Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)


  Egyéni adatlap a tengerimalac testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 65 KB)

  Csoportos adatlap a tengerimalacok testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 50 KB)


Hasznos linkek:
  Öt nőstény testsúlya születéstől egyéves korig (png fájl - 32 KB)

  Öt hím testsúlya egyhetes kortól egyéves korig. (png fájl - 32 KB)


Gyakran Ismételt Kérdések

  2/3. oldal 


 Kisgyermekes családban tartható-e tengerimalac?
  Ha a higiéniai szabályoknak és az állat szükségleteinek megfelelő módon járunk el, akár kisgyermekes családban is tartható, azonban a hatévesnél kisebb gyermeket csak felügyelet alatt ajánlott tengerimalac közelébe vinni, mert akaratán kívül megszoríthatja, vagy leejtheti, s a kisállat így súlyos sérüléseket szenvedhet. A tengerimalac gyermekek körében igen kedvelt kisállat, viszonylag könnyen kezelhető/tartható, ártalmatlan. A simogatást jól tűri, hat éven felüli gyermeknek bátran ajánlható.
  Megjegyzés: A tengerimalac hallása és szaglása kifinomult, látása azonban gyengébb, inkább a mozgások észlelésére alkalmas. A szem - csakúgy, mint más rágcsálóknál - kétoldalt helyezkedik el, s mivel így nagy látószöget képes befogni, a mozgást - a ragadozókat, az egyéb veszélyeket - bármely irányból rendkívül gyorsan észleli (a vadonban ez a képesség a túlélést szolgálja), de látása nem éles. Mivel nem lát jól, nem képes a távolságot, magasságot érzékelni, s ha nem fogjuk meg megfelelően, könnyen leejthetjük, mert nem fél, nem fogja föl, hogy pl. a kezünkből mekkorát eshet.

   Lesz-e valamilyen egészségi problémája, ha nem fedeztetem a tengerimalacom?
  Egészségi problémája emiatt nem lesz, a tengerimalacot nem szükséges fedeztetni. A vemhesség/ellés egy plusz rizikófaktor, számos nőstény pusztul el vemhességi toxikózis, vagy egyéb, ellés közben adódó komplikációk miatt. Egy másik, ilyenkor felmerülő probléma a kölykök elhelyezése. Igen sokan szaporítanak csupán azért, hogy az „aranyos kölykökben gyönyörködjenek”. A kölykök azonban gyorsan felnőnek, s ha a helyük nem biztosított, a lelkesedés hamar alábbhagy, mert igen nehezen található a számukra egy új, megfelelő otthon, egy felelősségteljes gazdi. A fedeztetést csak kizárólag tudatos tenyésztés érdekében érdemes alkalmazni. Ha azt akarjuk, hogy sokáig éljen, ne szaporítsuk kedvencünket! Nagyon sok olyan tengerimalac születik, amely az állatkereskedésben, egyéb helyeken hiába vár szerető gazdira, a túlszaporítás miatt nincs rá kereslet.

   Hány évet élhet egy tengerimalac?
  Egy tengerimalac átlagosan 5-7 évet élhet. Élettartama különböző tényezők, tartás, táplálás, genetikai prediszpozíció, környezeti hatások függvénye. Vannak tengerimalacok, melyek akár 8 évet is elélhetnek, s egyes tengerimalac-fajták hajlamosak arra, hogy az átlagosnál nagyobb életkort érjenek el. Ugyanakkor megemlítendő, hogy a rövidebb életkor legtöbbször a nem megfelelő tartás, vagy felelőtlenség (pl. beltenyésztés) következménye. Tudományosan bizonyított az a tény is, hogy az egészen fiatal korban nemzett utódok élettartama a kifejlett példányok utódainak élettartamához viszonyítva általában alacsonyabb.

