Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfaniPorcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an (fisier png - 32 KB)

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an (fisier png - 32 KB)


Intrebari frecvente

 pagina 2/3. 


 Intr-o familie unde sunt si copii mici, se poate tine porcusor de Guineea?
  Daca respectam regulile de igiena si nevoile animalului, un porcusor se poate tine si intr-o familie cu copii mici, cu o precizare: cei care nu au implinit varsta de sase ani, vor fi supravegheati de catre un adult, deoarece un copil sub aceasta varsta poate strange prea tare sau poate scapa porcusorul, provocandu-i leziuni grave. Porcusorul de Guineea este un animal de companie potrivit pentru copii, fiind sociabil, extrem de docil, si usor de intretinut. Se recomanda copiilor cu varsta de peste sase ani.
  Nota: Organul auditiv si olfactiv al porcusorului este dezvoltat si eficient, vederea lui insa este mai slaba. Nu vede la distanta, dar percepe foarte bine miscarile. Ochii lui sunt situati pe cele doua parti ale capului, cu ajutorul lor poate cuprinde un unghi mare de vedere, acesta fiind o calitate necesara pentru supravietuire. In asa fel porcusorul se poate feri mai bine de pradatori. Deoarece vederea lui e slaba, el nu poate aprecia distanta, inaltimea etc., si daca nu-l tinem/prindem bine, il putem scapa usor. El nu este precaut, deoarece nu poate aprecia inaltimea de la care ar putea cadea.

   Poate avea probleme de sanatate, daca nu va fi imperecheat?
  Nu este necesar ca un porcusor sa se imperecheze, din aceasta cauza el/ea nu va avea probleme de sanatate. Gestatia / nasterea e un factor de risc, foarte multe femele pot muri de toxemie gravidica sau diferite complicatii care se pot ivi la nastere. Daca vrem ca porcusorul nostru sa traiasca mult, sa nu-l expunem acestor riscuri. Un alt aspect important este plasarea puilor. Multi oameni imperecheaza porcusorul doar pentru „a se bucura de puii dragalasi”. Acesti pui devin in scurt timp adulti, dupa implinirea varstei de 4-5 saptamani ei trebuie separati pe sexe, si daca locul lor nu este asigurat, entuziasmul va disparea repede, deoarece este greu sa le gasim un camin, un stapan responsabil. Se nasc foarte multi porcusori care in diferite magazine sau in alte locuri asteapta in zadar un stapan iubitor, oferta depasind cerintele pietei. Reproducerea merita aplicata doar de oameni responsabili si competenti.

   Cat poate trai in general un porcusor de Guineea?
  Media de viata al unui porcusor este de 5-7 ani. Pe langa predispozitia sa naturala, durata de viata depinde in mare masura si de mediul in care e tinut, de faptul cum este ingrijit, hranit etc. Sunt porcusori care pot atinge chiar si varsta de 8 ani, iar unele rase sunt genetic predispuse la o durata de viata mai crescuta fata de altele. Trebuie subliniat faptul ca media de viata mai scazuta in cele mai multe cazuri e consecinta unei ingrijiri si/sau hraniri necorespunzatoare, sau a inmultirilor necontrolate, iresponsabile, cum ar fi folosirea aceleiasi femele la inmultiri repetate fara perioade de odihna intre gestatii, endogamia (!) etc. Este dovedit stiintific si faptul ca descendentii conceputi de masculi de varsta frageda tind sa aiba o medie de viata mai scazuta fata de descendentii masculilor adulti si a celor cu varsta de peste 2 ani.

   Ce greutate poate avea un porcusor adult?
  In general un porcusor adult are 900-1200 grame, femelele avand o Pe cantargreutate medie de aproximativ 900-1000 grame, iar masculii intre 1000-1200 grame. Un porcusor de rasa pura are o greutate mai mare, mai rar un mascul de rasa pura poate atinge chiar si 1500-1800 de grame fara sa fie obez. La o evaluare a greutatii porcusorului se va tine cont de sexul, varsta si statura lui, de linia, din care provine etc., deoarece doar dupa greutate nu vom putem evalua starea lui, si anume, daca e slab, e corespunzator varstei si sexului, sau e obez.

   Porcusorii se pot scoate la plimbare cu lesa?
  In zilele noastre in magazinele PetShop se pot cumpara si lese pentru porcusori. Acestea Lesa nu!sunt foarte utile atunci cand vrem sa transportam porcusorul la medicul veterinar, sau plecam intr-o calatorie scurta, deoarece ne ofera o siguranta in plus in cazul unor situatii neprevazute. Nu este recomandat folosirea lesei pentru plimbari, sa nu scoatem porcusorul la plimbare cu lesa. Daca vrem sa se simta bine, sa-l asezam intr-un loc spatios, ferit de pradatori, pentru a se plimba, a alerga in voie cu ceilalti porcusori.

   Este important ca porcusorul sa linga drob de sare, sa rontaie bloc mineral?
  Nu-i vom da porcusorului drob de sare, si nici bloc mineral. Ii vom oferi o alimentatie echilibrata si diversificata. El obtine mineralele prin cale naturala, exogena, consumand vegetale, legume, fructe, fan etc. Suplimentarea pe aceasta Nu bloc mineral, ci mult fan pentru tocirea dintilor! cale la un porcusor sanatos, pe langa faptul ca nu e necesar, poate fi daunator. Chiar daca in general surplusul de minerale este eliminat, unele dintre elemente, consumate in exces, pot dauna sanatatii porcusorului.

   Cum as putea aprecia, cand va naste femela gestanta?
  Exista cateva semne care ne indica acest lucru, cel mai evident fiind dilatarea bazinului (pelvisului). In cazul in care dilatarea va fi de aproximativ 1,5-2 degete, nasterea se va produce in decurs de 24-48 de ore. Inainte de nastere se va dizolva si membrana vaginala (membrana ce acopera vaginul), insa aceste semne pot fi observate mai greu de catre persoanele care nu au experienta in acest domeniu. Uneori, cu putin timp inainte de nastere se va goli continutul rectului, dar nici acest semn nu este evident. In concluzie putem spune ca doar dilatarea pelvisului ne poate indica faptul ca ea in curand va naste, in comportamentul ei nu va surveni nicio alta schimbare semnificativa. Ea se va plimba, va consuma alimente etc. chiar si cu putin timp inainte de nastere, la fel, ca altadata.

Simfiza pubiana

 Ce fel de afectiuni patologice si/sau complicatii pot surveni in perioada gestatiei sau a nasterii?
  Daca in perioada gestatiei sau a nasterii apar complicatii, depistarea rapida a acestora si acordarea ajutorului in cel mai scurt timp posibil pot fi salvatoare. Totusi exista cazuri in care viata puiului / puilor si/sau a mamei, chiar si dupa toate eforturile depuse nu poate/pot fi salvata/salvate. Cele mai frecvente complicatii:
       nastere dificila (distocie) - bazinul femelei nu se dilata corespunzator. In general cele mai afectate sunt femelele care dupa implinirea varstei de un an sunt la prima nastere. Nasterea poate fi dificila si la o disproportie dintre volumul puiului cu stramtorile bazinului. Femela nu este in stare sa nasca puiul, acesta ramane blocat in bazin. Daca femela are contractii uterine de peste 15 minute fara a putea expulza fatul ajuns la termen, datorita acestei nasteri laborioase puiul va fi in pericolul de a se sufoca in cavitatea pelviana (in colul uterin, sau in vagin). Avand mainile foarte curate (pentru a preveni infectia), cu ajutorul degetului vom inspecta atent vaginul. In cazul in care simtim capul fatului, vom apuca acesta de dupa falca, si vom trage puiul usor spre exterior, urmarind contractiile uterine ale femelei, pentru a nu o rani. Daca nu poate fi vazut, insa poate fi depistat in vagin, vom incerca sa-i localizam orificiul bucal (gura), vom indoi degetul in asa fel incat sa-l putem apuca de arcada superioara - la nivelul incisivilor superiori -, si cu foarte mare atentie incercam sa-l tragem usor spre exterior, urmarind contractiile uterine ale femelei. In cazul in care aceste incercari nu dau rezultate, sau dintr-un motiv anume nu se pot aplica, singura speranta va fi interventia rapida, prompta din partea unui medic veterinar.
        toxemie gravidica;
       nastere prematura;
       moartea intrauterina a fatului (nu se mai simt miscarile active fetale). Uneori femela asemanator unui miracol naste fatul/fetii mort(i) si se restabileste repede, dar in cele mai multe cazuri - daca nu e dusa la medicul veterinar pentru a-i provoca nasterea pe cale medicamentoasa, obstetricala (extragerea fatului prin vagin, combinata cu stimulent care ii provoaca nasterea), sau chirurgicala (incizia uterului - adica cezariana) - femela moare.
       anumiti paraziti - parazitul Trixacarus caviae pe langa faptul ca este foarte periculos, poate fi cauza multor probleme, printre care si complicatii la nastere, in cazuri grave chiar decesul fatului in uter.
       deficienta de vitamina C;
       torsiune a uterului - mai rar, dupa a treizecea zi de gestatie la porcusor poate surveni.
       Merita amintit, ca puiul rareori se naste in pozitie de sezut (cu piciorusele inainte), in general la iesirea din pelvis apare capul, insa daca totusi se intampla sa se nasca intr-o pozitie inversa, de cele mai multe ori femela il va naste fara probleme. Complicatii apar atunci cand ea nu constata acest lucru, si desface membrana invelitoare la nivelul picioruselor (femela din instinct va desface membrana si va linge puiul in acea parte care a iesit din vagin). In cazul in care puiul este puternic si sanatos, va incerca sa scoata sunete, si va face miscari exasperate, iar mama in acest caz va realiza faptul ca a gresit, si va desface repede membrana, insa daca puiul e mai slab sau este mai putin activ, femela nu constata pozitia inversa. In acest caz fara ajutorul nostru (!) el va fi in pericolul de a se sufoca.
       Uterul femelei are forma de tub si este bifid, din aceasta cauza este putin probabil ca un pui sa stea curmezis la nastere.
  Despre acest subiect informatii detailate aici.

   Ce greutate va avea un pui sanatos la nastere?
  In general un pui va avea 70-100 grame. Putem spune ca greutatea puilor este invers proportionala cu numarul lor, de exemplu la o nastere cu mai multi pui, acestia in general vor avea o greutate mai mica. Greutatea puilor din acelasi cuib poate fi diferita, unul poate avea 60 grame, iar altul chiar si 130 grame. Un pui poate avea o greutate mai mica fara sa fie bolnav sau prematur, in cele mai multe cazuri - daca se naste la termen - el este viabil, greutatea lui in acest caz nefiind semnul unei anomalii, ci a unei pozitii nefavorabile in uterul mamei - datorita pozitiei nefavorabile, in viata intrauterina cantitatea de hrana / oxigen „repartitionat(a)” lui era mai redusa.


 pagina anterioara

2/3

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Intr-o familie cu copii mici
 Este important sa se imperecheze?
 Media de viata al porcusorului
 Greutatea porcusorului matur
 Lesa pentru porcusor
 Bloc mineral, drob de sare
 Putem aprecia, cand va naste?
 Afectiuni patologice si/sau complicatii ce pot surveni in perioada gestatiei/nasterii
 Greutatea puilor nou nascuti

Intrebari frecvente - pagina 1:
 Hranire
 Despre verdeturi, legume si fructe
 Femela sau mascul?
 Miros neplacut la mascul
 Pubertatea la masculi
 Un mic nod intarit in blana
 Despre gestatie si ovulatie
 Dupa o toxemie gravidica
 Despre asternuturile CareFRESH si Corn Cob
 Fasii de hartii
 Dupa sterilizare
 Multivitamine

Intrebari frecvente - pagina 3:
 Semnele gestatiei
 Ar putea sta masculul impreuna cu femela si puii, daca ea a nascut de curand, dar a trecut de perioada fertila?
 Marimea custii
 Desi ii avem de doua saptamani, inca sunt speriosi!
 Nu prea se lasa prinsi. De ce?
 Pot fi invatati sa-si faca nevoile intr-un loc anume?

Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.