Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)  Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma:

   Nyomtatható változat (158 KB)

  Egyéni adatlap a tengerimalac testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 65 KB)

  Csoportos adatlap a tengerimalacok testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 50 KB)


Hasznos linkek:
  Öt nőstény testsúlya születéstől egyéves korig (png fájl - 32 KB)

  Öt hím testsúlya egyhetes kortól egyéves korig. (png fájl - 32 KB)Kapcsolódó linkek:
 A méhben kifejlődik a magzat
  Ellés előtt - 3 malacka az anyaméhben


Gyakran Ismételt Kérdések

  3/3. oldal 


 Hogyan állapíthatnám meg, hogy vemhes-e a tengerimalacom?
  Az első jel a peteérés hiánya, ha a fedeztetés sikeres, a nőstény a termékenyítéstől számított 16-dik (plusz-mínusz 1) napon nem ivarzik újra. A vemhesség 4-dik hetében, ha kezünkkel a nőstény hasát óvatosan (!), gyengéden mindkét oldalon megfogjuk, a méh kitapintható (a rágcsálók méhe kettős). A vemhesség 5-dik hetében a hasfal mind jobban tágul, a nőstény napról-napra „kövérebb”. A 7-dik hét végén a kölykök (vagy kölyök) mozgolódása jól érezhető. A vemhesség vége felé (az utolsó hetekben) a kölykök sokat mozognak, még a lábak rúgása is érezhető, s gyakran az is hallható, ahogyan rágnak (a foguk összekoccan).
  A vemhesség átlagosan 68 napig tart (59-73 nap). Ha az alomszám nagyobb, a nőstény hajlamos pár nappal korábban fialni, egy vagy két kölyök esetén pedig legtöbbször néhány nappal később fial(hat) le.

A magzat fejlődése

 Fialás előtt a hímet külön ketrecbe tettem. Ha a nőstény ovulációja befejeződött, a hímet visszarakhatom-e?
  Ha már nincs ovulációja, nem vemhesül újra, de a hím nemi ösztöne erős, bármikor zaklathatja párját. Akad olyan hím, amely nyugodtan, csendesen szemléli a családot, s nem veszélyezteti a kölykök testi épségét azzal, hogy akár rajtuk keresztül gázolva zargalássza a nőstényt (felhevült állapotban véletlenül rátaposhat egyik-másik kölyökre). Mindig az adott hím személyiségétől (vérmérsékletétől) függ. Ha „rámenős” a hím, udvarlását a nőstény stresszként éli meg, mert kicsinyeit nem tudja nyugodt körülmények között szoptatni, gondozni. A vadonban a hímnek háreme van, a kölyköket a nőstények gondozzák. A hím a kicsiket nem bántja, de jó szülőnek sem bizonyul, nagyobb csoportban inkább közömbös velük szemben. Egy biztonságos ráccsal kettéválasztott ketrec megvédheti a nőstényt és a kicsiket, s a hím se lesz egyedül.

   A tengerimalacom egy 50x30 cm-es ketrecben van. Cseréljem ki nagyobbra? Szeretném, ha jól érezné magát nálam.
  Ekkora helyen egy tengerimalac nem maradhat, még akkor sem, ha sokat foglalkozunk vele, és gyakran sétáltatjuk. Számára legalább egy 80x60x30 cm-es (h/sz/m), vagy ennél nagyobb ketrec volna a megfelelő. Ha azt szeretnénk, hogy jól érezze magát, ne csak életterét növeljük, vegyünk mellé társat is, ha lehet, azonos neműt - a szaporodással, különválasztással járó gondok, problémák elkerülése végett. Két tengerimalacnak nem kell kétszer akkora hely, s az élelmezésükre, gondozásukra sem kell kétszer annyit fordítani, mint egyetlen kisállatra. Ez többszörösen megtérülne. Ahogyan ma bánunk egy állattal, az holnap fizikai (egészségi) és pszichikai állapotán (a viselkedésén) lemérhető lesz.

Tengerimalacok száma

Ketrec
(minimális méret)

Ha választhatunk, vagy mi készíthetjük
(ajánlott méret)

2

Kb. 100x50 cm (h/sz)

Kb. 120x60 cm (h/sz)

3

Kb. 120x60 cm (h/sz)

Kb. 150x65 cm (h/sz)

4

Kb. 150x65 cm (h/sz)

Kb. 180x70 cm (h/sz)


Estefelé a ketrecben

 A tengerimalacaink még mindig nagyon félénkek, ijedősek, pedig már két hete nálunk élnek. Mit tehetnénk, hogy szelídebbek legyenek?
  Szóljunk hozzájuk gyakran, (ha lehet) naponta vegyük őket kézbe - az első hetekben akár több alkalommal is. Beszéljünk hozzájuk, hogy megismerjék hangunkat. Növényevők, ezért látásuk nem éles, inkább csak a mozgás észlelésére alkalmas, de hallásuk és szaglásuk kifinomult. Ha úgy közelítünk feléjük, hogy közben beszélünk hozzájuk, hangunkról felismernek. Ha jelenlétünket kellemes dolgokkal - etetés, jutalomfalatok stb. - társítják, biztonságban érzik magukat, és már nem félnek. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Úgy vegyük őket kézbe, hogy előtte hanggal vagy valamilyen jeladással jelezzük közeledésünket. Ha mellünkön/ölünkben simogatjuk, szagunkról (is) felismernek, és megnyugszanak.
  Mivel a vadonban, ragadozóktól tartva, örökös félelemben élnek, olykor egy ismeretlen zaj, hang már elég ahhoz, hogy megrémüljenek, megdermedjenek, vagy kétségbeesetten futni, menekülni próbáljanak. Egyik alkalommal a különben nyugodt, szelíd malacaim is majd összetörték magukat, amikor a konyhában, a padlón sétálva, nyugodtan eszegetve, egy tányérkoccanást hallottak (egy tányért a szekrénybe tettem). A szokatlan zajt hallva megrémültek. Fejvesztetten, egymás hegyén-hátán átugrálva próbáltak egy biztonságos helyet keresni, elbújni.
  A szelídítés egy hosszabb folyamat, ha türelmesek vagyunk, többet foglalkozunk velük, félelmük lassan felenged, és előbb-utóbb megszokják környezetüket.

   Elég lassan szoknak kézhez. Az ételt már elfogadják, de megfogni nem nagyon engedik magukat.
  Malacéknál e viselkedés természetes, az ún. zsákmányállatoknál ez egy ösztönös reakció, a vadonban ragadozók prédaállatai, ezért menekülési reflexük erős. Általában nem szívesen állnak meg, hogy megfogjuk, inkább kitérnének előlünk, de ha finom jutalomfalatkákkal hozzánk csalogatjuk, ha gyakran felvesszük, kézhez szoktatjuk őket, egy idő után a simogatást, becézgetést szívesen veszik (vagy alkalomtól függően eltűrik, esetleg igénylik :-).

