Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfaniPorcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an (fisier png - 32 KB)

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an (fisier png - 32 KB)Legaturi:
 Uter gravid
  Trei feti aproape de termen


Intrebari frecvente

 pagina 3/3. 


 Cum as putea afla, daca femela este gestanta?
  Primul semn va fi absenta unei noi perioade de estru, dupa trecerea a 16 (plus-minus 1) zile ea nu va avea o noua ovulatie. In a 4-a saptamana de gestatie la palparea abdomenului - se recomanda doar celor cu experienta! - se poate constata uterul gravid, pipaind usor si foarte fin (!) burtica pe ambele parti (rozatoarele au uterul bifid), se va simti o usoara „umflatura” rotunjita, avand consistenta elastica. In a 5-a saptamana de gestatie volumul uterului se mareste progresiv, femela va deveni tot mai „grasa”. In saptamana a 7-a de gestatie miscarile fetilor (sau a fatului) sunt usor perceptibile. Spre sfarsitul gestatiei, in ultimele saptamani, miscarile fetilor (fatului) devin tot mai active. In aceasta perioada se pot simti cum dau cu picioruse, si de multe ori se poate auzi cum musca (cum scrasnesc din dinti).
  In general gestatia va dura aprox. 68 zile (intre 59-73 zile). Cele care au mai multi pui, au tendinta de a naste cu cateva zile mai devreme, iar cele care port doar 1-2 pui in uter, au tendinta de a naste cu cateva zile mai tarziu.

Dezvoltarea fatului

 Ar putea sta masculul impreuna cu femela si puii, daca ea a nascut de curand, dar a trecut de perioada fertila?
  Daca nu are ovulatie, ea nu va deveni gestanta, dar masculul are instinctul sexual puternic, oricand poate deranja femela cu avansurile lui. Unii masculi stau calmi si privesc familia linistiti, altii - datorita temperamentului lor - vor hartui femela. In aceasta stare ei sunt agitati si pot periclita sanatatea puilor, deoarece pot trece (pot calca) peste puii care intamplator stau in drumul lor. Pentru a alapta si ingriji puii in bune conditii, femela are nevoie de liniste. Un mascul „insistent” cu atitudinea lui va stresa femela. In salbaticie masculul are un harem, puii sunt ingrijiti de femele. Masculul nu brutalizeaza puii, dar nici parinte grijuliu nu se poate numi, in general el manifesta o indiferenta fata de puii din grup. O cusca mai spatioasa, despartita cu o gratie la mijloc va ocroti femela si puii, si nici masculul nu va ramane singur. Stand pe cealalta parte a custii, el se poate bucura de compania familiei fara a ajunge la femela.

   Porcusorul meu traieste intr-o cusca de 50x30 cm (lungime/latime). Sa-l asez intr-o cusca mai mare? As vrea sa simta bine.
  Intr-un loc atat de mic nu poate ramane, chiar daca ne ocupam mult de el si il lasam sa se plimbe des si in afara custii. Un porcusor are nevoie de o cusca de cel putin 80x60x30 cm (lungime/latime/inaltime), sau chiar mai spatioasa. Daca vrem sa se simta bine, sa nu ii marim doar spatiul in care va trai, sa-i oferim si un prieten, de preferat de acelasi sex, pentru a scapa de problemele legate de gestatie/nastere, si de grijile legate de separarea masculului de femela in perioada alaptarii si a odihnei periodice. Doi porcusori nu vor avea nevoie de un spatiu mult mai mare, si nici hranirea, ingrijirea lor nu va necesita de doua ori mai mult timp, munca si bani, fiind compensate multiplu. Crearea conditiilor cat mai favorabile va avea efect pozitiv asupra sanatatii si comportamentului lor.

