Rasele Angora si Mohair

Informatii, anunturi, intalniri

Moderator: emil_inka

Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Rasele Angora si Mohair

Mesajde emil_inka » 23 Dec 2007, 02:45

Angora

Provenienta rasei nu este certa fiind cunoscute doua ipoteze demne de luat in seama:
a) A aparut accidental in crescatoriile de porcusori de guinea de rasa peruan fiind la inceput cunoscuti ca peruani cu mai multe rozete. In favoarea acestor ipoteze vine faptul ca si astazi in crescatoriile de peruani se mai nasc pui cu mai multe rozete
b) Ca ar fi o combinatie intre sheltie si abisinian sau intre peruan si abisinian dar nu se stie cine a facut aceasta incrucisare pentru prima data si nici cine a continuat-o dupa aceea. In favoarea acestei ipoteze ca ar fi o incrucisare intre abisinian si o rasa cu par lung este faptul ca rozetele de pe corpul unui angora sunt aproape intotdeauna dispuse perechi la fel ca la cei abisinieni. Dealtfel multi crescatori din diferite tari il definesc ca un abisinian cu parul lung.
Indiferent de modul cum a aparut cert este ca s-a bucurat de popularitate in randul publicului larg datorita infatisarii lor hazlii.
Si pe noi ne-a atras aceasta rasa datorita prezentei pe corp a mai multor rozete. Aceste rozete face porcusorul de guinea unic ca specie in clasa mamifere si credem noi ca ar fi pacat sa nu fie puse in evidenta.

Rasele angora si mohair sunt doua rase de porcusori de guineea cu par lung , care sunt primite si premiate in expozitii si concursuri de gen in multe din tarile UE dar care nu sunt inca standardizate. Nu au inca un standard omologat datorita efectivului mic si heterogen exitent atat la noi in tara cat si in afara ei. In marea majoritate a tarilor unde se arbitreaza este stipulat ca angora trebuie sa aiba rozete simetrice pe corp, dar nu se spune cate si unde sa fie situate!
Sunt putine crescatorii in Europa care cresc aceste rase, in majoritatea crescatoriilor ele aparand doar accidental.
In Romania, crescatoria Inka este singura crescatorie care se ocupa constant (inca din anul 2002) de cresterea si selectionarea acestor rase care noua ne plac foarte mult.
Recent aceste rase s-au bucurat de interes din partea crescatorilor din Anglia si Ungaria.
La inceputul anului in Ungaria a luat fiinta o crescatorie de angora cu genofond romanesc. Recent am fost instiintati ca pedigreele efectivului din crescatorie (venit din Romania) au fost recunoscute de Clubul Maghiar de Porcusori de Guineea.

Astazi angora exista in multe tari si au un numar variabil de rozete.
Crescatoria Inka creste angora cu sase sau opt rozete considerand ca sunt varietatile cele mai estetice. La cei cu sase rozetele sunt dispuse astfel: doua pe crupa ca la cei de rasa peruan, doua pe spate si doua in zona pometilor care sunt mai mici ca dimensiuni si care formeaza acei favoriti de pe lateralea capului.Pe cap prezinta un vartej.Cei cu opt rozete mai prezinta cate rozeta pe fiecare laterala a corpului asezata sub cea de pe spate.
Cele 4 sau 6 rozete de pe corp trebuie sa fie cat mai simetrice si mai mari, rotunde si bine delimitate. Rozetele de pe pometi sunt mai mici ele fiind mai mult rozete de crestere si directionare a firelor de par pentru formarea favoritilor.Vartejul de pe cap are rolul de a sprijinii “bretonul de ponei” in asa fel ca acesta sa nu vina direct pe fata si sa stea mai infoiat.
Porcusorii de rasa angora pot prezenta sau nu carare pe mijlocul spatelui aceasta fiind mai frecventa in jumatatea anterioara a corpului incepand de la rozetele pereche de pe acesta. Capul trebuie sa fie cat mai rotund cu ochi mari si limpezi cu expresie blanda si botul cat mai scurt.
Urechile sunt mari, sub forma de petala de trandafir si lipite de cap.
Grebanul trebuie sa se simta la palpare bine dar nu este atat de evident ca la alte rase din cauza parului infoiat si a directiei lui de crestere (despre aceasta voi aminti mai jos).
Roba trebuie sa fie curata, fara portiuni in care lipseste parul (exceptand zona din spatele urechilor) cu par lung si matasos care ingrijit poate ajunge la lungimea de 40-50 cm.
Specific rasei mai este directia de crestere a firului de par. Parul din partea anterioara a corpului incepand de la rozetele de pe spate are o directie de crestere inversa (dinspre spate spre fata) datorate celor doua rozete, pe cap formand “bretonul de ponei”. Parul din partea posterioara a corpului incepand tot de la rozetele de pe spate are o directie de crestere normala. Datorita rozetelor de pe crupa parul formeaza asa zisa coada de cocos, parul trecand peste acestea si stand infoiat. Rozetele si directia de crestere a firului de par sunt mai bine vizibile la puii si tineretul de pana la patru luni.
Un angora matur cu parul ingrijit trebuie sa arate din lateral ca o fundita sau ca un fluture fiind greu de ghicit unde este capul acestuia sau partea posterioara.
Pentru expozitii animalele se vor peria saptamanal in directia cresterii firului de par adica - partea anterioara de la rozetele de pe spate spre fata; partea posterioara de la rozetele de pe spate spre fese. Acesta periere ajuta la o directionare buna a firului de par si la o curatire mai usoara a animalului.