   A mérlegenEgy felnőtt tengerimalacnak mennyi az átlagsúlya?
  Egy felnőtt tengerimalac átlagsúlya 900-1200 gramm. A fajtatiszta állatok általában nagyobbak, egyes példányok akár az 1500-1800 grammot is elérhetik anélkül, hogy túlsúlyosak lennének. Ha tengerimalacunk súlyát egészségi szempontból szeretnénk értékelni, figyelembe kell vennünk származását, termetét stb., mert csupán a súlya alapján nem lehet megítélni, hogy sovány, megfelelő súlyú, vagy elhízott.

   A tengerimalac sétáltatható-e pórázon?
  Napjainkban a szaküzletekben már tengerimalac számára készült hám is kapható, ezt szállítás vagy állatorvosi kivizsgálás alkalmával Pórázon ne!érdemes használni, kényelmes biztonságot nyújt egy esetleges szökési kísérlet, hirtelen ijedtség vagy egyéb veszély esetén. Tengerimalacot sem a lakásban, sem máshol ne sétáltassunk pórázon, biztonságos, védett helyen engedjük szabadon, hogy társával / társaival futkározzon, szaladgáljon, bújócskázzon.

   Fontos-e a tengerimalacnak nyalósót adni?
  A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozásra kell figyelmet fordítani. A tengerimalacnak nincs szüksége nyalósóra, ásványi anyagok pótlására szolgáló fogkoptató kockára/karikára, a megfelelő, változatos étrend biztosítja a vitaminok és ásványi anyagok folyamatos pótlását. A széna a legjobb fogkoptató!Ha a tengerimalac ilyen tömböt/kockát nyal/rág, olyan anyagok jutnak be a szervezetébe, amelyek nemcsak szükségtelenek, de még kárt is okozhatnak, akár meg is betegíthetik, mert habár a felesleg rendszerint kiürül, bizonyos elemek túladagolása mérgezést okozhat.

   Vannak-e az ellésnek előjelei?
  Ha a csípő (pelvis) már egy-két ujjnyira kitágult, az ellés 48 órán belül bekövetkezik. Ellés előtt a hüvelyt takaró membrán is feloldódik, de ezek a jelek egy tapasztalatlan gazdi által nem mindig észlelhetők. Néha észrevehető, hogy közvetlenül az ellés előtt a nőstény többet bogyózik (a rectum tartalma kiürül), de ez sem mindig nyilvánvaló. Összegezve: a csípő tágulásán kívül más jele a hamarosan bekövetkező fialásnak nehezen észlelhető, mert egy egészséges tengerimalac a fialást megelőző órákban is jóétvágyú, jár-kel, eszik stb.

