Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani
Linkuri utile:
  Cusca C&C - cum se construieste

  Acelasi subiect, navigand cu un click pe butoanele sageti

  Piscina gonflabila - potrivita si pentru exercitii zilnice de din afara custii

  Cusca din material plexiglas

  Tarcuri, amenajari ptr. gradina

  Imbogatiarea spatiului de viata - ascunzisuri si alte accesorii

  Asternuturi pentru mamifere mici - opinii pro si contra
Ingrijirea porcusorului de Guineea


 pagina 2/4. 


Ai posibilitatea sa alegi habitatul porcusorului?
  Nu-l izola departe de tine si nu-l tine intr-un loc intunecos, dar fereste-l de lumina intensa a razelor solare.
  Cel mai bine se simte la temperatura camerei, la 16-20 C0. Daca nu este in locuinta, temperatura incaperii in care este tinut, sa nu scada sub 10-12 C0. Cusca sa fie intr-un loc potrivit, porcusorul fiind sensibil la frig, curent si umezeala. Totodata trebuie stiut, ca porcusorul de Guineea tolereaza mai bine temperatura mai scazuta, decat cea ridicata, deoarece nu are glande sudoripare si este stenoterm, organismul lui fiind sensibil la variatiile mari si bruste ale temperaturii.
CaniculaSa-l ferim de soarele arzator, si sa nu-l tinem afara (in curte, gradina) in zilele fierbinti de vara. Daca transportarea lui in aceasta perioada este inevitabila, aceasta o vom face pe timp cat mai scurt, deoarece se poate imbolnavi (chiar muri) de hipertermie.
  Pentru a evita supraincalzirea, in zilele fierbinti ale verii ii vom asigura porcusorului un climat cat mai placut. Daca incaperea in care se afla are temperatura prea ridicata, si nu avem posibilitatea sa-l asezam intr-un loc mai racoros, vom pune in congelator cateva sticle de plastic umplute cu apa pana la jumatate, sau cativa acumulatori gheata pentru geanta frigorifica, apoi vom aseza cate 2 din aceste sticle sau acumulatori gheata pe fiecare cusca in parte. Pentru a nu picura condensul format in cusca, sub sticle sau acumulatori gheata vom aseza o carpa de bumbac mai subtire. Vom pune mai multe sticle sau mai multi acumulatori la racit, pentru a putea fi inlocuite atunci cand va fi necesar.
  O placa de gresie ceramica pusa in cusca poate fi si ea racoritoare. La o cusca spatioasa, intr-un colt se va pune mai putin talas, ca porcusorul sa poata sta cu burtica pe ceva mai putin cald, avand in acea parte doar o bucata de gresie. In acest fel el va avea posibilitatea de a da talasul la o parte, ajutand si acesta la eliminarea surplusului de caldura. Ii vom da alimente bogate in lichide, si apa de baut vom schimba mai des, pentru a nu se deshidrata.

  Aseaza-l intr-o cusca mare, spatioasa (vezi aici tabelul!). Daca este nou venit in casa ta, prima zi este bine sa fie lasat singur, sa se obisnuiasca cu noul camin.
Cusca cu tava inalta de plastic si gratii   Exista custi speciale cu tava inalta de plastic, avand gratii pe partile laterale si in partea de sus. Acestea ofera o aerisire corespunzatoare si talasul nu se va imprastia prin incapere, tava fiind inalta. Tava se poate spala foarte usor la schimbarea asternutului. Inainte de a o clati abundent, se va folosi otet din vin alb/otet alimentar alb ce indeparteaza depunerile albe de urina de pe fundul custii, otetul avand si o actiune dezinfectanta. Cusca cu tava inalta si plastic lateral nu! Daca avem posibilitatea, vom alege o cusca cu doua usi, o usita pe o parte, pe unde - cu ajutorul unei scarite - porcusorii pot iesi la plimbare, si una pe deasupra, pe unde ei pot fi scosi de catre stapan. Acvariul sau custile tip acvariu nu sunt potrivite. In acestea nu circula bine aerul, fapt care poate provoca imbolnavirea porcusorului. Datorita izolarii el nu va percepe nici zgomotele exterioare si va deveni mai fricos.
  Ladita de lemn nu e practica, urina se imbiba in partea lemnoasa si mirosul va persista chiar si dupa dezinfectare. Daca avem ladita de lemn, aceasta se va unge cu ulei de in - niciodata nu se va vopsi, vopseaua fiind toxica pentru ei - si vom pune intre lemn si talas un material impermeabil care nu este toxic (linoleum, tavita de plastic etc.). In cazul in care folosim linoleum, vom fi atenti ca porcusorul sa nu il rontaie, acesta fiind material ce ar putea cauza blocaj la nivelul intestinului.
  Cusca sa fie de cel putin 80x60 cm (lungime/latime) sau mai spatioasa. Intr-un mediu potrivit porcusorii devin mai activi si mai jucausi.
  Fundul custii trebuie sa fie plat, fara gauri sau gratii, deoarece porcusorii au picioruse delicate!