   Tengerimalacok nevelhetők-e szobatisztaságra?
  Szobatisztaságra nemigen, de vannak olyan módszerek, melyeket alkalmazva biztató sikereket érhetünk el. Anyagcseréjük gyors, ha felvesszük őket, ne tartsuk hosszú ideig ölben/a mellünkön. Egy idő után mindenképpen (még ha törülközőn fekszenek is) vigyük vissza ketrecükbe, hogy dolgukat elvégezhessék. A tengerimalac legtöbbször jelzi, ha vizelnie kell, ezt általában forgolódás, izgés-mozgás, nyugtalanság előzi meg. Ha e jeleket észrevesszük és a kisállatot még idejében letesszük, üríteni fog. Vizelni a tengerimalacok biztonságos, védett helyen szeretnek - a vadonban a családi fészket és környékét, mesterséges környezetben a ketrec egyes részeit részesítik előnyben (a vizelet ürítése nem csak szükséglet, szaga olyan kémiai információ, amely a kisállatok viselkedését, egymáshoz való viszonyát befolyásolja). Mivel koprofág állatok, bélsaruk egy részét, a cökotrófot végbélzsákjukból szedve gyakran fogyasztják, ezért a végleges ürüléket spontánul (!) elpotyogtatják. Sétáltatásnál egy kis trükkel rávezethetők arra, hogy csak egy-két helyre vizeljenek (ha bogyóikat izgalmukban itt-ott el is potyogtatják, ezeket könnyű feltakarítani :-).
Ürítőhely  Időt (!) és ráfigyelést igénylő módszer: A ketrecükről leemelhető rácsot (vagy összekapcsolható oldalrácsokat, egyebet) egyéb kellékekkel, játékokkal a padlózatra helyezzük - ha a padlózat kényes, erre linóleumot vagy egy kisebb járólapot, rá újságpapírt teszünk - és egy kényelmes, megfelelő nagyságú, nedvszívó anyaggal (alom) ellátott műanyagtálcát, mindig ugyanazt, a padlóra teszünk. Minden egyes alkalommal, amikor a padlóra - vagy újságpapírra - vizel/bogyózik, egy kevés alommal a vizeletet felitatjuk és a nedves almot - újságpapír esetén a nedves újságpapírt - és a bogyókat a műanyagtálcára tesszük, az ártatlan kis „tettest” erre a tálcára helyezzük, és ott, akkor mindjárt (!), egy kevés kedvenc zöldfélével vagy gyümölccsel megkínáljuk. Néhány napon át, a sétáltatásnál, minden egyes alkalommal, amikor dolgát végzi, mindezt megismételjük, hogy a megerősítés megtörténjen! Sose félemlítsük, büntessük, tengerimalacot tanítani csak szelídséggel, nyugalommal, türelemmel lehet!
  Az ürítőhelyre szoktatás nem mindegyik malacnál sikeres, de akadnak (!) olyan egyének, „akik” erre megtaníthatók, ezért ha időnk és türelmünk van, érdemes próbálkozni. E módszer tágas, nagy ketrecben is alkalmazható, a tálcát ott oda helyezzük, ahová szívesen/a legtöbbet piszkolnak, és ügyeljünk arra, hogy a fekvőhelyük vonzó legyen, mert különben a tálcát egyesek e célra használnák.
  Az egyik malackám egy véletlennek köszönhetően (!) már azt is megtanulta, hogyan lehet a gazditól „szabadulni” :-). Egyik alkalommal, miközben becézgettem, fogaival a blúzom meghúzta. A jelzést én figyelmeztetésnek vettem (arra gondoltam, hogy talán vizelnie kell), s ezért azonnal a ketrecébe tettem. A következő alkalommal, mikor ezt megismételte, szintén azonnal letettem. A „kis gazember” így hamar rájött arra, hogyan lehet egy nem kívánt becézgetés, simogatás elől meglógni. Ha kedve tartja (néha már akkor, amikor felveszem :-)), meghúzza a blúzom, és a gazdi - a következetes - máris leteszi.   Érdekessségként megjegyzem: ha finoman vakarni kezdem, maradni akar.  

De jó dolgunk van Uiiii! Én is jól érzem magam!

 előző oldal

3/3Ezen az oldalon:
 A vemhesség jelei
 Néhány nappal a fialás után visszatehetem-e a hímet?
 Mekkora legyen a ketrec?
 Két hete nálunk élnek, de még mindig nagyon félénkek!
 Megfogni nem nagyon engedik magukat. Miért?
 Nevelhetők-e szobatisztaságra?

Gyakran Ismételt Kérdések - 1. oldal:
 Étrend
 A zöldfélékről, gyümölcsökről
 Milyen nemű?
 Kellemetlen szag
 Serdülőkor és nemi érés hímeknél
 Megkeményedett csomó a szőrben
 A vemhességről és ovulációról
 Vemhességi toxikózis után
 A CareFRESH és Corn Cob almokról
 Iratmegsemmisítőből származó papír
 Ivartalanítás után
 Multivitamin

Gyakran Ismételt Kérdések - 2. oldal:
 Kisgyermekes családban
 Fontos-e fedeztetnem?
 Hány évet élhet egy tengerimalac?
 A felnőtt tengerimalac átlagsúlya?
 Tengerimalac-hám
 Nyalósó, fogkoptató kocka
 Az ellés előjelei
 Vemhesség / ellés alatt előforduló kóros állapotok, komplikációk
 Születésnél a kölyök átlagsúlya
Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Minden jog fenntartva.