*Ideea incetatenita ca angora este orice porcusor cu blana cu vartejuri este gresita! In pet-uri se gasesc de cele mai multe ori astfel de exemplare, indiferent de lungimea parului, de nr de rozete sau de pozitionarea lor, care sunt numite angora sau angorati. Aceasta este total gresit! NU orice porcusor cu rozete se numeste angora!

Iata cum NU trebuie sa fie angora:
- cu par de lungimi diferite, in smocuri sau par scurt, cu vartejuri nesimetrice, prea putine sau doar unul singur pe spate...






Iata cum trebuie sa arate angora:

angora pui

aici se pot vedea in schema cele 4 vartejuri simetrice, doua cate doua, doua sunt dispuse pe fund ca la rasa peruan, doua sunt pozitionate pe spate - pe cap este un mic vartej ce formeza acel "breton de ponei" caracteristic animalelor mature
aici este un angora de 4 luni, se poate vedea ca deja bretonul se formeaza iar pieptanata, blana are forma de fundita
angora matur: parul este lung, nu se poate deosebi partea anterioara de partea posterioara, forma de funda (fluture) este definitivata
vazut de sus, un angora este perfect simetric, impartit in doua de catre cele doua rozete de pe spate
bretonul atat de caracteristic rasei angora, poate ajunge la maturitate la lungimi considerabile





Mohairul

Este o rasa de porcusori de guinea recenta care s-a format prin incrucisarea unui individ de rasa angora cu unul de rasa texel rezultand un animal cu aceleasi caracteristici cu rasa angora dar care prezinta si caracterul rexoid (blana creata) a texelului.De aceea mai este cunoscut si ca varianta rexoida a angorei sau simplu angora cret.
Crescatoria Inka creste, ca si in cazul angorei, varianta cu cinci rozete parandu-ni-se cea mai estetica.
Mohairul are aceleasi caracteristici (directie de crestere a firului de par, numar de rozete,etc) ca si angora. Blana trebuie sa fie cat mai creata si infoiata. Are aceleasi necesitati ca si rasa angora.

Iata cateva poze cu mohair:
pui mohair
vartejurile caracteristice: pe spate, fund si pe cap

rufgogo
Membru fidel
Membru fidel
Mesaje: 57
Membru din: 29 Noi 2007, 21:26
Localitate: BUCURESTI

Mesajde rufgogo » 02 Ian 2008, 19:43

Buna,

Foarte dragutz articol. Din pacate nu se vad pozele, cel putin mie imi apar doar niste x-uri rosii.... Le mai poti incarca odata, ar fi foarte interesant: explicatie + exemplificari!

Multumesc
NOT EVERY PAIN HURTS...

Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde emil_inka » 02 Ian 2008, 21:39

Multumesc.
Imi pare rau ca nu poti vedea pozele, noi am putut vizualiza pozele si am folosit si diferite browsere: I Explorer, Mozzila Firefox... tocmai in acest scop. Verifica te rog ce anume folosesti si spune-ne pt a te putea ajuta.
In mod normal se vad poze mici de aprox 2 x 2 cm care prin activare cu mouse-ul se deschide un link catre pozele mari pt a putea fi vizualizate.
Rugam si alti membri care vad acest articol sa ne spuna daca au putut vedea pozele sau nu.
Daca nu, vom face o lista cu link-urile respective sau vom incerca sa gasim o alta solutie.

Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Imagini foto

Mesajde Gemon » 03 Ian 2008, 11:23

La Multi Ani Tuturor!

Am deschis aceasta pagina cu IE si cu Mozilla Firefox pe 2 diferite calculatoare, si la mine la ambele programe si calculatoare se vad pozele. Cu un click pe ele apar si imaginile marite pe o noua pagina.

rufgogo
Membru fidel
Membru fidel
Mesaje: 57
Membru din: 29 Noi 2007, 21:26
Localitate: BUCURESTI

Mesajde rufgogo » 04 Ian 2008, 20:23

Gata am reusit! (pe alt computer). Multumesc!
NOT EVERY PAIN HURTS...

Avatar utilizator
olimpia.craciun
Membru de Elita
Membru de Elita
Mesaje: 839
Membru din: 24 Apr 2008, 09:46
Localitate: Alexandria

Mesajde olimpia.craciun » 11 Mar 2009, 09:57

Oly, Puffy, Tuppy si Chicken
aaaaa, si tati Petrut

Avatar utilizator
ramona_inka
Expert Forum
Expert Forum
Mesaje: 3951
Membru din: 27 Noi 2007, 23:37
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde ramona_inka » 11 Mar 2009, 10:32


Avatar utilizator
olimpia.craciun
Membru de Elita
Membru de Elita
Mesaje: 839
Membru din: 24 Apr 2008, 09:46
Localitate: Alexandria

Mesajde olimpia.craciun » 11 Mar 2009, 10:34

Oly, Puffy, Tuppy si Chicken
aaaaa, si tati Petrut

Avatar utilizator
maria
Calauza
Calauza
Mesaje: 8318
Membru din: 28 Noi 2007, 16:34
Localitate: bucuresti

Mesajde maria » 03 Mai 2009, 08:37

emil
am vazut pe site-ul vostru inka o minunatie bella rebela
acolo am intalnit expresia mohair vivianne
poti dezvolta un pic?

Avatar utilizator
ramona_inka
Expert Forum
Expert Forum
Mesaje: 3951
Membru din: 27 Noi 2007, 23:37
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde ramona_inka » 03 Mai 2009, 08:42

Vivianne este numele puiutei mohair din poza.
Imi pare rau dar mai mult nu pot dezvolta subiectul :lol: .

Avatar utilizator
maria
Calauza
Calauza
Mesaje: 8318
Membru din: 28 Noi 2007, 16:34
Localitate: bucuresti

Mesajde maria » 03 Mai 2009, 08:43

:lol:

Avatar utilizator
daizzy13
Membru Suporter
Membru Suporter
Mesaje: 650
Membru din: 20 Apr 2009, 17:15
Localitate: Fetesti
Contact:

Mesajde daizzy13 » 10 Mai 2009, 15:00

Apropo de rase:
Cum imi pot da seama daca porcutii mei sunt de rasa sau nu, is daca da, de ce rasa sunt?
Am vazut ceva poze, dar nu-mi pot da seama :shock:
☺♥✿♥☺ C★ufy ღ P★xy ღ M★cky ☺♥✿♥☺

deedee
Suporter Special
Suporter Special
Mesaje: 1289
Membru din: 14 Oct 2008, 14:40
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesajde deedee » 10 Mai 2009, 18:14


ionutserban
Nou venit
Nou venit
Mesaje: 3
Membru din: 30 Oct 2012, 18:48
Localitate: Plopeni

Re: Rasele Angora si Mohair

Mesajde ionutserban » 30 Oct 2012, 18:54

Pe cel auriu as da 1.000.000 de $ daca as avea:))

Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Rasele Angora si Mohair

Mesajde emil_inka » 30 Oct 2012, 20:00

Daca e ded rasa trebuie sa aiba pedigree si sa provina dintr-o crescatorie.
Ce rasa este? Asta nu putem zice decat daca vedem niste poze.
Aici postezi daca ai guinezi rasele angora sau mohair daca nu postezi unde ti s-a indicat mai sus.


Înapoi la “Cavia Club Romania”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori