Culoarea ochilor la porcusorii de guineea

Informatii, anunturi, intalniri

Moderator: emil_inka

Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Culoarea ochilor la porcusorii de guineea

Mesajde emil_inka » 14 Mar 2009, 00:15

Culoarea ochilor este determinata la fel ca si culoara blanii si culoarea pielii de fondul genetic al porcusorului. Adica de fondul genetic al parintilor si de recombinarea genetica ce are loc la formarea fatului. Mai precis, dispunerea genelor sau factorilor genetici aleli (despre genele alele se poate citi aici: http://gemon.ro/gene.htm).
Culoarea porcusorilor este data de prezenta melaninei (pigmentul melanic = culoarea neagra) si a feomelaninei (pigment rosu). Acesti doi pigmenti, negru si rosu, in timpul recombinarii genetice in functie de asezarea lor in locusuri si influentati de diferiti factori genetici pot aparea in diferite nuante, combinatii sau unul din ei sau chiar ambii fiind anihilati (pot rezulta porcusori albi).

Culoarea neagra
- aceasta culoare la blana in diferite grade de dilutie poate da: ciocolatiu, albastru, lila, bej.

Culoarea rosie
- aceasta culoare la blana in diferite grade de dilutie poate da: portocaliu, buff, crem, sofran, alb.

Asadar, in functie de gradul de dilutie a culorii blanii este diluata si culoarea pielii dar si culoarea ochilor despre care vom vorbi acum.

Ochii negrii (black eyed)
Porcusorii cu ochii vor avea culoarea blanii in: negru, rosu, diferite variante de agouti, buff (aceste culori pot fi si in combinatie cu alb: negru-alb, rosu-alb, aguti-alb)
Imagine
culoarea blanii neagra = ochi negrii
Imagine
culoarea blanii rosie = ochi negri
Imagine
culoarea blanii negru-rosu-alb = ochi negrii


Ochii rubinii sau negrii cu scanteieri rosii (fire eyed)
Porcusorii vor avea culoarea blanii ciocolatie sau nuante apropiate (cafeniu, sepia..., aguti cu ciocolatiu). De asemenea, si acestea pot fi in combinatie cu alb.
Imagine
culoarea blanii orangeaguti (aguti ciocolatiu cu varf auriu) = ochi rubinii


Ochii rosii (red eyed)
Porcusorii cu ochii rosii vor avea blana si pielea albastra (poate fi si in combinatie cu alb, portocaliu). De asemenea si diverse varietati de argente pot avea ochii rosii (albastru-portocaliu argente, cu sau fara pete albe)
Imagine Imagine
culoarea blanii albastra-portocalie-alb = ochi rosii


Ochii rosu deschisi (pink eyed)
Porcusorii vor avea blana lila, bej, sofran, diverse variante argente (lila-sofran argente, lila-golden argente)
Imagine
culoarea blanii lila = ochi rosu deschis (roz)
Imagine
culoarea blanii bej-portocaliu-alb = ochii roz
Imagine
blana de culoare lila-portocaliu argente = ochii roz


La unele culori ale porcusorilor de guineea culoarea ochilor este in functie numai de pigmentatia pielii, putandu-se gasi la o culoare mai multe varietati ale ochilor.
Exemplu:
Portocaliu cu piele de culoare inchisa va avea ochi negrii, portocaliu cu piele de culoare deschisa va avea ochi rosii.
Culoarea crem a blanii - daca pielea este inchisa are ochi negri, daca pielea este roza ochii sunt rosu deschis (pink eyed)

La culoarea alba a blanii putem distinge trei variante de culoare a ochilor: neagra, albastra si rosie.

Culoarea ochilor albastra la porcusori a aparut prima data la animalele cu blana aguti argintiu (silver agouti) fiind un factor al acestei culori dar apare frecvent si la varietatea de culoare roan. De obicei la cei roan (roan negru, rosu sau negru-rosu) si bineinteles la porcusorii albi purtatori ai culorii roan amintite mai sus. Acesti porcusori albi purtatori de roan nu se vor imperechea niciodata cu roan ei fiind genetic roan iar imperecherea dintre acestia putand duce la aparitia genei letale. Acestia se vor imperechea numai cu exemplare unicolore. Daca exemplarul provine din parinte triroan si se doreste a se continua linia de triroan acesta se va imperechea cu un exemplar bicolor in culorile factorului roan al parintilor.
Binenteles ca se pot intalni si animale cu ochi albastrii care sa nu aiba factorul roan aici fiind vorba de gradul de dilutie al pigmentului. Raspunzator de acesta este locusul C mai precis gena alela cr ca.

Ca si curiozitate: daca un porcusor este bicolor (de exemplu alb-negru), si are o parte a capului colorata in alb si o parte colorata in negru este posibil sa aiba ochi de culori diferite. Astfel, partea neagra a capului va avea ochiul negru si partea alba va avea ochi albastru! De asemenea, daca este ciocolatie blana, atunci ochiul de pe partea respectiva este rubiniu.
Imagine Imagine
Partea capului colorata in alb are ochi albastru, cealalta parte a capului colorata in ciocolatiu are ochi rubiniu.

Pentru cei pasionati de genetica recomand formulele genetice ale culorilor si explicatia aparitiei acestor culori, informatii ce pot fi gasite aici:
http://gemon.ro/genotip.htm
http://gemon.ro/gene.htm
Imagine

Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Culoarea ochilor la porcusorii de guineea

Mesajde emil_inka » 14 Mar 2009, 00:25


ozzie&spy
Membru de Elita
Membru de Elita
Mesaje: 1825
Membru din: 11 Feb 2009, 18:03
Localitate: bucuresti

Mesajde ozzie&spy » 16 Mar 2009, 13:28

Culoarea albastra la ochi este defapt un negru diluat, la fel ca si la blana?
Porcusorii albi pot avea ochi negri sau albastri doar daca au gena respectiva de la un parinte, fiind purtatori de roan sau himalaya, sau altceva cu pigment negru? deci in mod normal ei ar trebui sa aiba ochii rosu-deschis? adica un porcusor alb simplu, nepurtator de nimic, are doar ochii roz...
scuze pt limbajul neprofesional, insa incerc sa-mi simplific algoritmul :lol:
MadalinaImagine

Avatar utilizator
Gemon
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 6845
Membru din: 27 Noi 2007, 10:22
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesajde Gemon » 16 Mar 2009, 20:57


Avatar utilizator
matzateo
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 115
Membru din: 29 Aug 2008, 22:11
Contact:

Mesajde matzateo » 16 Mar 2009, 21:23


Avatar utilizator
matzateo
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 115
Membru din: 29 Aug 2008, 22:11
Contact:

Mesajde matzateo » 16 Mar 2009, 21:33


ozzie&spy
Membru de Elita
Membru de Elita
Mesaje: 1825
Membru din: 11 Feb 2009, 18:03
Localitate: bucuresti

Mesajde ozzie&spy » 17 Mar 2009, 12:38

eu va multumesc pt raspunsuri, dar imi trebuie acum cateva zile sa mai citesc despre genetica, pt ca gene alele, locusuri si formule cu multe litere nu fac parte din vocabularul meu obisnuit...o sa revin, dar tre sa ma mai documentez cu putina biologie ca sa fac fata nivelului la care s-a ridicat discutia :lol:
MadalinaImagine

ozzie&spy
Membru de Elita
Membru de Elita
Mesaje: 1825
Membru din: 11 Feb 2009, 18:03
Localitate: bucuresti

Mesajde ozzie&spy » 18 Mar 2009, 13:47

gata,m-am documentat cu notite si tot ce trebuie...daca nu am invatat destula biologie in scoala, o fac acum. sper ca am inteles cum trebuie.
Am intrebari legate de formulele gedei.
Daca auriul provine din feomelanina (rosu), de ce formula pt aguti auriu nu este: A-B-C-epep-P? Se considera numai culoarea de la baza firului de par in cazul locusului E?
De ce in formule lipsesc uneori niste litere, cum ar fi S, sau A si B in cazul celor albi? Adica locusul nu este ocupat? sau ,cum a spus matzateo, nu se pot determina? blana alba ochii rosii nu poate fi aa--caca-ee-p-ss? (daca tot am ajuns la formula asta, de ce e cu P in ce ai scris si nu cu p? Intelesesem ca P e pt ochi negri...
ok,gata...deja am umplut 2 foi cu formule incercand sa inteleg genetica asta...
MadalinaImagine

Avatar utilizator
matzateo
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 115
Membru din: 29 Aug 2008, 22:11
Contact:

