Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)
Legaturi:
  History of the Guinea Pig

  The Guinea Pig

Povestea mea

 pagina 2/2. 


In Peru porcusorii erau folositi de catre populatia bastinasa pentru sacrificii religioase (ritualuri) si hrana. Cu ocazia sapaturilor in mormintele incasilor s-au gasit multe mumii de porcusori. Chiar si astazi traiesc langa indienii din Peru si sunt tinuti ca animale de casa.
  Domesticirea lor a inceput in jurul anului 5000 i.e.n. de catre triburi nomazi ce traiau in barlogurile si vizuinile in stanca din Anzi. Tot in aceasta perioada a inceput si imblanzirea cameloizilor andini, domesticirea mamiferelor ierbivore lama si alpaca. Printre statuetele ceramice de forme antropomorfe, plante si animale ce apartineau civilizatiei peruviene „Moche” (intre anii 100 i.e.n. si 800 d.C.) s-a pastrat si o statueta ce reprezinta porcusorul de Guineea. Aceasta este expusa in Lima, la muzeul ce poarta numele colectionarului Larco Herrera.

Statueta ceramica Moche
Muzeul Arheologic Larco Herrera. Lima, Peru

Porcusorii de langa populatia bastinasa din Peru poarta numele de cuy. Porcusorii cuy au fost si sunt prasiti de catre bastinasi pentru hrana. In general au o greutate medie de 2-3 kg, mai rar unele exemplare pot atinge 4 sau chiar 4,5 kg.

Cuy

Primele insemnari despre porcusorul de Guineea dateaza din anul 1547-ben, cand acesta era prezentat gresit ca un rozator din Santo Domingo. In anul 1613 cronicarul peruan crestinat Felipe Guaman Poma de Ayala in lucrarea sa ce prezinta cultura sud-americana, ne scrie si despre ceremoniile religioase ale incasilor, acestia in fiecare an, in luna iulie sacrificau 1000 de porcusori de guineea albi (considerat demn pentru zei era albul) impreuna cu 100 lame in piata din Cuzco, loc numit Huacacapata. In placuta iarbaIn unele insemnari peruviene - in editii mai vechi ale revistelor „Garcilasso” si „Relaciones geograficas de Indias” - porcusorul de Guineea apare sub numele de „iepure de mare de India”, fiindu-i alaturat si numele de cuy. Iepure de india este numit in anul 1554 si de catre naturalistul elvetian Conrad Gesner in munca sa intitulata „Historiae animalium”, deoarece in acea vreme se credea ca ocolind pamantul Columb a ajuns in India. Bastinasii din America sunt numiti indieni datorita acestui mit.

  In secolul al XVI-lea marinarii olandezi au introdus in Europa populatia Cavia aperea tschudii, acesta fiind stramosul porcusorului de Guineea domesticit.

  Numele de porcusor se datoreaza faptului ca strigatul lui seamana cu cel al purcelusului. Nu se stie exact, din ce cauza a primit numele de Guineea, nume folosit de englezi, romani, olandezi. Circula trei diferite variante:
    - le-a fost adaugat denumirea de Guineea, deoarece au ajuns in Europa prin Guineea (Africa de Vest).
    - in Anglia erau vanduti la un pret de o guinee, moneda de aur folosita in acea vreme.
    - denumirea de Guineea dupa unii provine din cuvantul Guiana, numele acestei tari din America de Sud fiind gresit pronuntat si interpretat.
  Nu a putut fi combatuta niciuna dintre versiuni.
  Germanii, maghiarii, rusii si polonezii le-au denumit porcusori de mare, deoarece au fost adusi de peste mari.

  Raspandirea lor ca animale de companie in Statele Unite s-a produs aproximativ prin anii 1770.

  Cei mai multi porcusori de laborator (cobai) sunt varietati engleze si provin dintr-o populatie nestabilita si salbatica de pe teritoriile Braziliei. Fiind foarte sensibili la infectii bacteriene, in secolul al XIX-lea Robert Koch si asistentul lui, Emil Behring a folosit aceste animale in cercetarea tuberculozei si a difteriei.

  In natura porcusorii de Guineea salbatici traiesc in grupuri de cate 5-10 indivizi si sunt activi mai ales noaptea. Nu isi construiesc vizuina, se ascund in crapaturile stancilor, in tufisuri, sau ocupa vizuinile parasite ale altor animale, si isi petrec majoritatea timpului in zone cu iarba din abundenta.

  Doar porcusorul de Guineea domesticit tipa dupa hrana, dobandind acest reflex conditionat prin convietuirea cu omul.

           Doresti sa cunosti „verisorii” porcusorului de Guineea? Daca da, te invit sa vizitezi pagina cu si despre familia Caviidae.

Porcusori de Guineea

 pagina anterioara

2/2Pe aceasta pagina:
 Privire retrospectiva in trecut - Peru, tara de bastina
 Cum si cand a ajuns in Europa?
 De ce porcusor si de ce Guineea?
 Pe post de cobai in slujba omenirii
 In habitatul natural

Istoric - pagina 2:
 Taxonomia, clasificarea stiintifica
 Speciile genului CaviaMondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.