca blana deasa carliontata, ondulata sa se poata pastra in forma ei naturala, elastica. Daca se formeaza noduri care nu pot fi descalcite, acestea vor fi taiate cu ajutorul unei foarfeci.

  Sa-i cantarim greutatea corporala! La cei sanatosi saptamanal, sau macar odata la doua saptamani, iar la cei bolnavi zilnic.
Daca un porcusor adult de la o saptamana la alta din greutate scade aprox. 50 de grame, e bine sa fie mai indeaproape monitorizat - apetitul, comportamentul, urina, scaunul si starea in general. Cate grame am?Daca intr-o saptamana scade 80 grame sau mai mult (!), aceasta poate fi un semn de boala, o problema dentara/bucala, un factor stresant, o schimbare brusca (meniu, mediu, altceva) ce a cauzat aceasta scadere. In cazul in care scaderea de la o saptamana la alta e peste 100 de grame, un consult medical, cat mai curand posibil va fi absolut necesar!
  Pagini pentru listare:
    Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului, fisier pdf - 45 KB.
    Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor, fisier pdf - 48 KB.

  Se verifica periodic si dentitia.
Probleme ce pot aparea: se rupe o bucata din incisiv, dintele din fata? Daca mananca bine in continuare si este vioi, nu este necesara vizitarea medicului veterinar, deoarece incisivul va creste repede la lungimea potrivita. Corectarea (taierea) dintilor va fi necesara in cazul in care nu poate mesteca bine, refuza mancarea, sau nu poate manca din aceasta cauza, are probleme la inghitire etc. Mai rar incisivii, premolarii sau molarii pot creste prea lungi, impiedicand porcusorul in consumarea hranei, si/sau pot deveni ascutiti, ranind limba porcusorului. In acest caz vom cere ajutorul medicului veterinar in cel mai scurt timp posibil, deoarece porcusorul nu va putea manca, si se va imbolnavi. Informatii detailate: aici.


 pagina anterioara

3/4

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Taierea gherutelor
 Baia, necesara sau de evitat?
 Periere, pieptanare
 Masurare periodica a greutatii corporale
 Control periodic al dintilor

Ingrijirea porcusorului - pagina 1:
 Importanta contactului cu specia proprie
 Combinatii a doi porcusori
 O pereche sau doi se acelasi sex?
 Carantina

Ingrijirea porcusorului - pagina 2:
 Habitatul porcusorului
 Masuri in perioada caniculei
 O cusca spatioasa - o investitie buna
 Asternuturi
 Prosopel, material Vet-Bed la locul de odihna

Ingrijirea porcusorului - pagina 4:
 Cum se joaca?
 Roata, carusel sau minge nu!
 Sarituri ce exprima buna dispozitieTrusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului

   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.