  Se recomanda ca asternut talas uscat care nu contine uleiuri aromatice. Nu se va folosi niciodata talas de cedru, este toxic! Si pinul este riscant, avand miros aromatic. Porcusorul este foarte sensibil la mirosuri, aroma talasului de cedru sau pin verde (neuscat) fiind fatale pentru el. Chiar si gazele produse de urina - in cazul necuratirii custii la timp - pune in pericol sanatatea porcusorului.
  Important! Rumegusul (e praf de deseu lemnos) NU este un bun asternut, porcusorul inhaleaza praful de rumegus si se imbolnaveste.
  Poate fi o alternativa folosirea asternuturilor artificiale care au fost create special pentru pisici? Pentru o mai buna absorbire a mirosurilor acestea de cele mai multe ori contin elemente chimice ce pot fi daunatoare sanatatii porcusorului. Exista si asternuturi de foarte buna calitate, concepute special pentru porcusori. Acestea au o putere mare de absorbire a urinei si a mirosului, si nu contin elemente toxice.

  Porcusorilor le place sa se ascunda, este bine ca in interiorul custii - daca aceasta e spatioasa - sa-i punem o casuta, tunel sau un alt ascunzis.
  In cazul in care construim noi o cusca, nu vom folosi materiale ce ar putea fi daunatoare porcusorului. El va incerca sa rontaie chiar si cusca, deci nu vom folosi niciun material ce ar putea fi toxic pentru el.
  In interiorul casutei/custii se poate pune un prosop mic pe care se poate aseza porcusorul. Acest obicei provine de la stapanii care pregatesc porcusorii - in special pe cei cu par lung - pentru expozitii. In asa fel blana lor ramane curata. In loc de prosop englezii folosesc un material numit „VetBed”, acesta fiind un material care se spala usor, si se usuca foarte repede. S-a constatat ca le place si porcusorilor, mai ales iarna, cand tine si de cald.

  Porcusorilor le face placere sa inspecteze locuri noi, ei au nevoie de miscare. Daca avem posibilitatea, ii vom lasa putin liberi in locuinta, dar vom fi atenti sa nu ajunga la fire electrice si plante posibil otravitoare. La o casa cu gradina se poate construi un tarc unde nu ajung animalele pradatoare, si se pot tine porcusorii in aer liber, la umbra.


 pagina anterioara

2/4

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Habitatul porcusorului
 Masuri in perioada caniculei
 O cusca spatioasa - o investitie buna
 Asternuturi
 Prosopel, material Vet-Bed la locul de odihna

Ingrijirea porcusorului - pagina 1:
 Importanta contactului cu specia proprie
 Combinatii a doi porcusori
 O pereche sau doi se acelasi sex?
 Carantina

Ingrijirea porcusorului - pagina 3:
 Taierea gherutelor
 Baia, necesara sau de evitat?
 Periere, pieptanare
 Masurare periodica a greutatii corporale
 Control periodic al dintilor

Ingrijirea porcusorului - pagina 4:
 Cum se joaca?
 Roata, carusel sau minge nu!
 Sarituri ce exprima buna dispozitie
Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009.
Toate drepturile rezervate.