Logo


  Atentie!
Despre antibioticele ce se pot administra porcusorilor, si cele care niciodata nu se vor administra, fiind toxice
,

      puteti citi aici!

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO

  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)



Linkuri utile:
 Pododermatitis (Bumblefoot) in Guinea Pigs - Pododermatita
 Spurs - Intarituri ale pielii dupa pernutele talpii


Bolile porcusorului de Guineea


 pagina 6/7. 


Cancerul este o boala mai rar intalnita la porcusori, in endogamii fiind mai frecventa. Daca se instaleaza, marea majoritate a lor sunt tumori benigne - acestea sunt delimitate, cresc lent si nu recidiveaza daca sunt extirpate. Mai expusi sunt porcusorii care au implinit/trecut de varsta de trei ani. Daca se constata tumoare benigna la porcusorii cu varsta mai inaintata, la aceste categorii interventia chirurgicala (extirparea tumorii) nu e obligatorie, deoarece exista pericolul ca porcusorul sa moara in timpul anesteziei. Tumorile se pot dezvolta in orice tesut, cum ar fi tumorile localizate pe derm sau cele subcutanate (chist sebaceu, papilom, lipom, fibrosarcom, fibrom etc.), tumori pulmonare (marea majoritate a lor fiind neoformatiuni benigne), tumori care afecteaza tractul reproductiv, tumori mamare, sau mai rar, leucemie.

  Glandele sebacee sunt anexe ale pielii, celulele lor producand grasimi. Atunci cand aceste grasimi - ca urmare a unui obstacol in evacuare - raman in interior, datorita acumularii secretiilor se formeaza un chist sebaceu. Aceasta tumoare poate aparea oriunde pe corp, uneori chiar si 2-3 la numar, fiind mai frecvent intalnita in partile laterale si in partea anterioara a corpului (pe abdomen). Uneori poate disparea complet, alteori poate stagna (in acest caz fiind inofensiv), sau poate creste in volum. Fiind la suprafata corpului, se poate depista usor. Are marimea unui bob de mazare si este mobila fata de tesuturile profunde si fixa la piele, avand o consistenta pastoasa. Evolutia tumorii trebuie urmarita, daca dupa trecerea a catorva zile (o saptamana) va avea acelasi volum, nu creste, ea nu prezinta un pericol pentru sanatatea porcusorului. In cazul in care se constata o crestere in volum, se va cere ajutorul medicului veterinar (el va enuclea chistul), altfel acesta poate necroza pielea, continutul asemanator cu ceara poate scurge in exterior, si - daca nu se dezinfecteaza locul - se poate suprainfecta, dand nastere la abcese.

Inflamatii ale glandei parotide si/sau submaxilare   Inflamatii ale glandei parotide si/sau submaxilare se produc atunci, cand un obiect strain (de exemplu un fir de fan) in interiorul cavitatii bucale strapunge accidental mucoasa, sau o ranire (de exemplu muscatura unui porcusor) penetreaza pielea la nivelul glandelor. Bacteriile producatoare de abcese ajung in tesuturi, si din aceasta cauza apare o inflamatie abcedata. In general puroiul este evacuat spontan. La o inflamatie uni- sau bilaterala a regiunii submaxilare porcusorul va fi dus la medicul veterinar pentru a primi tratamentul corespunzator care difera dupa faza evolutiva. In cazul in care se formeaza abces, iar colectia de puroi ramane inchisa, medicul veterinar va deschide si va evacua periodic puroiul strans, pana cand acesta persista. Masurile de igiena si tratamentul cu antibiotice sunt necesare. In cazuri mai severe interventia chirurgicala (incizia), si tratamentul intensiv cu antibiotice vor fi necesare. Limfadenita seamana uneori, ca aspect exterior, cu adenoma (tumoare benigna), cu care poate fi confundat.

Pododermatita  Piciorusele porcusorilor sunt foarte delicate, din aceasta cauza fundul custii (sau podeaua unde sunt tinuti) trebuie sa fie plat (fara gauri, gratii sau sarma), deoarece foarte usor se pot rani la talpa. Inflamatia si/sau infectia talpii este foarte dureroasa pentru porcusori, cei mai afectati sunt porcusorii obezi sau cei care sunt asezati pe sarma, sau pe podea din material dur, infectat cu bacterii, pe asternut murdar sau umed, cei care se misca putin, mai ales porcusorii care sunt tinuti in custi mici, ei neavand posibilitatea de a se misca in interiorul custii, si cei care sunt tinuti la o temperatura mai ridicata in conditii neadecvate (cazurile cele mai frecvente au fost observate la porcusorii care au o piele mai subtire la nivelul talpii). Prin pielea ranita bacteriile ajung usor in interiorul talpii, acesta se inflameaza (uneori infectia se extinde pana la tesuturile adanci, pana la tendon sau chiar os, provocand osteomielita), sangereaza si/sau se formeaza cruste la nivelul talpilor, porcusorul nu se poate deplasa, schiopateaza, pierde pofta de mancare. Daca nu este tratat la timp, porcusorul moare. Rana va fi dezinfectata, tratata cu crema antimicrobiana prescrisa de catre medicul veterinar, si va fi pansata, aplicandu-se compresa sterila pe plaga. Asternutul va fi schimbat des, si se va pune un foarte mare accent pe igiena, se va schimba pansamentul pana cand infectia va disparea sau ulceratia se va vindeca (uneori e nevoie chiar si de 2 saptamani pana la vindecare). PododermatitaIn infectii severe rana se va umezi/spala alternativ cu gluconat de chlorhexidina 2% si solutie Betadine diluata cu apa (se dilueaza in momentul folosirii si solutia diluata nu se pastreaza!) de mai multe ori pe zi. In cazuri speciale tratamentul cu antibioticul Baytril (Enrofloxacina) este inevitabil, insa numai medicul veterinar va stabili modul de administrare si posologia. Aceasta infectie in multe cazuri a avut drept consecinta aparitia artritei. Cea mai importanta masura va fi intotdeauna prevenirea: podea plata sau cusca avand fundul fara gratii, gauri sau sarma, asternut curat, schimbat la timp, hranire potrivita si diversificata, cusca mare si spatioasa, plimbari frecvente in afara custii. In locuri umede, murdare pot aparea si diferite infectii cu ciuperci parazite, din aceasta cauza intotdeauna se va cere ajutorul medicului veterinar. El va stabili tratamentul in functie de boala.

  La unii porcusori putem observa dupa pernutele talpii (in partea opusa fata de gheare) intarituri ale pielii, fiind aspre, asemanatoare unor pinteni. Apare mai ales la piciorusele superioare (cele din fata). Aceste intarituri se pot taia usor cu o unghiera, insa trebuie sa fim foarte precauti pentru a nu intra in tesutul viu. In cazul taierii acestor „pinteni” locul va fi obligatoriu dezinfectat, iar porcusorul va fi tinut pe asternut curat si uscat, pentru a preveni unele infectii cum ar fi diferitele afectiuni ale talpii.


 pagina anterioara

6/7

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Tumori
 Chist sebaceu
 Inflamatii ale glandei parotide si/sau submaxilare
 Afectiuni ale talpii
 Intarituri ale pielii dupa pernutele talpii

Bolile porcusorului - pagina 1:
 Tendinta de a ascunde boala!
 Pericolul instalarii cetozei
 Enterocolita, degradare a florei intestinale
 Probiotice pentru reechilibrarea florei intestinale
 Constipatie
 Intoxicatie: plante toxice, alimente contaminate cu pesticide, ingrasaminte
 Infectii respiratorii
 Alergie
 Infectii ale aparatului auditiv

Bolile porcusorului - pagina 2:
 Hipertermie
 Urina de aspect laptos
 Afectiuni renale, uro-genitale
 Atac cerebral
 Scorbut
 Eruptii la nivelul buzelor

Bolile porcusorului - pagina 3:
 Probleme oftalmologice, ranire
 Intoarcere spre inauntru a ploapei
 Conjunctivita neonatala
 Conjunctivita
 Obstructia canalului lacrimal
 Inrosire a ochilor
 Microftalmie, orbire
 Tesut adipos pe conjunctiva
 Fluid alb secretat de ochi in timpul toaletarii
 Suprafata lipsita de par de dupa ureche

Bolile porcusorului - pagina 4:
 Tulburari ale glandei supracaudale
 Sacul anal
 Monitorizarea aparatului genital la mascul
 Coprofagia
 Slabirea muschilor anali

Bolile porcusorului - pagina 5:
 Toxemie gravidica
 Mastita
 Chist ovarian
 Chelie partiala post-partum, tulburari hormonale
 Roaderea parului

Bolile porcusorului - pagina 7:
 Diabet zaharat
 Abnormitati



  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.