Meniul porcusorilor mei, ai tai, ai lui...

Intrebari la care nu s-au gasit raspunsuri citind site-ul gemon.ro

Moderator: ramona_inka

Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Meniul porcusorilor mei, ai tai, ai lui...

Mesajde Gemon » 13 Ian 2008, 09:33

Hranirea este un subiect f. important pentru noi toti. Cu o hranire potrivita il mentinem sanatos. Dieta printre multe altele are o influenta si asupra blanii, pielii, chiar si asupra sistemului imunitar. Un porcusor care are o dieta echilibrata si in functie de nevoi, va creste si se va dezvolta armonios, va fi mai rezistent fata de infectii/boli, va avea/isi va putea mentine dinti(i) sanatosi, flora intestinala (parte a sistemului imunitar) sanatoasa, si in general va avea o conditie buna.

Se poate spune si altfel: putem dauna mult cu o dieta nepotrivita. Dieta bogata in proteine si saraca in fibre duce la obezitate si/sau predispune porcusorul la multe boli, dieta unilaterala este si ea daunatoare sanatatii, faptul cum e hranit, are un efect deosebit si asupra gestatiei/nasterii, are un rol extraordinar si hotarator in inapetenta cand viata porcusorului nu depinde doar de tratamentul acordat, ci si de hranirea artificiala care devine o parte a procesului de vindecare.

Ne putem ajuta unii pe altii, daca fiecare dintre noi scrie, cu ce hraneste porcusorii. Pentru ca in mare masura depinde si de anotimp de ce meniu pot avea parte, vom tine cont si de acest aspect pe langa faptul, ca unele alimente trebuie sa se regaseasca permanent in meniul lor.
Ultima oară modificat 13 Ian 2008, 10:38 de către Gemon, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Dieta

Mesajde Gemon » 13 Ian 2008, 10:36

Unul dintre cele mai importante alimente este fanul, acesta trebuie sa fie permanent in fata lui, ca el sa poata consuma oricand si oricat doreste.

https://goo.gl/photos/MSUapegcTw4hAvYa9

La fel de important este sa aiba acces la apa de baut, de preferat in adapatoare.

Daca putem obtine hrana speciala de calitate, sa o facem. Daca nu putem procura hrana speciala adaptata la nevoile lor, in cele cu amestec de seminte va trebui sa punem si seminte de ovaz (in acest caz cea mai mare parte, aprox. 80% va fi ovaz!), si in functie de nevoi pelete de lucerna (la cei in crestere in fiecare zi sau fiecare a doua zi cateva rondele, la cei adulti de 2-3x/saptamana).
Hrana speciala se va da in functie de varsta, stare, nevoi, de preferat dimineata. In general nu se tine permanent in fata lor.

La hrana speciala recomand urmatoarele:
- la marca Vitakraft numai Emotion, si peletele de lucerna Vitakraft pentru adaugare pe langa hrana, altele din aceasta marca nu sau numai amestecate cu ovaz, deoarece nu corespund nevoilor lor
- marca : Cavia Complete, Crispy, marca Prestige: Nature, Duo
- marca : Cavy Cuisine (adulti), Cavy Performance (printre altele contine si lucerna, recomandat pt. pui/cei in crestere, si pt. cei cu nevoie speciale)
- marca : Premium, altele (marca Senior nu)
- Gerty

https://goo.gl/photos/1xU9PUudro7Bqb8k6

Porcusorii nu isi pot sintetiza vitamina C, ei isi procura aceasta vitamina din surse exogene. Oferindu-i de 3x/zi iarba verde (atunci cand e accesibila), diferite verdeturi, legume, fructe, cat mai diversificat viewtopic.php?f=3&t=2847, el va fi ferit de scorbut.

Un topic util:

Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Meniul porcusorilor mei

Mesajde Gemon » 13 Ian 2008, 11:04

Meniul porcusorilor mei in aceasta :!: perioada:
- fanul si apa, mereu accesibile
- hrana speciala sau ovaz amestecat cu cateva rondele de pelete de lucerna de 2-3x/saptamana (sunt adulti)
- ocazional
- morcov, sfecla rosie, patrunjel, mar, frunza de patrunjel, marar, dovleac galben, putina castravete, uneori putina portocala, mandarine, kivi, gulie, telina, ardei gras, conopida, pere, mai rar pastarnac, putina banana, f. rar frunza de ridiche alba cu putina ridiche (taiat la capat), sfecla mangold, tot f. rar si numai putina varza.

