Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani
Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)


Linkuri:
 Despre imunostimulatorul VETRI-DMG Liquid:
- informatii in limba engleza
- informatii in limba maghiara

  Produs Spot On ce contine ingredientul activ Ivermectina
 Beaphar Ivermectin Spot OnBolile parazitare ale porcusorului de Guineea

Acarieni | Paduchi | Ciuperci | Protozoare | Viermi

 pagina 3/5. 


Chirodiscoides caviae - se gaseste in blana porcusorului. In general se localizeaza pe partea dorsala a corpului, iar ouale sunt lipite de firele de par. La o atingere, pipaire ouale atasate pot fi usor detectate, ele se pot vedea si cu ochiul liber. Este cel mai inofensiv dintre parazitii care infecteaza porcusorii, nu provoaca inflamatii sau iritatii la nivelul pielii, doar un prurit mai putin suparator. Desi par inofensivi, ei trebuie combatuti. Avand o marime de aprox. 0, 5 mm, adultii pot fi usor observati, pe o blana de culoare deschisa par sa fie inchisi la culoare, iar pe o blana de culoare inchisa par albi, fiind de fapt gri la culoare. Prefera sa stea pe partea exterioara a firului de par.

Chirodiscoides caviae

In limba engleza este cunoscut sub numele de „Static lice”, adica paduche nemiscator, aceasta descriere insa caracterizeaza ouale care sunt lipite de par, ele fiind lipsite de dinamism. De cele mai multe ori infectia se transmite prin contact direct, sursa fiind porcusorul infestat, sau indirect prin obiecte sau haine infectate, mana nespalata etc. Chirodiscoides caviae este un parazit specific, el nu poate infecta alte animale si nici omul, fiind un parazit adaptat numai la o singura gazda, si anume porcusorul. Fara gazda nu poate supravietui mult timp.
  Porcusorul afectat se va spala cu sampon antiparazitar pentru pisici, odata pe saptamana, timp de 3 saptamani. Cu acest sampon vom dezinfecta si cusca, casuta, accesoriile, totodata vom dezinfecta si hainele purtate de noi. Daca nu vrem sa spalam porcusorul, in loc de sampon antiparazitar pentru pisici se poate folosi cu f. bune rezultate Ivermectina topical. Doza recomandata pentru aplicare externa (topical) este de 0, 5mg/kilocorp. Se aplica pe pielea de dupa ureche si pe spate pe crupa solutia externa pe baza de Ivermectina spot on, cum ar fi cel din Ungaria, produsul SH-Rodemectin spot on, sau cel din unele tari vestice ale Europei, produsul Beaphar Ivermectin Spot On sau Xeno 450 Spot-On. Se va aplica doza corecta (!) in raport cu greutatea porcusorului doar topical, nu (!) si subcutanat sau oral, si numai dupa sfatul medicului, pentru a evita supradozarea ce poate fi fatala. Dupa 7 zile tratamentul se va repeta. Acest produs este eficace si in cazul infestarii cu Cheyletiella parasitivorax.

Cheyletiella Parasitivorax   Cheyletiella Parasitivorax - traieste in blana iepurilor, dar poate fi prezent si in blana cainilor, pisicilor, porcusorilor, fiind un parazit care se adaptateaza la un numar mai mare de gazde. Sunt greu vizibili cu ochiul liber, adultii au o marime de aprox. 0, 3 mm, si apar pe suprafata pielii sub forma de mici puncte albe (albe-galbuie), semanand cu matreata. La o blana de culoare mai inchisa sunt mai usor detectabili. In limba engleza este cunoscut sub numele de „Walking Dandruff”, adica matreata plimbatoare. Prefera mai ales blana scurta, cel mai frecvent apare pe partea dorsala a corpului, si se misca greoi in blana. Acesti paraziti secreta enzime, cu ajutorul lor ei dizolva o mica portiune de pe suprafata pielii porcusorului, pentru a se hrani cu pielea dizolvata provocand mancarimi (prurit intens) si neplaceri porcusorului. In urma scarpinarii apar leziuni de grataj, portiunea afectata va fi lipsita de par, se formeaza cruste, uneori rani etc. Nu pot trai pe om, dar la un contact direct cu enzimele digestive ale parazitilor pot aparea iritatii pe piele (eruptii de culoare rosie si mancarimi), in special pe portiunile unde pielea este mai subtire.
La iepuri semnele acestei infectii nu sunt intotdeauna evidente, insa caderea masiva a parului sub forma de smocuri poate fi rezultatul acestei afectiuni. La nivelul partii posterioare, a umerilor, si/sau a capului apar portiuni fara par, pielea afectata va fi usor rosie, unsuroasa, si se formeaza cruste. Parazitii pot fi depistati in blana, pe piele, ei seamana cu matreata, si la majoritatea animalelor provoaca prurit. Pisicile se spala des, datorita ingerarii parazitii pot fi depistati mai greu.
Ciclul de viata al acarienilor Cheyletiella Parasitivorax este de 21-28 zile. Ouale parazitilor nu pot fi distruse, din aceasta cauza porcusorul va fi spalat cu sampon antiparazitar pentru pisici odata pe saptamana, timp de 3 saptamani, pentru a eradica si parazitii iesiti din ou. Parazitul adult traieste 14 zile, el poate ramane 14 zile in viata chiar si fara gazda. Dezinsectia locuintei (o curatenie generala) va fi obligatorie, animalele din casa vor fi tratate, iar cusca, casuta si accesoriile vor fi spalate si ele cu acest sampon. Daca nu vrem sa folosim sampon, acesti acarieni pot fi combatuti cu solutie externa pe baza de Ivermectina, spot on.

Psoroptes spp.  Psoroptes cuniculi - sunt acarieni care intalnim in urechile iepurilor, dar pot afecta si porcusorul, localizandu-se si inmultindu-se si in urechile acestuia. Daca observam ca porcusorul isi scutura des capul, isi scarpina des urechea, el poate fi infestat cu acest acarian. In urechile lui se formeaza o secretie rosie-maroniu, locul strapungerilor parazitilor se inflameaza, se formeaza cruste, sub cruste pielea devine cruda si va fi lipsita de par. Desi sunt f. mici, ei pot fi observati si cu ochiul liber, insa adesea sunt acoperiti cu cruste. In cazul unei infectii provocate de Psoroptes cuniculi porcusorului i se va administra injectie Ivermectin (Ivomec), subcutanat (sau in doza precisa topical, in urechea infectata). Important: posologia va fi stabilita de catre medicul veterinar (mg/kilocorp). Acest tratament se va repeta inca odata dupa 18 zile (in cazul parazitilor Psoroptes cuniculi ciclul de viata de la ou la ou este de aprox. 21 zile), pentru a distruge si parazitii iesiti din ou. Consultarea de catre medicul veterinar va fi obligatorie, deoarece in unele cazuri (mai rar) poate fi o infectie bacteriana, aparuta la nivelul conductului auditiv, infectia poate afecta urechea medie sau cea interna provocand diferite complicatii (cum ar fi torticolisul - inclinare defectuasa, laterala a capului etc.). In cazul unei infectii microbiene porcusorul va avea nevoie de tratament cu antibiotic, acesta va fi prescris de catre medicul veterinar.

Demodex  Demodex caviae apartine ordinului Prostigmata, acest acarian traieste la nivelul radacinii de par, in foliculii pilosi, si se hraneste cu secretia glandelor sebacee, cu sebum. Avand marime microscopica, parazitul nu se poate detecta cu ochiul liber. Corpul lui are forma unui vierme, picioarele, patru la numar, sunt scurte, rudimentare. Ochii ii lipsesc, nu poseda aparat respirator (nu are stigma), schimburile de gaze au loc pe intreg corpul. Acesti acarieni sunt rezidenti permanenti ai pielii porcusorului, simpla lor prezenta nu produce boala. Sistemul imunitar sanatos tine sub control acarienii. Demodecia apare mai frecvent la pui (la nastere acarienii de pe pielea mamei ajung pe pielea puilor). In general se vindeca spontan. La adulti simptome clinice pot aparea atunci cand organismul dintr-un motiv anume (stres, gestatie, alimentatie necorespunzatoare, boala) este slabit. In multe cazuri apare ca o boala ereditara (predispozitie). Pe cei la care apare pe toata suprafata corpului, se recomanda a nu se folosi pentru reproducere. Semne clinice: pe pielea porcusorului in zonele afectate apar leziuni, portiuni fara par, acestea pot fi acoperite cu cruste, coji, se observa o inflamatie a pielii, fiind sau nu asociat de mancarimi. Se poate suprainfecta cu bacterii producatoare de abcese. Prezenta acarienilor se poate depista prin examinarea sub microscop al raclatului dermic. Tratamentul antiparazitar se face prin administrare Ivermectin (Ivomec), injectia subcutanata in doza potrivita se va repeta inca odata dupa 8-10 zile. Cusca, accesoriile vor fi spalate cu apa cu otet, apoi clatite cu apa curata. Vor fi spalate si locurile cutreierate de porcusor (locurile in care s-a plimbat pe podea etc.). La porcusorii cu afectiuni dermice se va folosi asternut curat, igienic, cumparat din magazine PetShop, sau daca folosim talas curat neambalat, acesta se va steriliza la o temperatura mai inalta in cuptorul electric. Asternutul in aceasta perioada sa fie mai des schimbata. In vederea maririi rezistentei organismului este recomandata administrarea imunostimulatorului Vetri-DMG Liquid, se va da conform indicatiilor medicului veterinar. Daca acest produs nu este accesibil, administrarea de picaturi Beres impreuna cu Vitamina C pe o perioada de 30 zile va avea ca efect marirea rezistentei organismului. Se va da zilnic odata una-doua picaturi Beres impreuna cu aprox. 25 mg Vitamina C direct in gurita sau administrat cu lingurita.


 pagina anterioara

3/5

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Chirodiscoides caviae - acarieni localizati in blana
 Cheyletiella Parasitivorax - acarieni localizati in blana
 Psoroptes cuniculi - acarieni localizati in urechi
 Demodex caviae - acarieni localizati sub piele

Bolile parazitare la porcusori - pagina 1:
 Despre paraziti in general
 Despre acarieni

Bolile parazitare la porcusori - pagina 2:
 Trixacarus caviae - acarieni ai caror larve traiesc sub piele

Bolile parazitare la porcusori - pagina 4:
 Paduchi
 Spalarea porcusorului cu sampon antiparazitar
 Ciuperci

Bolile parazitare la porcusori - pagina 5:
 Protozoare
 Viermi
Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.