Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram


Kapcsolódó link:
  A felelős állattartás hét aranyszabályaA tengerimalac szaporodása


 3/3. oldal 


Szoptatás  A tengerimalacok nyitott szemmel jönnek világra, testüket szőr fedi, s már a szülést követő első órákban járkálni tudnak. Foguk végleges, így a szopás mellett szilárd táplálékok fogyasztására is alkalmas. Anyjuknak két emlője van. Mivel részlegesen önállóak, a kölykök felváltva szopnak, az anyatejért nem veszekednek, de nagyon nagy szükségük van rá.
  A szoptató nősténynek nagyon jó minőségű szénát, folyadékban gazdag zöldfélét, lédús gyümölcsöt, jó minőségű tengerimalactápot vagy magkeveréket, elegendő vizet adunk.
Mama és kölykei  A kölyköknek négyhetes korukig szükségük van anyjuk közelségére, akkor is, ha szépen fejlődnek és jól esznek. Ebben az időszakban anyjuk felkészíti őket az önálló életre.

  Három és fél-, négyhetes korukban a kölyköket nemek szerint szétválasztjuk, mert a nőstények általában 35 naposan, a hímek pedig általában 60 naposan ivarérettekké válnak.

  Szomorú tapasztalat, hogy igen sok állatkereskedésben a nőstény és hím tengerimalacokat nem tartják külön. Így gyakran előfordul, hogy a nőstény vemhes lesz, mielőtt még rendesen kifejlődne. Ilyen körülmények között legtöbbször testvére vagy apja, közeli rokona által vemhesül, s ha szerencsés esetben problémamentes is a fialás, a beltenyésztés miatt a leendő gazdinak később fogproblémával, daganatos és/vagy egyéb betegségekkel kell szembesülnie / megküzdenie, s e felelőtlen szaporítás miatt nemegyszer időelőtt elveszítí kedvencét. Egy felelősségteljes kereskedő a hím és nőstény tengerimalacokat külön tartja, hogy ezek a nemkívánt vemhességek megelőzésre kerüljenek!

  Egy nőstény és egy hím tartása olyan döntés, mely hosszú évekre felelőssé tesz. Ha a nőstény kedvenc (nem tenyészteni szeretnénk), nem érdemes kockáztatni az életét. A vemhesség egy plussz rizikófaktor. Tracy Iverson, az ACBA (American Cavy Breeders Association) elnökének szavait idézve: „... vemhesíteni annyi, mint 20 % kockázatot vállalni, hogy a nőstény - a vemhesség/fialás alatt, vagy közvetlenül utána - elpusztul ...”

  A gyakori fialás a nőstény számára egészségtelen. A kölykök elválasztása után a nőstényt pihentetnünk kell - a hímtől külön kell tartanunk -, hogy háromnál több fialása ne legyen egy évben. Gondoskodnunk kell az utódok elhelyezéséről is.
   Az első fedeztetésre a nőstény 5-8 hónapos korban a legalkalmasabb, a pontos időt fejlettsége és mérete alapján döntsük el. A második, és gyakran a harmadik fedeztetéssel sem ajánlatos sokat várni. Mindig az adott nőstény állapotát, életkorát, s a korábbi alomszámot (a kölykök számát) figyelembe véve kell eldöntenünk, mikor, mennyi ideig pihentessük, vagy mikor vonjuk ki a tenyésztésből. Ha két fialás között nagyon hosszú ideig pihentetjük, hajlamos arra, hogy elhízzon, ugyanakkor az idő múlásával medencecsontja lassan merevebbé válhat, s a fialásnál komplikációk léphetnek fel. A tengerimalac viszonylag nagy kölyköket hoz a világra - úgy is fogalmazhatnánk, hogy a természet gondoskodott arról, hogy a kicsik több ideig lehessenek a biztonságos anyaméhben -, ezért nagyon fontos, hogy a nőstény jó kondícióban (!) legyen, ne legyen elhízott, és ellésnél a szülőcsatornája (a medencecsontja) megfelelően kitáguljon.

   Egy tengerimalac átlagosan 5-7 évet él.
  A nőstény 3 éves koráig, a hím pedig 4 éves koráig ajánlott a szaporításra.

Sziasztok! Köszöntünk benneteket!

 előző oldal

3/3Ezen az oldalon:
 Az újszülött kölykök
 Három és fél-, négyhetes korban nemek szétválasztása
 Az állattartás és annak felelőssége
 A tengerimalac átlagélettartama

A tengerimalac szaporodása - 1. oldal:
 Ivarérettség, a korai vemhesség elkerülése
 Tenyészérettség 5-6 hónapos korban, az első vemhesülés legkésőbb 10 hónapos korig!
 A beltenyésztés elkerülése
 A nemi szervek - képek
 Ösztrusz ciklus és ovuláció
 A vemhesség időtartama
 Vemhesség idején megnövekedett szükségletek

A tengerimalac szaporodása - 2. oldal:
 Postpartum vemhesség elkerülése
 A fialás
 Fialás után
 Mit tegyünk, ha nem szoptatMondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Minden jog fenntartva.