Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfaniPorcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


Legaturi
 Guinea Pig Picture Gallery  - Imagini foto despre porcusori de rasa
 Sigi's Sauhaufen - Despre rase la pagina Rassen

Descrierea raselor

 pagina 2/3. 


Varietate larga de culori (non-self):
In aceasta categorie intra rasele care sunt caracterizate dupa particularitati - semne distinctive, culori bine definite etc.
      Aguti (Agouti): Toate variatiile de culori provin din culoarea aguti. Stramosul porcusorului de Guineea avea culoarea Golden Agouti (aguti auriu), din aceasta culoare deriva toate variatiile de culori existente la porcusori. La porcusorul Aguti auriu fiecare fir de par este compus din 2 culori: pot fi colorati in asa fel incat la baza firului de par si la capatul firului sa se prezinte culoarea neagra, iar la banda de mijloc culoarea rosie - sau pot avea baza firului de par de culoare neagra, si de la mijlocul firului pana la capat culoarea rosie. Deci, firul de par poate avea o banda terminala sau subterminala rosie si restul firului culoare neagra. Firele de par de pe partea abdominala a porcusorilor Aguti si Argente au o singura culoare, identica cu cea a benzii terminale sau dupa caz a celei subterminale de pe corp. Astfel se prezinta o coloratie specifica. Blana Aguti poate aparea intr-o gama larga de combinatii de culori (Aguti argintiu, Aguti de culoarea scortisoarei, Aguti crem etc.), dand nastere la efecte interesante.
      Aguti argintiu (Silver Agouti): coloratia este asemanatoare cu cel Aguti, conform regulei de mai sus el are firele de par compuse din doua culori, la baza firului de par o banda mai larga de culoarea neagra si in locul bandei (terminale sau subterminale) de culoare rosie o banda alba (culoarea rosie este diluata in culoare alba). Pe partea abdominala conform acestei reguli firele de par sunt albe, unicolore. Gena alela pereche crcr ce dilueaza culoarea rosie in alb, are o influenta si asupra pigmentului negru, acesta fiind diluat in culoare sepie inchisa (gri inchis).
      Aguti de culoarea scortisoarei (Cinnamon Agouti): Banda de la baza firului de par este de culoare maro (ciocolatiu), apoi urmeaza o banda mai ingusta, alba, la capat firul avand iar culoarea maro (ciocolatiu), sau poate avea la baza firului de par o banda mai larga maro (ciocolatiu) si partea terminala a firului de par alba. Pe partea abdomnala firele de par sunt unicolore, albe. Putem spune ca porcusorul aguti de culoarea scortisoarei este varianta ciocolatiu (gena alela pereche bb) al celui aguti argintiu (BB).
      Aguti somon (Salmon-aguti): La baza firelor de par o banda mai larga va fi mov, urmat de o banda mai ingusta, aurie (golden), banda terminala fiind de culoare mov, sau la baza firului de par o banda mai larga mov (lilac) si partea terminala a firului de par de culoare auriu. Pe partea abdominala firele de par sunt unicolore, aurii.
      Aguti crem (Creme Agouti): La baza firele de par sunt ciocolatii, urmand o banda mai ingusta de culoare crem, banda terminala fiind de culoare ciocolatiu. Partea abdominala prezinta o singura culoare, firele de par pe aceasta portiune avand culoarea unicolora crem.
    Pe langa cele prezentate exista si multe alte combinatii de culori.
      Solid Aguti (Solid Agouti): Are coloratia tip "aguti" pe intreg corpul. La rasa solid aguti chiar si firele de par de pe abdomen sunt de culoare aguti. Combinatiile de culori vor fi aceleasi ca si in cazul aguti, insa trebuie adaugat mereu cuvantul solid (!) la aceste variante.
      Argente: se numesc cele care au culori "diluate", pentru diluarea culorilor fiind raspunzatori diferiti loci genici. Se poate spune, ca Argente este varianta cu ochi rosii a celei Aguti, ambele prezentandu-se prin largi combinatii de culori tip "aguti" (coloratia aguti se va numi cea la care un singur fir de par prezinta doua culori). Deci variantele Argente au ochi de culoare rosie (Golden Argente, Lilac White Argente, Slate-blue White Argente etc.).
    Iata cateva variante argente (ca si in cazul aguti, exista si aici multe combinatii de culori):
      Argente auriu (Golden Argente): Culoarea neagra este diluata, la baza firului de par o banda mai larga este maro (ciocolatiu), urmand o banda mai ingusta, aurie, partea terminala fiind de culoare maro (ciocolatiu). Firele de par de pe partea abdominala sunt aurii.
      Argente liliachiu-alb (Lilac White Argente): Banda de la baza firului de par este mov, dupa care urmeaza o banda mai ingusta alba, banda terminala a firului de par avand culoarea mov. Pe partea abdomnala firele de par sunt albe.
      Argente albastru-alb (Slate-blue White Argente): O culoare neobisnuita, speciala, cauzata de gena alela pr (in unele literaturi de specialitate denumite pg) a locusului P ce dilueaza culoarea neagra in culoare albastra (gri), din aceasta cauza firele de par par albastre. Ochii sunt de culoare rosie, fiecare fir de par la baza si la capat sunt albastre, banda mai ingusta din mijloc fiind alba. Pe partea abdominala firele de par sunt unicolore, albe.
      Tan: Pe suprafata corpului blana este de culoare neagra sau e prezenta una dintre culorile liniei negre, pe partea abdominala firele de par avand culoarea rosie sau o nuanta diluata a acestei linii de culori. In jurul ochilor, a nasului, si in partea interioara externa a urechii apare culoarea ce e prezenta si pe abdomen, o banda de aceasta culoare intinzandu-se si pe cele doua parti ale mandibulei pana la marginea gurii. La variantele Tan combinatiile de culori se prezinta ca si la cele aguti si argente, cele argente la Tan fiind denumite Otter si Fox.

      Culoarea carapacei (Tortoiseshell): Blana se compune din doua culori, negru si rosu, si sunt prezente sub forma de pete. Este ideal ca pe cele doua parti ale corpului petele de culori sa apara in asa fel incat sa formeze o linie imaginara de-a lungul coloanei vertebrale. Aceasta varietate de culori nu se considera bicolor, fiind o categorie aparte in nomenclatura engleza.
      Brindle: La aceasta blana firele de par negre si cele rosii sunt uniform distribuite, ambele culori fiind prezente in egala masura. Nu se considera bicolor, fiind o categorie aparte, inclusa in cea Tortoiseshell.
      Japonez (Japanese): Culorile rosu si negru se prezinta in forma de dungi transversale pe intreg corpul. Brindle si Japanese apartin categoriei Tortoiseshell.
      Bicolor (Bicolour): Blana se compune din doua culori, dar niciuna nu poate fi alba. Nu poate fi nici rosu cu negru, deoarece aceste culori (numite Tortoiseshell, Brindle sau Japanese) apartin categoriei Tortoiseshell. Se va numi bicolor cel al carui blana prezinta o culoare diluata al celei rosii si/sau negre, sau in locul culoarei negre e prezent o culoare aguti.
      Culoarea carapacei si alb (Tortoiseshell and white): Dupa cum se poate deduce din denumire, blana se compune din trei culori, pe langa negru si rosu apare culoarea alba. Este ideal, ca pe cele doua parti ale corpului petele de culori sa apara in asa fel incat sa formeze o linie imaginara de-a lungul coloanei vertebrale. Aceasta varietate de culori nu se considera tricolor, ocupand o categorie aparte in nomenclatura engleza.
      Tricolor (Tricolour): Blana se compune din trei culori, una dintre culori fiind alba. In nomenclatura engleza blana de culoare negru-rosu-alb nu se considera tricolor, fiind o categorie aparte, cea Tortoiseshell and White. Se considera tricolor, daca pe langa culoarea alba va fi prezenta o culoare "diluata" a rosului si/sau al negrului, sau pe langa cea alba si o alta culoare apare o culoare aguti sau aguti "diluat" (de exemplu: ciocolata-crem-alb, aguti auriu-rosu-alb etc.).
      Cotofana (Magpie): Blana porcusorului se compune din portiuni negre, albe, si desene negre-albe. Putem intalni si varianta diluata a acesteia, culoarea neagra fiind diluata.
      Harlechin (Harlequin): Blana este asemanatoare cu cea Cotofana, in loc de alb fiind prezenta culoarea galbena sau varianta diluata a acesteia, compunandu-se din culorile negru, galben, si desene negre-galbene, sau ciocolatiu, crem, si desene ciocolatii-crem.
      Dalmatian: Pe corpul alb sunt prezente picatele (bobite) colorate. Capul si piciorusele vor fi obligatoriu de culoare a picatelelor, iar pe nas va avea o dunga alba mai lunga. Coloratia porcusorului dalmatian este asemanatoare cu cea a cainilor dalmatieni. Pe langa culoarea alba blana poate avea oricare dintre culori, dalmatian de calitate se va considera insa cel care va avea o culoare (cat) mai inchisa.
     Important! Genele alele ale porcusorului dalmatian (el fiind heterozigot) sunt Rsrs (se mai noteaza si Rnrn pentru a face diferenta dintre el si cel Roan). Gena alela Rs este raspunzatoare pentru coloratia speciala a porcusorului dalmatian si pentru coloratia celui Roan. Aceasta gena este rezultatul unei mutatii, si se numeste „factorul Roan” al locusului S. Gena alela pereche (homozigota dominanta) RsRs este gena letala (!), din aceasta cauza niciodata nu se va imperechea un dalmatian cu un dalmatian sau un Roan cu un Roan. Daca se face imperecherea unui dalmatian (Rsrs) cu unul unicolor (rsrs), descendentii nu vor avea gene alele homozigote dominante, deci nu vor avea gene letale. Porcusorii care au gene letale, in general se nasc cu malformatii, au blana de culoare alba (a nu se confunda cu ceilalti porcusori de culoare alba care nu au nimic in comun cu cei dalmatieni si cei roan homozigoti dominanti!) si rareori supravietuiesc. La imperechere se tine cont de culoarea porcusorului unicolor, deoarece aceasta culoare influenteaza culoarea care va avea capul, piciorusele si picatelele de pe corp ale porcusorului dalmatian. Din aceasta cauza este indicata imperecherea unui porcusor dalmatian de culoare neagra cu unul unicolor avand blana neagra, imperecherea unui dalmatian de culoare ciocolatiu cu unul unicolor avand blana de culoare ciocolatiu etc.

      Roan:Blana are o coloratie marmoree pe corp, roanfirele de par albe si cele colorate fiind uniform distribuite. Capul si piciorusele vor fi colorate. Porcusorul Roan este heterozigot, poseda genele alele Rsrs. Gena alela Rs este raspunzatoare pentru coloratia speciala a porcusorului Roan.  Important! Tot ce s-a scris despre cel dalmatian, este valabil si in cazul porcusorului Roan! Gena alela pereche RsRs este o gena letala!
      Himalaya (Himalayan): Culoarea blanii corpului este alba, iar botul, urechile si membrele porcusorului sunt colorate (acromelanie). Pigmentarea se va produce la temperaturi mai scazute, o gena alela pereche (caca, in unele literaturi chch) fiind raspunzatoare pentru aceasta, diluand culoarea rosu in alb, reducand culoarea neagra pe nas, urechi si capatul membrelor sub forma de pete. Apare la porcusori doar dupa cateva zile dupa nastere. Nu va fi prezenta pe corp (corpul fiind cald), ci doar in partile mai reci ale corpului. Vara sau la temperaturi mai ridicate aceste semne vor fi mai mici, productia de pigment fiind sensibila la variatiile de temperatura.
      Olandez (Dutch): Blana se compune din doua culori. Este colorata pe cele doua parti ale capului, fiind incluse si urechile, partea posterioara a corpului si membrele inferioare pana la 1, 5 cm de gherute. Restul corpului va fi de culoare alba. Este obligatorie prezenta „sosetutei” albe pe piciorusele din spate.
    Satin: Firele de par sunt mai subtiri si mai dese, blana avand un aspect lucios si stralucitor ca de metal. Poate fi prezenta la diferite culori si/sau varietati de blana. La firele de par satin unele fire sunt scorburoase in interior, aspectul de blana lucioasa find datorata acestor proprietati.


  pagina anterioara

2/3

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Varietati de culori

Descrierea raselor - pagina 1:
 Blana scurta (self, non-self)
 Blana scurta cu rozete
 Alte rase

Descrierea raselor - pagina 3:
 Crearea si selectionarea raselor in Europa, acte de origine


Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)


Mondovics Geda
Copyright © 2001-2011.
Toate drepturile rezervate.