Szeméremízület

 Milyen komplikációk léphetnek fel vemhesség vagy ellés ideje alatt?
  Ha a fialásnál komplikációk lépnek fel, az időben érkező segítség életmentő lehet. Néhány esetben a kölyök / kölykök és/vagy az anyjuk minden segítség ellenére sem menthető(k) meg. A leggyakoribb komplikációk:
       nehéz, problémás ellés (dystocia) - a nőstény csípője nem tágul ki megfelelően. Általában az egyéves kort meghaladott nőstények a veszélyeztetettek. Túl nagy köly(k)ök esetén is fennállhat, nem tudja megelleni, vagy a kölyök a szülőcsatornába reked. Ha már 15 percnél több idő telik el úgy, hogy a nőstény méhizomzata igyekszik kilökni magából a már érett magzatot, de a kitolási fázisban a kölyök a szülőcsatornába reked, itt megfulladhat. Nagyon tiszta kézzel, rendkívül óvatos mozdulattal ujjunkat a nőstény hüvelyébe csúsztatjuk, s kitapogatjuk. Ha a feje kinn van már (látható), a kölyköt az állkapcsa felől megragadva a hüvelyből óvatosan kihúzzuk (a méhizomzat összehúzódásait figyelembe véve, hogy a nőstény meg ne sérüljön). Ha a kölyök feje nem látható, de már a hüvelyben érezhető, próbáljuk meg a száját kitapogatni, s a felső fogaknál az ujjunkat úgy behajlítani, hogy a kölyköt óvatosan - a méhizomzat összehúzódásait figyelembe véve - kifelé húzhassuk. Ha mindez sikertelen, vagy a kölyök nem érezhető, a gyors orvosi beavatkozás az egyetlen remény.
        vemhességi toxikózis;
       koraszülés;
       a méhben a magzat elpusztul, nem észlelhető mozgás. Néha a nőstény a csodával határos módon megszüli az elpusztult kölyköt (-ket), s hamar felépül, általában azonban - ha idejében nem fordulunk orvoshoz, hogy az ellést művi úton (gyógyszeresen) beindítsa, vagy császármetszést alkalmazzon - a nőstény elpusztul.
       bizonyos fajta élősködők - ilyen a Trixacarus caviae, amely amellett, hogy rendkívül veszélyes, fialásnál is problémát okozhat, súlyosabb esetekben a magzat a méhben elpusztul.
       C-vitaminhiány;
       méhcsavarodás - viszonylag ritkábban, a vemhesség 30. napja után tengerimalacnál bekövetkezhet.
       Még megemlítendő, hogy fartartással ritkán születik kölyök. Általában a fej jelenik meg először, de a nőstény legtöbbször a farral jövő kölyköt is probléma nélkül világra hozza. Komplikáció akkor lép fel, ha a nőstény nem veszi észre, hogy nem a fejénél, hanem a kölyök lábainál szakította fel a burkot (ösztönszerűen azon a részen kezdi el a kölyköt kibontani, s nyalni, amely az ellésnél először jelenik meg). Ha a kölyök erős és egészséges, kétségbeesett mozgását látva és hangját hallva az anyja felfedezi, hogy tévedett, s a fejnél gyorsan felszakítja a burkot, a kevésbé életerős kölyök viszont - ha nem segítünk rajta - burokba fullad.
       A tengerimalac méhe és szülőcsatornája cső formájú, így harántfekvés a tengerimalacnál kevésbé valószínű.
  E témáról további információkat itt találsz.

   Milyen súllyal születik egy egészséges tengerimalac?
  Egy normál fialásnál a kölykök átlagsúlya 70-100 gramm. Általában elmondható, hogy a súly fordítottan arányos a kölykök számával, pl. egy nagyobb számú alomnál általában kisebb súlyú kölykök születnek. A kölykök súlya akár alomtestvérek esetében is különbözhet, születésnél egy kölyök 60, vagy akár 130 gramm is lehet. A kisebb súlyú kölyök legtöbbször életképes, súlya gyakran nem betegség vagy egyéb rendellenesség, hanem a méhen belüli kedvezőtlen pozíció következménye, a méhben nem jutott elegendő táplálékhoz / oxigénhez.


 előző oldal

2/3

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Kisgyermekes családban
 Fontos-e fedeztetnem?
 Hány évet élhet egy tengerimalac?
 A felnőtt tengerimalac átlagsúlya?
 Tengerimalac-hám
 Nyalósó, fogkoptató kocka
 Az ellés előjelei
 Vemhesség / ellés alatt előforduló kóros állapotok, komplikációk
 Születésnél a kölyök átlagsúlya

Gyakran Ismételt Kérdések - 1. oldal:
 Étrend
 A zöldfélékről, gyümölcsökről
 Milyen nemű?
 Kellemetlen szag
 Serdülőkor és nemi érés hímeknél
 Megkeményedett csomó a szőrben
 A vemhességről és ovulációról
 Vemhességi toxikózis után
 A CareFRESH és Corn Cob almokról
 Iratmegsemmisítőből származó papír
 Ivartalanítás után
 Multivitamin

Gyakran Ismételt Kérdések - 3. oldal:
 A vemhesség jelei
 Néhány nappal a fialás után visszatehetem-e a hímet?
 Mekkora legyen a ketrec?
 Két hete nálunk élnek, de még mindig nagyon félénkek!
 Megfogni nem nagyon engedik magukat. Miért?
 Nevelhetők-e szobatisztaságra?
Mondovics Geda
Copyright © 2001-2010.
Minden jog fenntartva.