Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Linkuri interesante:
  Fisier video: porcusori jucausi - sarituri pop-corn, in forma moderata:
 - varianta redusa ptr. dial-up wmv - 1.619 KB
 - ptr. banda larga wmv - 5.569 KB

  Sunete pe Web:
 - Diferite sunete - de animale, pasari si altelePorcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Comportamentul porcusorilor de Guineea


 pagina 2/4. 


In natura masculul tanar isi alege femelele si formeaza un nou grup. In captivitate, daca proprietarul nu separa masculii, ei se vor bate in prezenta femelei/femelelor. Masculul invins nu va avea sperante nici in cazul in care masculul alfa il va lasa in viata, deoarece va fi tinut mereu in stare de tensiune, masculul conducator ii va limita accesul la hrana si apa, condamnandu-l incet la pierire. Din aceasta cauza nu se va tine niciodata doi sau mai multi masculi impreuna cu femele!

  Masculii au un puternic instinct sexual, ei vor incerca sa curteze (sa monteze) chiar si puiul mascul recent introdus. In primele ore masculul matur poate hartui - in adevaratul sens al cuvantului - partenerul (in special pe cel care a fost recent intarcat, adus dintr-un mediu unde era cu mama, surori si/sau alte femele. Dupa putin timp (dupa cateva ore) insa aceasta atitudine dispare. Mai rar, in cazuri mai speciale, se poate intampla ca masculul sa fie prea insistent, prea agresiv, si prin comportarea lui sa streseze intens puiul. In acest caz pentru cateva ore sau pentru o zi ei vor fi separati, de preferat intr-o cusca comuna, despartita cu o gratie la mijloc, sau in custi separate puse una langa alta, si ulterior (initial pe un teren neutru) reuniti.
  In cazul in care vrem sa tinem mai multi masculi maturi impreuna, le vom asigura un spatiu mai mare, fiecare avand un loc propriu de odihna (casuta, paturica, hamac etc.) si hrana suficienta, pentru a nu se bate intre ei. Femela/femele nu vom introduce niciodata intre ei, prezenta, mirosul (!) femelelor va dezbina coexistenta pasnica intre masculi.
  Important! Daca vrem sa tinem doi sau mai multi masculi impreuna, nu vom introduce femela/femele nici macar intre masculi care au fost castrati. Castrarea in acest caz nu poate fi o solutie, deoarece nu va schimba comportarea lor. In prezenta femelei/femelelor masculii se vor bate intre ei, chiar daca unul (mai multi/toti) dintre ei a (au) fost castrat(i).

  Informatii utile:
  Daca avem deja un porcusor in casa, cel nou adus este recomandat sa tinem in carantina, in asa fel vom putea preintampina o eventuala imbolnavire.
Facem cunostinta  Daca porcusorul nostru e singur si vrem sa-i oferim un prieten, este important ca prima data sa se cunoasca pe un teren neutru (!), nemarcat, intr-un mediu fara zgomot (linistit). Sa ii urmarim cu atentie. Daca unul dintre ei este prea timid, sau celalalt este agresiv, sa-i asezam intr-un loc (de ex. pe o canapea acoperita cu prosop sau patura), unde cel timid se va simti in siguranta (va putea fugi la noi), in asa fel va face mai usor cunostinta cu noul partener. Daca se cunosc in imediata apropiere a noastra, sa ramanem neobservati. Sa intervenim doar in cazul in care vor sa se bata.
   Unii porcusori primesc cu o imensa bucurie partenerul, altii sunt mai pasnici, mai linistiti. Intre masculi (uneori si intre femele) va incepe un „dans” pentru stabilirea dominantei. Acest dans este de fapt o alergare, ei se invartesc unul in jurul celuilalt, se miros reciproc, scot niste sunete asemanatoare barcii cu motor, fiecare va incearca sa ajunga pe spatele celuilalt. In cele din urma va fi stabilit ordinea ierarhica, cel care va avea acces neconditionat in spatele celuilalt, acela va domina partenerul. Combinatia a doi porcusori maturi poate fi nepotrivita (una sau mai multe femele nu pot fi introduse niciodata intre ei). Daca clampanesc dintii, intaresc corpul, scot sunete suieratoare, isi arata dintii – acestea sunt semne de avertizare, ei avand intentia de a se bate. Daca vor sa se muste, vom pune intr-un pulverizator putina apa, si brusc, cu scopul de a-l surprinde, vom stropi putin fata celui agresiv rastind cu voce ridicata cateva cuvinte. In apa putem pune si putin lichid usor mirositor (de ex. ulei de levantica), mirosul acestuia ramane pe blana porcusorului, in asa fel el nu va simti mirosul partenerului (mirosul adversarului il irita), si va fi preocupat de curatirea si uscarea blanii. Aceasta metoda se poate aplica si la femele, daca ele se bat. In cazul in care metoda nu da rezultate, partenerul agresiv se va aseza intr-o cusca separata. Daca este nervos, inainte de a-l prinde, il vom acoperi cu un prosop, in acest fel el nu ne va putea musca intamplator.
  Daca introducem un nou porcusor in grup, relatiile dintre membri vor fi reevaluate. In perioada initiala ei vor stabili din nou ordinea ierarhica. Dupa stabilirea rangurilor membri isi vor continua viata dupa cotidianul obisnuit.
  La o combinatie de doi masculi - daca avem posibilitatea de a cunoaste personalitatea lor - pe langa un porcusor dominant vom pune/aseza un porcusor mai putin dominant (unul care accepta mai usor sa se supuna).
Clipici si Trombonici   La combinatii de acelasi gen: daca avem doi pui, sau un pui si un adult, poate ca in viitor, in perioada adolescentei, la varsta de 3-5 luni, sau mai tarziu, cel de rang inferior va cauta sa castige o pozitie superioara, certandu-se cu partenerul. Daca cearta ia amploare, daca devin prea agresivi, pentru o perioada mai scurta (sau - dupa caz - mai lunga) cei doi vor fi separati cu o gratie in cusca, sau vor fi pusi in custi separate, unul langa altul.
  Daca avem un mascul si o femela, si am dori ca femela sa se odihneasca o perioada inainte de a fi din nou (sau pentru a nu mai fi) gestanta, o solutie buna va fi separarea lor in asa fel, ca masculul sa ramana langa ea, dar intr-o cusca separata. Cei doi vor putea ramane chiar si in aceeasi cusca (spatioasa!) daca aceasta este despartita cu o gratie la mijloc. In asa fel porcusorii nu vor fi singuri.
  Daca este in cusca separata, si porcusorul mascul agresiv poate ramane in apropierea celorlalti porcusori masculi - pentru a nu fi izolat. Deoarece scopul nostru este integrarea lui in grup, cateodata pentru o scurta perioada il vom scoate din cusca, si sub stricta supraveghere il vom aseza langa ceilalti porcusori, atunci cand acestia sunt scosi la plimbare pe un teren mai mare (de ex. pe podea). Daca intre timp atitudinea lui fata de ceilalti se va schimba in sens pozitiv, il vom putea lasa in grup.
  Daca avem posibilitatea, vom aseza porcusorii mai putin sociabili (cei care - chiar si dupa o intalnire pe un teren neutru - se imprietenesc mai greu) intr-o cusca spatioasa, despartita cu o gratie comuna la mijloc. Se vor imprieteni mai usor, daca in ambele parti ale custii vom pune prosoape mici Impreuna si castravetele e mai gustos!pe care se aseaza porcusorii, dupa o perioada schimband prosoapele intre cele doua parti, sau vom schimba zilnic (eventual la fiecare a doua zi) locul porcusorilor in asa fel, ca cel (cei) de pe o parte a custii sa treaca pe cealalta parte, pentru a se obisnui cu mirosul celuilalt (celorlalti) porcusor(i). Vom supraveghea periodic comportarea lor, si daca vom constata faptul ca cei doi porcusori (sau cele doua grupuri) pot fi pusi impreuna, gratiile vor putea fi demontate. Sa nu uitam! Niciodata (deci nici in acest caz) nu vom aseza doi sau mai multi masculi impreuna cu una sau mai multe femele.

  Hrana limitata, spatiul neadecvat (mic si strans) destabileste ierarhia dintre animale, membri grupului devin agresivi. Este foarte important ca porcusorii sa primeasca hrana suficienta si spatiul lor sa fie corespunzator.


  pagina anterioara

2/4

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Comportamentul in captivitate, relatii intraspecifice, viata in grup
 Intalnire pe teren neutru
 Stabilirea ordinii ierarhice, sistemul de ranguri
 Tendinte de dominare in perioada pubertatii
 Metode de imprietenire

Comportamentul porcusorului - pagina 1:
 Importanta vietii sociale
 Modul corect de manipulare, cum trebuie tinut
 De ce este avantajos sa avem doi sau mai multi porcusori?
 Comportamentul in natura

Comportamentul porcusorului - pagina 3:
 Limbajul vocal - sunete

Comportamentul porcusorului - pagina 4:
 Biocomunicare: limbajul chimic - feromoni
 Limbajul corporal

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.