Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)Harap a tengerimalacom

 1/2. oldal 


A tengerimalac félénk, ártalmatlan, szelíd természetű, kedves kisállat. Általában nem, vagy csak nagyon ritkán harap. Ha megtörténik, ezzel általában jelezni, közölni szeretne valamit, ok nélkül nem harap. Próbáljuk meg kideríteni, miért viselkedik így. Ha megértjük, mért teszi, és megfelelő módon reagálunk rá, jobb kapcsolatot alakíthatunk ki vele. Számos esetben ezzel hiányosságokat pótolhatunk.

Kukucs!    Harap vagy harapdál?
  Az olyan szociális és kíváncsi kisemlősnél, mint a tengerimalac, természetes, hogy a látás, szaglás és hallás mellett ízlelgetéssel is megpróbálja felderíteni környezetét. Akár a kicsi gyermek, a kölyök tengerimalac is tapasztalatlan, kíváncsi. Megtörténhet, hogy a kezünket, ruhánkat vagy éppen az orrunkat, hajunkat próbálja harapdálni, kóstolgatva, hogy ehető-e. Tévedésből is megharaphat, ha kezünkön élelem (pl. zöldségféle vagy gyümölcs) szagát érzi. A harapdálás, ha gyöngéd és kedveskedő, a tengerimalacnál a szociális interakció, a kapcsolatteremtés egyik eszköze is lehet.

   Lehet, hogy fél
  A félénk, kevésbé szocializált tengerimalac félelmében harap. Ha felnőtt vagy idős korban került hozzánk, és nem tudjuk, korábban milyen hatások érték, lassan kell kézhez szoktatnunk, meg kell őt szelídítenünk. Lehet, hogy rossz bánásmódban részesült, előző helyén nem érezte magát biztonságban, nem törődtek vele, vagy megrémisztették, esetleg fájdalmat okoztak neki, amikor felvették *. Ijedőssé válhat akkor is, ha akváriumban tartják, ha a családtagoktól távol, egy ritkán látogatott helyiségben, ingerszegény környezetben kell élnie, ha ketrecébe túl hosszú (!) műanyagcsöve(ke)t és/vagy nagyon mély (!) házikót tesznek. Ilyen környezetben a külső ingerektől elszigetelve él, s a zajok, szagok, mozgások legtöbbször váratlanul, hirtelen érik, ezért megijed, összerezzen, megrémül. Annyira fél, hogy szinte menekülne, amikor felvesszük, s mivel ezt nem teheti meg, félelmében (meg)harap. A bizalmát kell megnyernünk! Ne várjuk el tőle, hogy egyik napról a másikra megváltozzon, a kisállat bizalmát kiérdemelni rövid idő alatt nem lehet. Ha jól bánunk vele, egy idő után rájön arra, hogy nálunk csak kellemes ingerek/hatások érik, és lassan feloldódik félelme.

Hello!  Felvenni a tengerimalacot nyugodt, lassú, határozott mozdulatokkal kell. Ne zavargassuk, kergessük. Ezt megtehetjük úgy, hogy beszélve hozzá, szólongatva, lassú mozdulatokkal a ketrec egyik sarkába terelgetjük, majd mindkét kezünkkel megfogjuk, s testét jól megtartjuk, hogy le ne essen, kezünkből ki ne ugorjon. Mikor simogatjuk, becézgetjük, ujjbegyünkkel finoman (!) megvakargathatjuk, a legtöbb állatot ez megnyugtatja. Közben jutalomfalatokkal is megkínálhatjuk.
  * Fontos! Mivel könnyen megsérülhet, kicsi, 6 éven aluli gyermek társaságában tengerimalacot felügyelet nélkül hagyni nem szabad. Sok gyermek nem tudja, hogyan kell egy tengerimalacot megfogni, hordozni vagy megérinteni, és nem tudatosul benne, hogy a kisállatot stresszeli. Ha nem fogja meg jól, hirtelen felemeli, megszorítja és/vagy leejti, nagy fájdalmat és/vagy súlyos sérüléseket okozhat neki. A szegény, védtelen, sokat tűrő kisállat legtöbbször még ilyenkor sem bánt, inkább felsír vagy - figyelmeztetve, hogy fáj - gyengén odakap, és csak ritkán, nagy fájdalmában harap.

   Szükségletét szeretné elvégezni
  A tengerimalac általában jelzi vizelési szükségletét, ha felvesszük és ölünkben vagy mellünkön tartjuk, egy idő után nyugtalanná válik, forgolódni kezd, a ruhánkat próbálja meg húzni, rángatni, vagy a törülközőn/takarón izeg-mozog, a kezünket, ujjunkat harapdálja, vagy (kétségbeesetten, halkan) nyöszörög. Ha e jeleket nem vesszük figyelembe, ha nem tesszük le, hogy dolgát elvégezhesse, a jelzések legtöbbször még erőteljesebbé válnak, s ha így sem történik semmi, levizel.
  Jó tudni! A vizeletürítés a tengerimalacnál általában 15-20 percenként történik. Egyes egyedeknél ez az idő lényegesen hosszabb lehet, legtöbbjük azonban negyed- vagy legfeljebb félóra elteltével ürítési kényszert érez. Amikor ölben van, vagy a mellünkön tartjuk, figyeljünk jelzéseire. Ha nem teszi (a kölykök nemigen jelzik), egy idő után vigyük ketrecébe, hogy dolgát elvégezhesse.

   Bizonyos testrészére érzékeny
  A legtöbb tengerimalac nem szereti, ha a hátsó feléhez nyúlnak, e testrészét (hirtelen) megérintik vagy e helyen simogatják/piszkálják. Azt sem veszi szívesen, ha szőrét visszafelé simítják, borzolják, mert ez számára kellemetlen, zavaró. Ha azt tapasztaljuk, hogy hátsó felére - vagy egyéb testrészére - szokatlanul (!) érzékeny, érdemes orvossal kivizsgáltatni, mert lehet, hogy valamilyen fertőzés vagy más betegség miatt ilyen.1/2

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Jelzésértékű cselekedet
 Harap vagy harapdál?
 Lehet, hogy fél
 Szükségletét szeretné elvégezni
 Bizonyos testrészére érzékeny

Harap a tengerimalacom - 2. oldal:
 Talán fájdalma van
 Inkább társával maradna, vagy nem jó a közérzete
 Serdülőkorban van, és/vagy így fejezi ki dominanciáját
 Lehet, hogy csak ilyen a természete?
  Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma:

   Nyomtatható változat (158 KB)

  Egyéni adatlap a tengerimalac testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 65 KB)

  Csoportos adatlap a tengerimalacok testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 50 KB)

Kapcsolódó linkek:
  Öt nőstény testsúlya születéstől egyéves korig (png fájl - 32 KB)

  Öt hím testsúlya egyhetes kortól egyéves korig. (png fájl - 32 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat