Chiar daca acum majoritatea porcusorilor de Guineea sunt crescuti/inmultiti in captivitate, acest instinct a ramas la fel de viu si necesitatea de a vedea/simti/auzi un alt porcusor langa el este la fel de mare. Porcusorii au chiar o nevoie fizica de a se atinge unii de altii, in felul acesta sunt mai calmi si mai siguri. Daca un porcusor este bolnav, are sustinere din partea celorlalti. Se incalzeste la un loc cu ei, poate manca protejat de ei, isi reface sistemul digestiv mancand din cecalele (cecotrofele) tovarasilor sai sanatosi. Nu de putine ori pot fi vazuti cum dorm unul cu capul pe celalalt sau strans inghesuiti unul in celalalt, fapt care ii linisteste.

Porcusorii au chiar o nevoie fizica de a se atinge unii de altii (sursa foto: porcusorii apartin lui )
De asemenea atunci cand aducem in casa un porcusor, adaptarea se va face mai greu cand este unul singur si mult mai usor cand sunt doi. Stresul este mult diminuat in acest fel si, fiind doi, au mai mult curaj sa se apropie de noii stapani.
In momentul in care un pui se naste are alaturi de el mama si fratii/surorile. Chiar daca este pui unic nu este singur, este cu mama. In mod normal el trebuie sa stea 4 saptamani sa suga, apoi daca este femela poate ramane in continuare cu mama, daca este mascul trebuie sa fie despartit pentru ca este apt de a monta mama/surorile.
In acest moment apare primul factor de stres: intarcarea. Daca puiul este luat brusc de langa mama/frati/surori si dus singur acasa la noul camin mai apar cativa factori de stres: despartirea de familie, schimbarea de mediu, singuratatea. Acestea pot fi mult mai usor suportate daca puii sunt incredintati cate doi frati/doua surori in acelas timp sau macar sa fie langa un alt porcusori de acelasi sex. Avand un alt porcusor langa el puiul se va adapta mai usor noilor conditii.

Dupa nastere puiul are parte de socializare alaturi de mama si frati, se simte bine, invata primele reguli din "societatea guineza" (sursa foto: crescatoria INKA)
De asemenea, acelasi lucru este valabil si pentru porcusorii maturi. S-a observat ca acestia, daca sunt singuri, au cateva "tabieturi": dorm foarte mult cand suntem plecati, cand revenim acasa sunt foarte galagiosi si par a cere mereu de mancare, oricat le-am da mereu mai vor, sunt agitati, trag de gratiile custii, au preferinte culinare si nu accepta decat anumite alimente... De fapt este vorba de lipsa unei activitati/solicitari constante venite din partea unui congener. Avand un alt porcusor langa el, se vor indemna reciproc sa se joace, sa faca miscare, sa manance mai diversificat. Porcusorii de Guineea sunt neofobi si daca nu au fost de mici invatati cu o mare diversitate de alimente la maturitate pot face "mofturi". In momentul in care sunt doi se imbie reciproc la hrana si daca unul este mai mofturos va fi indemnat de celalalt sa manance doar datorita faptului ca "ce mananca vecinul este mai bun". Se poate observa usor cand sunt mai multi porcusori impreuna ca ei cerceteaza mereu ce are in gura celalalt porcusor si vor sa apuce neaparat din acea bucata.

Un porcusor mofturos poate invata de la un alt porcusor sa manance diversificat
(sursa foto: porcusorii lui )
Avem asadar multe motive pentru a nu tine un porcusor de Guineea singur, ci a tine mereu doi de acelasi sex: siguranta oferita de grup, sustinerea in perioada bolii, diminuarea/eliminarea stresului cauzat de diverse traume, stimularea apetitului porcusorilor "mofturosi", stimularea spre miscare, spre activitatea de cercetare/cautare.
Si mai este un motiv pentru care recomand sa se tina 2-3 porcusori de acelasi sex, de data asta un motiv practic pentru noi, stapanii. Avand porcusori de Guineea putem sa plecam un week-end intreg, de sambata dimineata pana duminica seara la mare ori la munte fara sa ne facem griji. Fiind mai multi se au pe ei ca si companie. Le lasam 2-3 adapatori cu apa, ceva mai mult fan si hrana uscata, 2-3 morcovi si este totul perfect. La intoarcere nu avem nici o surpriza neplacuta.