Ce este standardul

Informatii, anunturi, intalniri

Moderator: emil_inka

Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Ce este standardul

Mesajde emil_inka » 09 Ian 2008, 11:24

Rasele de porcusori de guineea se deosebesc intre ele datorita unor insusiri sau caractere morfologice si fiziologice specifice fiecarei rase. Aceasta insumare a caracterelor idealizate formeaza standardul. Este o descriere model a tipului dorit spre care se tinde in ameliorarea unei rase.
Daca in trecut standardul cuprindea indeosebi descrierea severa a caracterelor morfologice, azi el cuprinde si insusirile care oglindesc sau conditioneaza scopurile pentru care se creste rasa. La fornmarea raselor de porcusori de guineea s-a urmarit (si se urmareste si azi) constitutia corporala: greaban inalt, cap rotund, bot scurt,urechi mari si lipite de cap, etc. dar si aspectul robei, densitatea acesteia, finetea si elasticitatea, lungimea si tipul ei (cu par cret, cu par drept, cu sau fara rozete) cat si culoarea acesteia.
Standardul in functie de rasa va cuprinde caracterele specifice ale fiecarei parti anatomice ale animalului (cap, trunchi, picioare etc) aratate detaliat. Acesta, in afara de caracterele specifice rasei, contine si caracterele nedorite (greseli usoare si greseli grave) straine rasei respective.
Un standard se considera corespunzator unei anumite rase atunci cand caracterele pe care le contine sunt caracteristice majoritati exemplarelor rasei. Calitatea majoritatii porcusorilor de guineea apartinand unei rase va corespunde nivelului mediu al rasei, adica standardului. Binenteles ca este de dorit ca fiecare exemplar obtinut sa se apropie cat mai mult de standardul rasei, adica de ideal. Cu cat un exemplar se va apropia de standard va fi mai valoros, iar daca va transmite si urmasilor lui aceste caractere atunci valoarea sa se va dubla, tripla, sau inzeci in functie de bagajul genetic pe care il transmite urmasilor.
Daca intr-o rasa la un moment dat majoritatea exemplarelor apartinand acesteia prezinta caracteristici care difera in mod vizibil de cele prevazute de standard dar aceste caracteristici aduc un plus in aspectul fizic sau functional al animalului se considera ca rasa a evoluat, iar standardul este depasit si este necesar sa fie reactualizat. Standardul este deci un instrument al selectiei care ne ajuta in aceasta.
Practicand o selectie consecventa in care sa tinem seama de ambele criterii (morfologic si fiziologic) prevazute de standard, vom avea animale de valoare, adica frumoase, sanatoase si tipice rasei din care provin. Crescand astfel de animale frumoase, valoroase si cautate vom putea stopa macar in parte problema animalelor din pet-shopuri. Binenteles ca aici trebuie sa vorbim si de moralitatea crescatorilor dar si a detinatorilor care accidental sau din curiozitate obtin pui. Si pe unii si pe altii ar trebui sa ne intereseze unde ajung pui nostrii, gasind alte cai de plasare, in afara magazinelor . Un animal de rasa isi va gasi mai repede un stapan.
Dumnezeu ne-a pus stapani peste toate animalele dar a fi stapan inseamna a avea grija de cele pe care le avem si pe care le obtinem.

Înapoi la “Cavia Club Romania”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori