Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani
Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Legatura:
  Micoza pe corpul porcusorului - imagine foto


Bolile parazitare ale porcusorului de Guineea

Acarieni | Paduchi | Ciuperci | Protozoare | Viermi

 pagina 4/5. 


Gliricola porcelli - este un parazit specific, traieste doar pe porcusor. Are o marime de aprox. 1, 0 - 1, 5 mm, corp alungit (de culoare) alb spre galben decolorat, fiind un paduche foarte mobil. Se localizeaza in blana, aproape de piele, se misca repede in orice directie, de unde si numele de "Running lice", adica paduche alergatoare. Muscaturile provoaca mancarimi moderate dar foarte neplacute, porcusorul se scarpina, ii cade parul, pielea devine uscata, solzoasa, si in locurile afectate apar cruste. Ouale isi depune pe firele de par, si se localizeaza mai ales in partea dorsala, in vecinatatea urechilor, capului sau a gatului, la o infestare severa chiar si in jurul ochilor. Transmiterea se face prin contact direct cu porcusorul infectat, sau prin obiecte contaminate, haine, maini etc. Odata instalat paraseste rar gazda, si este cel mai frecvent intalnit dintre paduchi. Un alt paduche care poate infecta porcusorul, este cel Gyropus ovalis, avand marimea de 1, 0 - 1, 2 mm, corpul oval, capul lat. Al treilea specie care infecteaza foarte rar porcusorii, poarta numele de Trimenopon hispidum. In general se poate spune ca infestarile cu paduchi sunt mai rar intalnite in randul porcusorilor, adesea fiind semnul neingrijirii, al neglijentei. Uneori paduchii de pe o alta specie de animal (caini, pisici) pot infecta porcusorul, daca acesta vine in contact cu acel(e) animal(e).

Paduchi

In cazul infestarii cu paduchi porcusorul va fi spalat cu sampon antiparazitar pentru pisici odata pe saptamana, timp de 3 saptamani, pentru a eradica si parazitii iesiti din ou. Se va efectua dezinsectia locuintei, spalarea obiectelor, accesoriilor infectate etc. Daca nu vrem sa-i (sa le) facem baie, in loc de sampon se poate folosi cu bune rezultate picaturile Advantage-40 (cu substanta activa Imidacloprid) contra puricilor. Advantage-40 este un produs pentru combaterea puricilor la caini si pisici, este f. efectiv si in combaterea paduchilor la porcusori in cazul in care este folosit in doza corecta (mg/kg corp), doza ce va fi stabilita intotdeauna de catre medicul veterinar. Advantage-40 contine 91 mg/ml Imidacloprid, unui porcusor cu o greutate de 450 grame din acesta se va aplica topical 0,1 ml, iar unuia de 1000 grame 0,24 ml. Pentru a nu gresi calcularea dozei, pentru a evita supradozarea, inainte de aplicare se va cere intotdeauna sfatul medicului veterinar. Doza potrivita calculata in raport cu greutatea porcusorului se va aplica pe portiunea de dupa ureche, pe locul lipsit de par. Are un efect prelungit, omoara paduchii in max. 24 ore, si distruge si paduchii ce ies ulterior din oua. Daca este necesar, tratamentul se poate repeta dupa trecerea a 30 zile. In aceasta perioada porcusorul nu va fi spalat (imbaiat).
Important! Acest produs se poate folosi doar pentru combaterea paduchilor, in cazul unei infectii provocate de acarieni nu va avea efect!

  Samponul antiparazitar pentru pisici este eficace in combaterea multor paraziti, vom spala porcusorul cu un sampon ce este recomandat si pentru pisicute (cel care omoara puricii si paduchii). Daca avem posibilitatea, vom alege un sampon care contine pyrethrin, in proportie de 0,05 %. Pe langa pyrethrin acest sampon adesea contine si Piperonyl butoxide si N-octyl bicycloheptene dicarboxamide, aceste doua ingrediente inhiba sinergic sistemul enzimal microsomal al parazitilor. La fel de eficace este si samponul antiparazitar care are in compozitie substanta activa pirethroid sintetic, si in cazul acestui produs se va alege cel care este recomandat pentru pisici si pisicute.
  Nu vom folosi sampon antiparazitar extra - din gama celor care contin ingrediente active puternice, toxice - si nici sampon cu efect rapid, acestea pot fi daunatoare sanatatii porcusorului.
  Cand pregatim porcusorul pentru baie, vom face in asa fel, ca el sa se simta in siguranta, sa nu se teme. In timpul imbaierii vom avea grija ca samponul sa nu ajunga in ochi, nas sau urechi, in aceste parti il vom spala doar cu degetele umezite in apa cu sampon. Vom lasa samponul amestecat cu apa timp de 3-5 minute pe blana, apoi vom clati foarte bine blana.
Ai grija de mine, pentru ca pot raci!   Ii vom sterge blana si vom pune porcusorul pentru o scurta perioada intr-un prosop uscat si incalzit, cald, pana se va usca. Dupa ce blana e uscata, porcusorul se va putea pune in cusca. Pentru a-l feri de curent, o parte a custii putem acoperi cu un prosop pentru o perioada de aprox. 1-2 ore, sau daca consideram ca temperatura din incapere este nepotrivita, ii uscam blana cu uscatorul de par. Pielea porcusorului este sensibila, vom fi precauti in timpul uscarii, uscatorul de par vom tine la distanta de blana, si aparatul vom regla pt. o treapta de temperatura si de viteza mai scazuta.
  Imbaierea cu samponul antiparazitar se va face odata pe saptamana, timp de trei saptamani, pentru a eradica si parazitii iesiti din ou. Important! Cu acest sampon vom spala si cusca, accesoriile, apoi le vom clati cu multa apa curata.

