[Update ian 2016]
NU RECOMAND PT PORCUSORI URMATORII MEDICI, am constatat ca nu se pricep la porcusori. Poate sunt medici foarte buni pt caini si pisici, nu cunosc si nu pun la indoiala, insa pentru porcurosi NU va recomand.
->
Dr. Mihai SÂRBU Sarbu (de la Clinica Dr Bolte, Str Cozia) (2015): calificativ foarte foarte rau,
- am fost cu un porcut ce nu mai manca de cateva zile, i-a luat temperatura care a fost buna dar l-a chinuit enorm l-a tinut in aer l-a apasat nici nu vreau sa ma gandesc !!!, i-a taiat dintii din fata desi nu era necesar i-a ciobit si nici nu i-a verificat pe cei din spate, i-a facut 3 injectii cu vitamine ceea ce e foarte bine, diagnostic: anorexie din motive necunoscute, wow cata scoala iti trebuie sa poti spune termenul medical la a nu manca !!! ; trebuia sa revenim in 2 zile la control, dar nu am mai revenit pentru ca ne-a consultat pe banda rulanta fara explicatii si vorbind in acelasi timp la telefon, a chinuit porcul de numa cand i-a luat temperatura din fund, i-a taiat dintii cu viteza luminii fara sa ne intrebe/explice, nu ne-a dat nici o explictaie/sfat nimic, executat, taxat 30 lei si gata;
Sa nu uit, ne-a intrebat daca a avut pui, a crezut ca e femela desi el e MASCUL !!!! nici macar nu a fost in stare sa deosebeasca sexul porcusorului, si porcusorul meu de 2.5 ani avea niste coitze de toata frumusetea !
->
Dr. Petrila Monica (de la Veterinaria, intersectie Mures cu Brancoveanu) (2012): calificativ rau (
http://www.timisoreni.ro/poze/c_m_dr_pe ... ca/#ph6320 ),
- am dus acelasi porcusor ce pufaia, i-a facut film, si pentru ca nu se vedea nimic pe film ne-a zis ca face asa de la batranete, un porcut de 4 ani nu e batran! porcii traiesc 7-8 ani atunci sunt batrani;
->
dr Simiz Florin (2015) e destul de recomandat pe forum si a mers la el cu mari sperante (cabinet Medoriana si Facultatea de medicina veterinara) : are porcut de 7 ani si se mandreste ca nu i-a dat niciodata apa, preda ecografie la facultatea de medicina dar degeaba, porcusorul tratat de dansul a murit de boala de ficat din cauze necunoscute

Zic lucrurilor pe nume: e un medic slab, nu il intereseaza daca animalele tratate de el traiesc sau nu.
Ne-a tratat 2 luni porculetul cu ficatul marit si pete negre pe ficat cu picaturi de rozmarin si magnolie!? Cand ne vedea in cabiniet dadea ochii peste cap si ne intreba de ce tot venim ca nu are ce sa-i faca. Eu i-am sugerat hai sa facem o analiza de scaun, hai sa vedem antibiotice, hai sa incercam CEVA! Ii tot facea ecografe cu ecograful acela vechi de 30 de ani si ne dadea picaturi de rozmarin si alte remedii pe ghicite.
Mai mentionez ca prima data ne-a vazut la Facultate la consultatii? La Facultatea din Tm au unul din cele mai bune ecografe din vestul tarii, tinut sub 100 de usi si lacate si folosit de nimeni. A facut
ecograf porcului fara sa ii tunda parul de pe burta si fara sa ii puna gel. Profesor de ecografie zice, degeaba, zic.
Ne-a marturisit ca el si nimeni din Timisoara nu se specializeaza in porcusori de guinea pentru ca nu se fac bani din asta.
Cand am ajuns cu porcutul respectiv la Dr Farkas ne-a dat medicamente serioase care refac ficatul si nu i-a venit sa creada ca medicul din Timisoara nu i-a dat nimic pentru refacerea ficatului, a luat scaun pt analize, si a incercat sa ii ia sange sa verificam ce are. Din pacate penrtu porcut a fost prea tarziu, dupa 2 luni de chin.
->
Druga Mihai de la MaxiVet (2016) un nesimtit arogant, a smucit si chinuit porcul pentru ca nu avea chef si ii era lene sa ii faca o perfuzie si se grabea inapoi pe net, i-a injectat in spate 25ml de apa in mai putin de 30 sec pana i s-a umflat spatele si am plecat de acolo cu porcul in spasme si plangand. Cand faci asta se rup nervurile si se desprinde pielea de pe muschi, e foarte dureros (ne-a explicat mai tarziu dr Vaduva Sorin).
MEDICI cu care am avut o EXPERIENTA LIMITATA, insa care nu mi-au lasat o impresie proasta ->
dr Dana Diaconescu (august 2015), recomandata de dr Simiz pentru experienta ei cu porcusori in Anglia 0742022646, pensiunea de animale din Remetea Mare
http://www.veterinaruldumneavoastra.ro/contact.phpMacar ne-a dat Liv52 pentru porcul cu ficatul marit si a facut analiza de scaun la microscop.
->
dr Mircea Dumitru (2012) a tratat cu succes o eczema la un porcusor de-al nostru, dar celalalt porcut cu boala respiratorie a murit