Numarul de porcusori

Cusca
(marime minima)

Daca putem alege sau construi
(marime recomandata)

2

aprox. 100x50 cm (lungime/latime)

aprox. 120x60 cm (lungime/latime)

3

aprox. 120x60 cm (lungime/latime)

aprox. 150x65 cm (lungime/latime)

4

aprox. 150x65 cm (lungime/latime)

aprox. 180x70 cm (lungime/latime)


Spre seara in cusca

 Desi ii avem de doua saptamani, porcusorii nostri sunt inca speriosi. Ce am putea face, pentru a le imblanzi?
  Sa le vorbim adesea pentru a ne auzi vocea, si sa le luam zilnic in brate, in primele saptamani - daca e posibil - chiar de mai multe ori pe zi. Auzind vocea noastra incet se vor obisnui cu noi. Porcusorii, fiind vegetarieni, au vederea mai slaba, aceasta servind mai mult la perceperea miscarilor, insa auzul si mirosul lor e bine dezvoltat. Daca ne apropiem de ei vorbindu-le, ne vor recunoaste dupa voce. Daca prezenta noastra vor asocia cu stimuluri placute (hrana, diferite mici recompense etc.), se vor simti in siguranta si nu se vor mai speria de noi. Sa nu facem miscari bruste in apropierea lor, pentru a nu le speria. Inainte de a le lua in brate, sa le semnalam venirea noastra - prin voce sau prin alte semne. Cand le luam in poale/brate, ei ne vor recunoaste si dupa miros, organul lor olfactiv fiind foarte dezvoltat.
  In natura porcusorii traiesc in permanenta frica, ei sunt vanati de pradatori. Uneori chiar si un mic zgomot necunoscut sau o miscare brusca e de ajuns sa le provoace spaima, sa le sperie, sa incremeneasca, sau disperati sa incerce sa fuga, sa se refugieze intr-un loc care le ofera siguranta. O intamplare asemanatoare s-a produs la noi atunci cand in bucatarie, plimbandu-se pe podea, porcusorii nostri de altfel blanzi si linistiti au auzit un zgomot care pentru ei era inca necunoscut. In timp ce puneam farfuriile la locul lor, una dintre acestea mi-a alunecat usor din mana, provocand un zgomot fin, la care totusi porcusorii s-au speriat teribil. Ingroziti si disperati, incercau sa caute un loc de refugiu ferit, sarind unul peste capul celuilalt, pentru a se putea refugia cat mai repede posibil.
  Imblanzirea se va face treptat, e nevoie de multa rabdare si perseverenta. Daca ne ocupam mult de ei, daca suntem consecventi, pana la urma se vor obisnui cu noi si cu anturajul / mediul lor, si vor deveni (mai) blanzi.

   Accepta hrana din mana noastra, insa nu prea se lasa prinsi. Oare de ce?
  Este o comportare naturala, normala la aceste animale. Animalele prada se comporta in acest fel instinctiv, reactia lor de a scapa, de a nu se lasa prinsi fiind un reflex puternic, intiparit in gene, tocmai pentru a supravietui. Porcusorii nu agreaza sa fie prinsi, in general incearca sa se fereasca de noi, dar daca reusim sa le ademenim cu diferite mici recompense, daca le luam des in brate, se obisnuiesc cu prezenta noastra si dupa un timp vor accepta/vor tolera alintarea, mangaierea (sau - dupa caz - chiar vor astepta sa fie alintati, mangaiati :-).

   Porcusorii pot fi invatati sa-si faca nevoile intr-un loc anume?
  Sunt cateva metode, cu ajutorul carora se pot obtine rezultate promitatoare in acest sens. Cand le luam in brate, sa nu le tinem mult timp in poale/pe piept, ei avand metabolismul alert. Dupa un timp - chiar si in cazul in care le tinem pe prosop - sa le punem jos, pentru a-si putea face nevoile in cusca, sau in locul amenajat in acest scop. Cei mai multi porcusori semnaleaza nevoia de a urina, simtind senzatia, ei devin nelinistiti, agitati. Daca recunoastem aceste semne si le punem jos la timp, ei vor urina. Porcusorii prefera sa urineze intr-un loc ferit, unde ei se simt in siguranta (in salbaticie in apropierea cuibuiului, in mediul artificial in unele parti ale custii). Evacuarea urinii nu este doar o necesitate fizica pentru ei, mirosul urinii reprezinta o informatie, influenteaza comportarea indivizilor si relatia dintre membri. Pana cand urinarea poate fi bine controlata, evacuarea continutului intestinal se face in general spontan la aceste mici mamifere. Fiind animale coprofage, ei consuma o parte din fecale (cele rezultate din prima digestie, si anume boabele cecale), acestea luandu-si periodic din sacul anal. La plimbarile pe podea ei pot fi invatati sa-si faca nevoile doar intr-un singur loc, sau eventual doua locuri (datorita emotiilor ei scapa boabele fecale, insa acestea nu reprezinta probleme ptr. noi, deoarece se pot colecta/strange usor :-).
Tavite pentru nevoi  O metoda care necesita timp (!) si rabdare, dar poate fi eficienta in cazul lor: Gratiile demontabile ale custii si/sau diferite alte accesorii (ascunzisuri, labirinturi etc.) vor fi asezate pe podea, pentru ca spatiul sa devina atragator pentru porcusori. In cazul in care dusumeaua este sensibila, se va pune pe ea un linoleum sau alt material protejator. Dupa optiune locul poate fi acoperit cu ziare. Se va aseza si o tava - mereu acelasi - in acest loc, pentru a putea face nevoile in ea.
  De fiecare data, cand porcusorul isi face nevoile, urina si boabele vor fi mutate pe tava cu asternut (urina de pe podea va fi absorbita cu ajutorul asternutului, iar in cazul in care va face pe ziar, va fi pus pe tava ziarul umed), porcusorul va fi asezat pe tava, si atunci imediat, chiar in acel moment (!) va fi recompensat cu o bucatica de castravete sau un alt aliment favorit. Cu ocazia plimbarilor pe podea toate acestea se vor repeta de fiecare data, cateva zile la rand. Dupa un timp cei mai multi porcusori vor asocia cele doua stimuluri si vor cauta sa-si faca nevoile pe tavita special amenajata. Important! Sa nu-l speriem si/sau sa nu-l pedepsim niciodata, conditionarea se va face cu multa rabdare si blandete.
  Nu fiecare porcusor poate fi invatat, dar pentru ca exista indivizi la care se pot obtine bune rezultate, daca timpul ne permite si avem rabdare, merita incercat. Metoda poate fi aplicata si intr-o cusca mare, spatioasa. Aici tava se va pune in locul in care ei prefera sa-si faca nevoile. In acest caz sa fim atenti ca locul lor de odihna sa fie cat mai atractiv, pentru a nu folosi tava drept „patut”.
  Intamplarea a facut ca unul dintre porcusorii mei sa descopere modul in care poate „scapa” de o alintare nedorita. :-) Intr-o zi, cand l-am luat in brate, intamplator m-a tras usor de bluza, prinzand intre dinti o parte din material. Acest semnal am interpretat ca un avertisment, crezand ca in acest fel imi da de stire faptul ca doreste sa-si faca nevoile (in general porcusorii tinuti in brate semnealeaza nevoia de a urina), si l-am pus jos imediat. Cu proxima ocazie, cand a repetat acest lucru, la fel am procedat. In acest fel micutul „viclean” a realizat foarte repede, cum se poate scapa de o alintare/mangaiere nedorita, si de cate ori doreste, o aplica mereu (uneori chiar in clipa in care e ridicat :-)), iar stapana (cea consecventa) il asculta, si de fiecare data il pune jos imediat. Interesant: daca incep sa-l scarpin usor, acest truc pe moment „e amanat”. 

Ce bine ma simt Uiiii! La fel si eu!

 pagina anterioara

3/3Pe aceasta pagina:
 Semnele gestatiei
 Ar putea sta masculul impreuna cu femela si puii, daca ea a nascut de curand, dar a trecut de perioada fertila?
 Marimea custii
 Desi ii avem de doua saptamani, inca sunt speriosi!
 Nu prea se lasa prinsi. De ce?
 Pot fi invatati sa-si faca nevoile intr-un loc anume?

Intrebari frecvente - pagina 1:
 Hranire
 Despre verdeturi, legume si fructe
 Femela sau mascul?
 Miros neplacut la mascul
 Pubertatea la masculi
 Un mic nod intarit in blana
 Despre gestatie si ovulatie
 Dupa o toxemie gravidica
 Despre asternuturile CareFRESH si Corn Cob
 Fasii de hartii
 Dupa sterilizare
 Multivitamine

Intrebari frecvente - pagina 2:
 Intr-o familie cu copii mici
 Este important sa se imperecheze?
 Media de viata al porcusorului
 Greutatea porcusorului matur
 Lesa pentru porcusor
 Bloc mineral, drob de sare
 Putem aprecia, cand va naste?
 Afectiuni patologice si/sau complicatii ce pot surveni in perioada gestatiei/nasterii
 Greutatea puilor nou nascuti

Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.