Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani
Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an (fisier png - 32 KB)

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an (fisier png - 32 KB)


Importanta Vitaminei C


 pagina 2/3. 


Acidul ascorbic are o importanta vitala pentru organism, participa la activarea multor sisteme enzimatice. Cu efect antioxidant neutralizeaza radicalii liberi, are un rol capital in formarea colagenului in tesutul conjunctiv, intervine in respiratia celulara, favorizeaza formarea anticorpilor in sange si fortifica sistemul imunitar, astfel creste rezistenta organismului fata de bolile infectioase. Intareste peretii vaselor sangvine si reduce fragilitatea lor, grabeste vindecarea plagilor, faciliteaza absorbtia calciului si a fierului, este importanta pentru sanatatea dintilor, gingiilor si oaselor. Faciliteaza transmiterea impulsurilor nervoase si producerea hormonilor glandelor suprarenale, are efect antistres, poate incetini cresterea unor tipuri de tumori, ajuta la reducerea riscului dezvoltarii cataractei etc.

La cumparaturi... :-)  Cele mai bogate in vitamina C sunt verdeturile, legumele, fructele proaspat culese. Pentru a evita scorbutul, este recomandat ca porcusorul sa primeasca zilnic iarba verde proaspata. Morcovii, diferitele verdeturi, zarzavaturi si fructe sunt si ele recomandate in hrana zilnica.
  Bine de stiut! 100 grame iarba verde proaspata contine in general aprox. 50 mg vitamina C.

  Ratia zilnica necesara al unui porcusor adult este de aprox. 10 mg vitamina C, adica aprox. 1 mg vitamina C la 100 grame masa corporala. Acest necesar este asigurat prin alimentatia naturala pe timpul verii.

  Hrana din import pentru porcusori este un produs special care contine de obicei si vitamina C. Sa nu credem, ca aceasta hrana are cantitatea necesara de vitamina C, deoarece chiar in timpul depozitarii o parte se pierde din ea. Sa verificam data producerii hranei, dupa 90 de zile cantitatea de vitamina C a acesteia este mult mai redusa fata de cea prezentata pe ambalaj. Sa ne aprovizionam cu o cantitate ce poate fi folosita in termen de mai putin de 90 zile de la data producerii. Hrana vom depozita intr-un loc intunecat, uscat si ferit de umiditate, de preferat la o temperatura sub 22 C0. Unele dintre hranele speciale contin vitamina C in forma stabila, in formula ce este mai rezistenta in contact cu aerul. Depozitate in conditii propice aceste hrane se pot pastra o perioada mai lunga fata de cele obisnuite.

Elfáradtunk   Iarna necesarul de vitamine al organismului este mai mare, vom avea o grija deosebita de acest aspect! In acest anotimp ii vom da verdeturi, zarzavaturi si fructe cu inalt continut de vitamina C, asigurandu-i o dieta cat mai diversificata posibil. In cazul in care aceasta nu este inserata in cantitati suficiente in hrana, porcusorul va avea nevoie de suplimentarea vitaminei C, sub forma de comprimate, fiole sau picaturi (in unele tari este accesibila sub forma de picaturi). Necesarul de vitamina C este influentat de circumstante (rutina, intarcare, stres, schimbari radicale in mediu sau viata porcusorului), stare (stare psihofiziologica, boli infectioase, gestatie, crestere), la stabilirea dozei se va tine cont de aceste aspecte. In functie de necesitati iarna suplimentarea acidului ascorbic se va face sub forma de cura pe o perioada de 7-10 zile administrandu-i fractionat, de 2-3 ori pe zi, sau, in general, cel putin odata pe saptamana. Acidul ascorbic ii vom da sub forma de picaturi sau la cele comprimate cantitatea necesara se va dizolva cu putina apa inainte de administrare. In cazul in care refuza, se poate presara pe ceva ce consuma imediat.

  Important!
    Vitamina C sau orice alta substanta, medicament se va da direct, nu se va dizolva in apa de baut. Pe langa faptul ca acidul ascorbic se oxideaza usor, nu putem sti, daca prin aceasta metoda va ajunge o cantitate necesara in organismul sau, in plus vitamina C schimba usor gustul apei si il poate influenta in mod negativ, refuzand pe viitor sa bea. Este foarte important ca porcusorul de Guineea sa primeasca apa buna, curata si de calitate, aceasta fiind indispensabila unei vieti sanatoase.
    Vitamina C este usor oxidabila, pierde o parte in contact cu lumina sau cu aerul, si este foarte sensibila la caldura si vapori de apa.
    In cazul in care o dizolvam in putina apa, aceasta sa nu contina clor, deoarece clorul inactiveaza vitamina C! Sa nu folosim nici apa distilata, pe termen lung dauneaza sanatatii. Recomandat e sa folosim apa naturala, plata.
    Obiectele din metal - fier, cupru, zinc, aluminiu - in calitate de catalizator accelereaza descompunerea vitaminei C.

  Atentie! Femelele gestante, cele care alapteaza, porcusorii bolnavi, cei in crestere si cei cu diferite afectiuni / boli ale pielii necesita de doua ori, in unele cazuri de trei ori mai multa vitamina C, decat cei sanatosi. La acestia aportul de vitamina C este de 20-30 mg/kilocorp. In caz de avitaminoza C doza recomandata este de 30 sau chiar 50 mg/kilocorp pe zi pe o perioada de 7-10 zile. Este de preferat ca aceasta doza zilnica sa nu se administreze o singura data pe zi, doza zilnica fractionata in doua sau trei prize fiind mai eficace.

    Administrate in cantitati mari, sau in doze prea mari pe o perioada prea lunga in care organismul porcusorului se obisnuieste cu acest aport crescut fata de normal, poate face ca mai tarziu, un aport normal de acid ascorbic sa creeze o stare de avitaminoza sau pseudo-scorbut, in special in cazul in care doza se scade deoadata sau se intrerupe brusc.
    In cantitati prea mari surplusul este eliminat prin urina.
    Administrarea unei doze prea mari de acid ascorbic pe o perioada indelungata la indivizii sensibili poate cauza o usoara balonare sau diaree.

  Cea mai buna alegere va fi hrana naturala. Vitamina C sub forma sintetica contine doar parti izolate ale vitaminei prezente in plante. In stare naturala si in preparatele cu vitamina C din extracte naturale acidul ascorbic se gaseste sub forma de poliascorbat, acesta are un efect de mai lunga durata fata de cel obtinut pe cale sintetica. Prioritar sa alegem mereu vitamina C naturala, cea care se obtine din verdeturi, legume si fructe cat mai proaspete.


 pagina anterioara

2/3

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Rolul vitaminei C in organism
 Necesarul zilnic de vitamina C
 Vitamina C incepe sa isi piarda continutul vitaminos la depozitare
 Nevoia de suplimentare a vitaminei C in perioada de iarna
 Administrarea vitaminei C in apa de baut nu este recomandata!
 Administrare dupa nevoile individuale
 Cea mai buna alegere: obtinerea necesarului pe cale naturala

Vitamina C - ajutorul pretios al sanatatii - pagina 1:
 Locul principal unde are loc sinteza acidului ascorbic
 Avitaminoza C, spaima vechilor marinari, boala de temut in vremurile trecute
 Descoperirea vitaminei C
 De ce se numeste acid ascorbic?
 Specii care si-au pierdut abilitatea de a produce acid ascorbic

Vitamina C - ajutorul pretios al sanatatii - pagina 3:
 Verdeturi, legume si fructe cu continut inalt de vitamina C
 Simptomele scorbutului

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.