Nu cred ca dr Mircea Dumitri mai lucreaza

->
dr Vaduva Sorin (de la Duo Vet, Str Surorile Martir Caceu) (2012 si 2016):
- am dus un porcut ce pufaia in 2012, ne-a dat sa ii punem picaturi cu Vitamina C in apa 1) vitamina C nu rezista la nesfarsit in apa 2) nu isi ia cantitatile necesare, e necontrolat cat bea 3) nu a mai baut apa deloc din momentul in care am pus medicamentul in apa, mai tarziu am aflat ca niciodata nu se pune medicament in apa porcusorilor si ca vitamina C se degradeaza in apa
- am revenit ulterior la dansul in 2015 pentru perfuzie subcutanata si injectie, si a fost foarte amabil, a manevrat porculetul foarte delicat si a cautat online informatii in legatura cu purcelusii. Cunostea antibioticele ce se pot da si ce nu se dau la porcusori.
->
dr Guia Adrian (Maxivet, in spate la Hotel Lido) (2014): a avut porcusor in trecut, nu am fost la dansul decat la o consultatie dar mi-a lasat o parare buna in general (ne-a recomandat ernofloxacina si ne-a zis ca a mai facut si la alti porcuti); a tratat cu succes probleme mai minore la porcusorii unei prietene
ATENTIE la acelasi cabinet am mai dat de un domn doctor tatuat (Druga Mihai cred ca se numeste), zice ca se pricepe la porcusori dar nu a fost in stare sa ii puna o perfuzie de 25 ml cum ne-a recomandat dr Farkas sa continuam tratamentul. I-a facut in 30sec 25ml perfuzie cu glucoza subcutanat, i s-a umflat spatele si a plans si tremurat cu spasme o ora dupa, abia l-am potolit si el ne-a zis ca s-a speriat de la pisica ?!
Cabinetul era gol dar acest domn era prea perocupat sa stea pe net.Pe langa asta a manipulat f brutal porcusorul si orice medic veterinar bun stie ca porcusorii se manipuleaza f delicat pt ca se sperie f tare !
I-am zis sa imi dea mie seringa sa ii dau dar el stie mai bine "De 13 ani fac asta".
De ce nu se preda ETICA la facultatea de medicina veterinara din Timisoara??
AS REVENI LA URMATORII MEDICI, dar as trata doar probleme minore, iar daca nu gasesc un diagnostic/tratament clar valid va sfatuiesc sa mergeti in Szeged la dr Farkas Patricia Eva (datele de contact mai jos, intr-un alt post):
->
dr Lavinia Lauer (de la Duo Vet, Str Surorile Martir Caceu) (decembrie - ianuarie 2016) Am avut o experienta f buna cu doamna doctor in continuarea tratamentului perfuzabil prescris de dr Farkas Patricia pt Bobita. Sufletista, draguta, delicata cu porcusorii, interesata sa se documenteze in legatura cu specia.
Nu m-a facut deloc sa ma simt prost cand am intrebat-o in legatura cu tratamentul ce il face porcusorului si m-am bucurat ca fost foarte deschisa sa discutam si sa colaboram in tratarea lui Bobi.
Mi-as dori foarte mult sa se specializeze in porcusori, e un om minunat cum nu am intalnit niciodata printre medicii veterinari (cu exceptia domnului de la laborator de la facultatea de medicina, un om sufletist si corect care face analizele de laborator insa nu trateaza - iarasi un domn cumsecade cum rar intalnesti).
CEL MAI BUN MEDIC DIN VEST Dar din pacate nu ne-a salvat toti porcutii dar a incercat

->
Dr Farkas Patricia (Szged) - medic specializat pe porci, cabinet foarte bine dotat. E singurul medic in mainile careia as da cu incredere un porcusor.
De ce un orasel asa mic are un medic priceput, si Timisoara cu ditamai Facultatea de Medicina ne ofera numai penibilitati ?
Are si ea limitarile ei.. dar nu se compara cu ce gasim in vestul tarii.
Vorbesc din experienta mea, poate e diferita de a altora, poate medicii se schimba, fiecare porcusor bolnav e un caz diferit. Sper ca recomandarile mele sa fie de folos, dar sunt parerile mele bazate pe experientele mele. In cazul medicilor ce nu ii recomand nu am dubii ca nu sunt potriviti pentru porcusori (sau cel putin nu au fost la momentul respectiv), iar pt cei ce ii recomand, fiecare porc bolnavior e altfel, reactioneaza altfel, se comporta altfel. De aceea, cel mai bine e sa fiti voi parintii de porcusori bine documentati, sa mergeti cu temele facute, iar daca vi se pare ca nu aveti rezultate luati porcul fuga fuga si mergeti la Szeged la dr Farkas Patricia, ea are un cabinet foarte bine echipat pentru porci.
Pentru orice tratamente primite de la medicul veterinar, inclusiv pentru tratamentele primite de la medicii recomandati pe gemon, va sfatuiesc sa va documentati pe internet si pe gemon inainte de a aplica orice tratament vi se pare dubios (sau daca sunteti la inceput cu porcii documentati-va in legatura cu orice tratament).
- Sa aveti mereu la voi lista cu antibiotice permise si interzise de pe gemon.
- Sa luati la voi
orice medicamente/tratament i-ati dat pana atunci, e mult mai usor de povestit asa. Eu duc Beres Drops-urile, vitaminele, probioticul etc..
- Cantariti-l de 2 ori pe zi si puteti spune la vet daca scade sau nu in greutate, cum se prezinta
- Sa luati cu voi
bobitze de la porc, daca sunt moi sau are diaree; cand am dus la dr doctor Dana a luat bobitzele sa le verifice la microscop de paraziti (examen coproparazitologic) - ar trebui repetat de 2 ori cel putin.
Ce am observat ca e necesar la o consultatie sunt urmatoarele:
- se consulta cu mare delicatete porcul, nu se bruscheaza, smuceste, chinuie, sunt foarte sensibili si nu trebuie stresati inutil
- se verifica temperatura porcului cu termometrul in fund foarte delicat
- se verifica dintii fata si cei spate (mai greu cu cei din spate, dar exista un aparat care se foloseste pt asta - am vazut la dr Simiz la cabinet si unul si mai performant la dr Patricia in Szeged, nu mai stiu cum se cheama) si se palpeaza din exterior, se verifica cum inchide gura, daca are iritatii in gura; se pot pipai cu mana si cei din spate, doar de catre vet pt ca porcul poate musca si ramai fara deget daca nu esti atent; medicii specializati au aparat special pt verificat dintii, in Timisoara nu am vazut la nimeni, am auzit ca dr Ganga Marius are acest aparat, nu stiu daca il foloseste
- palpare abdomen cu grija si delicatete
- verificare blanitza, ochi
- ecografie cu burtica tunsa
- ii cade parul/zone cu iritatii etc (mergeti pregatiti, verificati temeinic porcul inaint de a merge la vet daca are zone fara par, cu matreata etc, si ii aratati acele zone)
- la ultraviolete se verifica eventuale micoze
- film (raze X) daca e cazul sau exista suspiciuni (se fac in Timisoara de exemplu la Veterinaria)
- ascultat cu stetoscopul
- are/nu are diaree, cu verificarea fundicului pt a vedea daca exista semne de diaree
- face pisu ?
- nu e deshidratat ?
- cum/cat mananca ?
- i s-a schimbat comportamentul de cand e bolnav, in ce fel
- examen parazitologic se face la microscop in Timisoara (unii medici fac chiar ei, costa aprox 20 lei),
- cultura coproparazitologica: coprocultura examen pt paraziti (se face la facultatea de agronomie contra cost 20 lei) - puteti sa duceti si fara sfatul medicului daca aveti suspiciuni - pt Timisoara se recolteaza cu o eprubeta pt exudat faringian cu mediu de cultura, in Szeged a luat direct cateva bobitze
- analize de sange am auzit ca se fac in timisoara la facultatea de medicina veterinara;
Noua ne-a recomandat dr Simiz sa nu chinuim porcul daca nu e nevoie neaparat si ne-a zis ca in Timisoara la facultate se ia din jugulara sangele, se tunde porcul si se chinuie tare. Asa e facultatea noastra e cu 100 de ani in urma, la Szeged se poate face frumos anestezie resporatorie si lua sange fara a traumatiza bietul porc.
In mod normal si la cabinetul dr Farkas din Szeged sange porcuti se ia sub anestezie, se taie putin mai mult o unghie (se taie din deget) sau ureche sau se ia din manuta, sub anestezie (pentru analize de sange recomand sa mergeti in Szeged la dr Farkas Patricia Eva am dat mai jos datele de contact);
Porcul meu a murit asa fara analize de sange in Timisoara

daca asta ar fi facut diferenta intre viata si moarte nu stiu, cand am ajuns la Szeged era prea slabit si nu a reusit sa ii ia sange din cauza ca nu avea presiune sificienta, desi a incercat in mai multe zone si a prins vena. Deci daca e nevoie mergeti la Szeged si faceti analize cu recoltare sub anestezie, inainte sa devina prea slabit si sa fie prea tarziu.
Exista si un risc de stop cardio-respirator la anestezie totusi trebuie gandit cu atentie daca e necesar si trebuie sa semnezi ca iti asumi decizia in caz ca se intampla ceva, discutati cu dr Patricia ce va recomanda, pentru ca pana la analize de sange se pot face multe investigatii care pot da indicatii, iar daca nu e suficient faceti si analizele de sange daca e necesar.
Cabinete veterinare & farmacii in Timisoara, poate e util in special pt farmacii
http://www.cabinete-veterinare-timisoara.com/