Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Recomandari:
 Un important supliment nutritiv pentru porcusorul bolnav/inapetent! Bio-Lapis - o formula ce contine probiotice, prebiotice, electroliti si vitamine
 Ca alternativa, in cazul in care este imposibila procurarea probiticului Bio-Lapis sau Gastroferm MVit: ErceFlora Duo
 In inapetenta, dupa o interventie chirurgicala:  Produsul Critical Care
  If Your Guinea Pig is Anorexic...


Hranirea porcusorului inapetent, bolnav


 pagina 2/2. 


Medicamentul Diazepam cu actiune sedativa si relaxanta are un efect benefic, la porcusori stimuleaza apetitul si combate anxietatate (John E. Harkness si Joseph E. Wagner). Administrat intramuscular (0.5-3 mg/kg, IM) de catre medicul veterinar efectul va fi mai rapid, dar la indicatia medicului se poate da si sub forma de comprimate, per os (pe gura). Avand efect si asupra coordonarii muschilor, temporar porcusorul poate avea unele dificultati in mers, miscarea membrelor fiind ingreunata. Unii medici prescriu pentru cresterea / stimularea apetitului medicamentul ciproheptadina (1/8 comprimat de 2x/zi).

  Atentie!
    La fiecare hranire vom oferi porcusorului hrana lui preferata, o mica portie de verdeturi, vegetale proaspete. In acest fel ii vom testa interesul fata de alimentele naturale, scopul nostru este sa manance din nou singur, fara ajutorul nostru.
    Daca ii administram, ca tratament, antibiotic prescris de catre medicul veterinar, este recomandat (!) sa i se dea dupa 1-2 ore dupa administrare antibiotic supliment probiotic (Bio-Lapis, Laktiferm, Biotics sau un alt supliment nutritiv) ce are ca efect reechilibrarea florei intestinale. Suplimentul natural va fi prescris tot de catre medicul veterinar. In cazul in care probioticele pe moment nu pot fi accesibile, doar temporar (!) ii putem oferi o cantitate mica de iaurt natural.
    Medicul veterinar va stabili necesarul de Vitamina C si B-complex, ce vor fi administrate porcusorului. La porcusorii bolnavi care refuza sa manance singuri, se administreaza 30 mg Vitamina C si 10 mg Vitamina B-complex pe zi, dizolvata in apa, si administrata cu seringa, introdusa in gurita lateral, dupa incisivi, pentru a inghite corect. Vitamina B-complex este la fel de importanta ca si Vitamina C, deoarece porcusorul nu va putea consuma boabele cecale care contin vitamina B-complex produsa de organismul sau. Daca refuza sa inghita medicamentele, il vom lua in poale cu spatele spre noi, cu o mana ii vom tine strans maxilarul si piciorusele din fata, iar cu cealalta vom duce la gura seringa cu medicamentele amestecate cu apa, si cand incepe sa rontaie capatul seringii (doar atunci, pentru a nu se sufoca!), ii vom introduce incet in gura medicamentele (vezi imaginea foto de la aceasta pagina: Pinta's advice). In cazul in care vom fi nevoiti sa aplicam aceasta metoda, vom tine capul lui strans, ca intr-o menghina, pentru a nu se putea misca. Daca este posibil, in locul Vitaminei B-complex sa-i oferim boabe cecale din cele ale partenerului, sau ale unui alt porcusor sanatos, tinandu-i sub nasuc sa le miroase, deoarece feromonii bacteriilor din boabele cecale il determina sa le consume. Din aceste boabe moi putem amesteca cateva si in hrana preparata, daca direct din mana nu accepta. Pe langa substantele folositoare ce contine, reingestarea boabelor cecale ajuta si la regenerarea cat mai rapida a florei intestinale.
    La aprecierea cantitatii de apa de baut se va tine seama de cantitatea de apa ce contin alimentele consumate de el, acestea impreuna vor alcatui necesarul de aprox. 75 ml/zi! Necesarul de apa este influentat si de temperatura mediului, umiditatea aerului, altele.
    In aceasta perioada este bine sa doarma pe un prosop preincalzit, asa el se va simti mai bine, totodata se vor putea supraveghea mai bine urina si excrementele.
    Daca boala e necontagioasa, este recomandat sa nu fie despartit de partenerul sau, prezenta unui alt porcusor putand avea o influenta benefica asupra starii lui.
    Zilnic macar odata (de preferat de doua ori pe zi) sa-l cantarim, sa-i monitorizam greutatea corporala. Este un parametru important in cazul animalutului bolnav, in acest fel putem aprecia eficienta hranirii artificiale.
    La o hranire artificiala de o mai lunga durata vom incerca sa-l indemnam, pe cat posibil, sa consume (si) hrana abraziva, cu continut inalt de fibre, pentru a-si folosi cat mai mult dintii, si neaparat ii vom masa zilnic de doua ori cate 1-2 minute pe cele doua parti ale mandibulei muschii masticatori, in scopul de a le stimula.
    Hrana si lichidele reprezinta viata pentru porcusor. Sa-l hranim, si sa-i administram o cantitate de lichide ce ii este necesara, pentru a-l feri de deshidratare.
    Sa ii cream un mediu cat mai placut, fara schimbari majore, pentru a-i ocroti organismul si asa slabit de un stres suplimentar.

  Aceasta perioada, grea pentru amandoi, sa nu o traim ca pe ceva ce ne desparte. E o perioada ce ne poate uni si mai mult.


 pagina anterioara

2/2Pe aceasta pagina:
 Informatii utile

Hranire artificiala - pagina 2:
 Porcusorul bolnav va fi dus la medic cat mai curand posibil!
 Balonare, flora intestinala afectata
 Consumul zilnic de hrana si lichide
 Porcusorul nu poate vomita!
 Hranirea artificiala este parte a procesului de vindecare!
Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2011.
Toate drepturile rezervate.