Avatar utilizator
Susp3ktA
Membru fidel
Membru fidel
Mesaje: 500
Membru din: 14 Dec 2007, 21:58
Localitate: Bucuresti

Mesajde Susp3ktA » 16 Ian 2008, 11:10

Porcusoarei mele ii place foarte mult patrunjelul, daca ar putea ar manca o legatura odata. Nu m-am riscat sa-i dau prea mult de frica sa nu-i dauneze. Are ceva daca mananca mai mult patrunjel? Si coditze are voie? Sau doar frunze?

Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Frunza de patrunjel, patrunjel

Mesajde Gemon » 16 Ian 2008, 11:43

Frunza de patrunjel, dar si radacina are efect diuretic, antiinflamator, antianemic, este sanatos in cantitati mici si atunci cand nu se da prea des la porcusori.

In cantitati mari si repetate poate fi daunator (nu toxic), excita sistemul central nervos (provocand ameteala) si intensifica circulatia sangelui la nivelul abdomenului, a zonei pelviene. Este riscant sa se dea o cantitate mai/prea mare sau prea des mai ales femelelor gestante in ultimele saptamani/zile , ptr. ca poate provoca nastere prematura, sangerare. Nici la celelalte categorii nu le face bine in cantitati mari sau prea des repetate. Ai multe optiuni, poti diversifica in asa fel meniul, ca ea sa nu consume prea multa frunza/radacina de patrunjel, chiar daca ii place.

Recomand sa ii dai 4-5 fire si apoi iar doar dupa trecerea a 3-4 zile. Frunza de patrunjel si eu le dau impreuna cu codita.

Avatar utilizator
Susp3ktA
Membru fidel
Membru fidel
Mesaje: 500
Membru din: 14 Dec 2007, 21:58
Localitate: Bucuresti

Mesajde Susp3ktA » 18 Ian 2008, 11:41


Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesajde Gemon » 18 Ian 2008, 15:53

Bine e sa il hranesti mai diversificat, de ex. sa nu-i dai in ficeare zi aceeasi leguma, verdeata, fruct (exceptie iarba verde proaspata curata). De ex. daca intr-o zi ii dai o bucata de morcov cu sau fara frunza, la urmatoarea masa cateva cubulete de portocala sau mandarine, seara sfecla rosie, atunci ziua urmatoare ii dai o bucata de castravete, la urmatoarea masa patrunjel, seara dovleac galben s.a.m.d.

Mai des in ACEASTA perioada (asta inseamna in fiecare a 3-a :!: zi - foarte rar din doua in doua zile :!: , pentru ca exista alternative - in functie de ce am acasa sau ce cumpar in acele zile), le dau sfecla rosie, morcov, marar, patrunjel/frunza de patrunjel, portocale/mandarine/kiwi, mere/pere, dovleac galben, pastarnac/telina si frunza de telina, gulie/conopida, mai rar rosie/ardei gras, si uneori tind sa le dau si castraveti mai des, dar numai o bucata mica de vreo 2 cm, nu mai mult la o masa.

Semnul / inseamna ori una, ori alta, nu ambele. In functie de anotimp si ceea ce se gaseste la momentul potrivit in piata/magazine, se mai modifica bineinteles aceasta "lista". Fan au permanent in fata lor, la fel si apa in adapatoare.

Nu merita sa dai prea des un singur aliment, si nici o cantitate mare, nu doar pentru a avea un meniu cat mai diversificat, dar si din cauza pesticidelor si a diferitelor substante ce in general se foloseste pentru tratarea si mentinerea in stare buna a legumelor, verdeturilor, fructelor. Daca nu mananca prea mult dintr-un singur aliment, este mai in siguranta din acest punct de vedere. La calcularea pesticidelor si a diferitelor substante cu ce se trateaza acestea, se ia in calcul organismul uman, ceea ce nu e daunator - sau nu in asa masura, incat sa apara simptome - omului, poate afecta organismul porcusorului, deoarece raportat la greutatea lui el poate consuma o cantitate ce sa ii dauneze, daca primeste mult sau prea des, sau zilnic ace(ee)(l)asi.

Mai poti creste si iarba de grau in ladita, la fel si iarba de orz si/sau ovaz, pana vine primavara cand va fi mult mai usor sa-l hranesti, existand posibilitatea de a-i da si iarba verde si diferite plante medicinale ca traista ciobanului, papadie, altele.

Avatar utilizator
Susp3ktA
Membru fidel
Membru fidel
Mesaje: 500
Membru din: 14 Dec 2007, 21:58
Localitate: Bucuresti

Mesajde Susp3ktA » 30 Ian 2008, 17:55

Mersi pt informatii. I-am diversificat meniul cu toate ca face mofturi la unele verdeturi, dar incet incet sper sa se obisnuiasca

Avatar utilizator
m00nc0w
Initiat
Initiat
Mesaje: 30
Membru din: 12 Ian 2008, 23:19
Localitate: Satu Mare
Contact:

Si ... ???

Mesajde m00nc0w » 02 Feb 2008, 21:13

O intrebare as avea si eu. In cazul meu, porcusorii de nu primesc intr-o zi morcovi si mere sunt chiar ofticati :D. Adica nu le-am dat o zi morcovi si toata ziua au fost foarte tacuti iar a 2-a zi cand le-am dat s-au bucurat mai tare decat pentru fanul proaspat. Bineinteles in rest meniul e foarte diversificat: de la morcovi, andive, salata, mere, kiwi, mandarine, banane, dovleac galben, seminte speciale de la petshop s.a.m.d. pana la indispensabilul fan.

E problema daca morcovul si/sau merele (chiar daca in cantitati mici) nu lipsesc de la nici o masa? Nu de altceva dar mi greu sa nu le dau :wasntme: dar nici rau nu as vrea sa fac cu asta ....

Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Morcovul si marul

Mesajde Gemon » 02 Feb 2008, 23:28

Este o obisnuinta ce se poate incet si treptat (nicidecum brusc) schimba, intr-o zi "uiti" sa le dai mar, inlocuind acesta cu ceva ce le place (aproape) la fel de mult, apoi peste doua zile la fel procedezi s.a.m.d. Morcov poti sa le dai in fiecare zi in cantitati mici daca esti sigura ca nu e tratat cu ceva, dar mere ar fi de preferat sa le dai putin mai rar, nu chiar zilnic. Poti creste de ex. iarba de grau in ladita si sa le pui in fata, asa le diversifici meniul, si in plus pot avea parte si de putina distractie daca pui iarba cu ladita cu tot in fata lor, avand grija sa consume doar partea ierboasa!

Avatar utilizator
m00nc0w
Initiat
Initiat
Mesaje: 30
Membru din: 12 Ian 2008, 23:19
Localitate: Satu Mare
Contact:

:D

Mesajde m00nc0w » 03 Feb 2008, 00:07

Multumesc pentru sfaturi,.... o sa incerc ce mi-ai sugerat. :wink:

Avatar utilizator
Susp3ktA
Membru fidel
Membru fidel
Mesaje: 500
Membru din: 14 Dec 2007, 21:58
Localitate: Bucuresti

Re: Si ... ???

Mesajde Susp3ktA » 05 Feb 2008, 10:58


deya_love
Nou venit
Nou venit
Mesaje: 5
Membru din: 05 Feb 2008, 02:13
Localitate: ploiesti

Mesajde deya_love » 05 Feb 2008, 17:56


Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Salata si verdeturi

Mesajde Gemon » 05 Feb 2008, 23:44

E normal sa ii placa ceea cu ce s-a/l-ai obisnuit, la fel il poti obisnui sa consume mult fan, mai putina salata (fie ea si bio) si verdeturi, legume, fructe cat mai diversificat pe langa hrana. Incearca si sfecla rosie, ii va placea si patrunjelul radacina, poate si dovleacul galben, cateodata frunza de marar, altele. Creste-i si iarba de grau in ladita si fanul sa nu lipseasca niciodata, sa fie mereu accesibil pentru el.

Si ai mei reactioneaza la deschiderea usii de la camara, chiar daca ma duc in alt scop, incep sa fluiere, crezand ca numai dupa fundul lor e stapana, de ce altfel ar intra in camara, nu? :lol:

Avatar utilizator
Susp3ktA
Membru fidel
Membru fidel
Mesaje: 500
Membru din: 14 Dec 2007, 21:58
Localitate: Bucuresti

Mesajde Susp3ktA » 06 Feb 2008, 14:01

Sfecla rosie i-am dat si eu si mananca, dar nu prea se omoara, ca deh, stie ca ii mai da mami si ce ii place. M-am gandit sa mai raresc castravetele si sa-i dau doar o data pe saptamana, poate neavand asa des castravete o sa pape si altceva.


Înapoi la “Ingrijire, hranire”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori