Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTODescrierea raselor

 pagina 3/3. 


Dupa descoperirea Americii porcusorii de Guineea au fost adusi in Europa. Aici s-au raspandit repede, fiind prasiti in forme si marimi diferite.

    Anglia, tara din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, a daruit lumii multe animale de rasa (caini, pisici, altele). Selectionarea si cresterea porcusorilor de catre englezi a inceput in a doua jumatate a secolului XX, englezii ocupandu-se mult de cresterea noilor rase de porcusori, concentrandu-si atentia asupra calitatii, culorii si varietatii blanii, a culorii ochilor, formei capului si al corpului etc. Acestea s-au raspandit repede in Europa (in Olanda si multe alte tari ca Germania, Norvegia, Austria, Ungaria etc.), Australia, Statele Unite. Unele rase si varietati de culori au aparut datorita mutatiilor spontane, cum ar fi de ex. porcusorii fara blana (informatii despre aceasta rasa - inca nestandardizata - aici!).

    Noi rase si/sau noi varietati de culori apar chiar si in zilele noastre, iar cele existente se dezvolta continuu largind paleta diferitelor noi combinatii de culori si/sau blana. Astazi putem spune ca unele rase de porcusori sunt prezente chiar si in tara noastra.

    In strainatate, si de putin timp si la noi in tara, porcusorii de rasa participa si la expozitii. Ei sunt arbitrati dupa un model standard. Se tine cont de linia din care provine (pedigree), forma capului, forma urechilor, aspectul blanii, culoarea ochilor, altele.
    In Europa standardele nu sunt unitare. In general se iau in considerare standardele clubului britanic „National Cavy Club”, dar sunt tari unde arbitrarea raselor se face dupa criteriile specifice ale acelei tari, diferind de cele britanice doar in unele aspecte de amanunt, putin semnificative.
    Aceste standarde nu sunt permanente, periodic (in general la fiecare cinci ani sau atunci cand efectivul respectiv de rasa o impune) sunt din nou reevaluate, si in cazul in care este justificat, se aplica mici modificari.


Saptesprezece porcusori

  pagina anterioara

3/3Pe aceasta pagina:
 Crearea si selectionarea raselor in Europa, acte de origine

Descrierea raselor - pagina 1:
 Blana scurta (self, non-self)
 Blana scurta cu rozete
 Alte rase

Descrierea raselor - pagina 2:
 Varietati de culoriLegaturi

 Colectie bogata de linkuri in lb. maghiara  - Paginile web ale crescatorilor la „Tenyesztők”

  MTK - Clubul Maghiar de Porcusori de Guineea
  Cavia Club Romania
  Crescatoaria Inka, Romania

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2011.
Toate drepturile rezervate.

Familia Caviidae : Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe : Mit si realitate : Date fiziologice : Hranire artificiala : Cusca pentru porcusori : Porcusorul meu musca : Musca gratiile custii : Hranirea si ingrijirea puilor orfani