  Dermatofitii care provoaca cele mai multe cazuri de leziuni micotice la porcusori sunt: Trichophyton mentagrophytes si Microsporum canis. Aceste ciuperci apartin speciilor zoofile, majoritatea acestor specii infecteaza animale, si cu ajutorul lor se raspandesc. Primul mentionat este mai des intalnit la porcusori, iepuri, chinchille, gherbili, hamsteri, iar cel M. canis provoaca cele mai multe infectii in randul cainilor, pisicilor. In limba engleza dermatomicoza este cunoscuta si sub numele de „Ringworm” (viermi inelati).

Dermatofiti

Transmiterea se face prin contact direct cu animale bolnave, sau prin diverse obiecte contaminate (de ex. perie, alte accesorii), haine, fire de par etc. Porcusorii cu o piele sanatoasa prezinta o rezistenta fata de ciupercile parazite. Factorii predispozanti sunt mediul favorabil (umiditate si caldura, asternut umed etc.), hranire necorespunzatoare, stresul, perioada gestatiei (care este si ea un stres), varsta (puii de porcusori sau cei varstnici), aglomeratia (intr-un spatiu strans, neadecvat), o infectie concurenta etc. In unele cazuri animalele sanatoase (porcusorul, pisica sau alte animale) pot fi purtatori, fara sa prezinte simptomele. Infestari micoticeLa porcusori infectia apare mai frecvent la nivelul capului (in jurul ochilor, in vecinatatea nasului, sau urechilor), dar si pe alte parti ale corpului (pe gat, spate sau extremitati). In locurile infectate apar portiuni fara par, leziunile prezentandu-se sub forma de mici noduri, scuame, cruste si/sau pete rosii (eritem) etc. De cele mai multe ori - mai ales in conditiile de caldura - infectia provoaca mancarime, porcusorul se scarpina, leziunile se intind pe portiuni mai mari, si pot fi insotite de reactii alergice si/sau infectii secundare.
  Impotriva ciupercilor parazite se va folosi un preparat antifungic recomandat de catre medicul veterinar. Pentru combaterea acestei infectii s-a dovedit eficienta crema antifungica Nizoral si dezinfectantul Betadine, aplicate alternativ. Daca infestarea este prezenta pe o portiune mai mare, in loc de crema Nizoral se va folosi samponul Nizoral, acesta aplicand la fel, ca si samponul antiparazitar pentru pisici (vezi aici!), spaland pielea / blana porcusorului odata pe saptamana trei saptamani la rand in asa fel, ca la fiecare aplicare samponul amestecat cu apa sa se mentina pe piele / blana timp de 3-5 minute inainte de clatire. In cazul in care in loc de crema sau sampon Nizoral preferam sa aplicam o solutie antimicotica, produsul Imaverol este eficient in combaterea micozei la porcusori, se va aplica conform indicatiilor medicului veterinar.
  Consultarea de catre medicul veterinar va fi obligatorie, deoarece micoza uneori poate fi confundata cu dermatoza provocata de acarieni (atentie! infectia provocata de Trixacarus caviae, netratata duce la moarte), sau se poate complica cu o infectie bacteriana. Doar tratamentul corespunzator bolii va da rezultat.
  Animalul bolnav se va separa de cei sanatosi, se vor respecta masurile de igiena, se va face dezinfectarea custii si al obiectelor contaminate (accesorii, perie, haine etc.) cu apa amestecata cu otet, dupa care acestea se vor clati abundent. In cazurile grave porcusorul poate primi tratament sistematic cu Grizeofulvina (antibiotic fungistativ), dar numai la recomandarea si sub stricta supraveghere (!) a medicului veterinar. Tratamentul NU se poate aplica in cazul femelelor gestante!
  In perioada tratamentului copii nu vor avea acces la porcusorul infectat. De retinut! Porcusorul nu este o sursa naturala a ciupercilor parazite, el poate fi infectat de catre alte animale sau obiecte contaminate, spori din mediu (ciupercile se raspandesc prin spori) etc. Uneori le putem contamina chiar noi, de ex. daca mangaiem o pisica sau un alt animal purtator de agent patogen, si apoi cu mana nespalata atingem porcusorul.


 pagina anterioara

4/5

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Paduchi
 Spalarea porcusorului cu sampon antiparazitar
 Ciuperci

Bolile parazitare la porcusori - pagina 1:
 Despre paraziti in general
 Despre acarieni

Bolile parazitare la porcusori - pagina 2:
 Trixacarus caviae - acarieni ai caror larve traiesc sub piele

Bolile parazitare la porcusori - pagina 3:
 Chirodiscoides caviae - acarieni localizati in blana
 Cheyletiella Parasitivorax - acarieni localizati in blana
 Psoroptes cuniculi - acarieni localizati in urechi
 Demodex caviae - acarieni localizati sub piele

Bolile parazitare la porcusori - pagina 5:
 Protozoare
 Viermi
Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.