Mesajde matzateo » 18 Mar 2009, 21:56

1.Genele de pe locusul E afecteaza de fapt eumelanina (in sensul masurii in care aceasta se extinde pe corpul porcusorului). Gena E determina extinderea pigmentului in toate firele de par, gena ep numai in unele, iar e nu permite existenta pigmentului negru in niciunul dintre firele de par ale porcusorului. In acest fel, da, la porcusorii agouti, aceste gene nu influenteaza decat culoarea de la baza firului de par. Un porcusor cu formula A-B-C-epep-P ar fi agouti auriu cu pete aurii.
2. Genele care lipsesc din formule nu au relevanta, in sensul ca orice gene ar ocupa acel locus, porcusorul ar avea acelasi fenotip. Din punct de vedere genetic, acest lucru se datoreaza de obicei fenomenului numit epistasis - atunci cand o gena de pe un anumit locus nu se poate manifesta decat in prezenta unei anumite gene de pe alt locus. Spre exemplu, un porcusor care are pe locusul A alelele AA si pe locusul E alelele ee, nu va putea fi agouti, deoarece alelele ee ar impiedica existenta pigmentului negru in firul de par, astfel ca firul va fi rosu de sus pana jos, nu va putea exista efectul de bandare (se poate spune ca manifestarea genei A necesita prezenta genelor E sau ep). In acest caz, la un porcusor cu alelele ee, va fi irelevant ce gene are pe locusul A, din moment ce acestea oricum nu se vor putea manifesta.
3. P este intr-adevar pt ochi negri, dar genele nu trebuie niciodata privite separat, ci numai in relatie cu alte gene. Un porcusor care are pe locusul C alelele ca ca va avea ochii rosii indiferent de genele care ocupa locusul P. Genele de pe locusul P se vor manifesta insa in alte moduri, spre exemplu prin culoarea pielii.
Dupa cum mi-am dat si eu seama, partea cea mai grea cu genetica nu este aceea de a intelege fiecare gena in parte, ci aceea de a intelege relatiile complexe care exista intre toate genele. Se intampla de multe ori ca 2 gene ale porcusorului sa corespunda unor caractere diferite, iar in acest caz nu poti determina fenotipul porcusorului decat daca stii care dintre gene e "cea mai tare din parcare" :winking: . Un exemplu a fost cel de mai sus - gena P ar trebui sa faca ochii negri, gena ca ar trebui sa ii faca rosii; iar in acest caz, ca are intaietate.

Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde emil_inka » 18 Mar 2009, 22:31

Raspunzator de culoarea alba este in principal locusul C mai exact atunci cand acesta este in forma recesiva homozigota (cc).Sunt trei forme de segregere recesiva acestei gene:
cr in care r=rot=rosu
cd in care d=dunkel=intunecat
ca in care a=albino (impropriu spus dar asa este cunoscut in limbaj genetic).

Si in cadrul acestor gene recesive exista un caracter de dominanta cd fiind dominant, cr are dominata partiala iar ca este recesiv.
Tin sa reamintesc ca factorul C este raspunzator in principal de dilutia culorii rosu iar in cazul dilutiei totale a blanii (cc-culoare alba) apar culori diferite ale ochilor dupa cum urmeaza:
cd (cd cr ca) sau cd(cr ca) =ochi de culoare maro cu sclipiri de foc;
cr(cr ca)=ochi de culoare de rubinie sau albastra;
ca ca=culoare roz.

Pe langa acest factor exista factorul P care mai este cunoscut ca si factorul "pink eyes" care in caz de recesivitate homozigota (pp) dilueaza culoarea neagra si ciocolatie iar ochii in culoare roz. In unele cazuri "pink eye" poate sa apara si la culoarea rosie (variantele diluate ale acestei culori), implicit la alb.
In cazul culorii albe acest factor pp actioneaza doar ca gena secundara pe langa factorul cc.

Exemplu
Daca un animal alb ar avea pe locusul C formula crcr ca in cazul dat de matzateo atunci ar fi trebuit sa aibe ochii rubinii dar pentru ca este prezent factorul pp ochii devin de culoare roz.
Locusul E este raspunzator de ditributia culorii rosii si negre (sau culori diluate ale acestora) pe suprafata corpului si nu influenteaza culoarea ochilor.

Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde emil_inka » 19 Mar 2009, 14:02

Imi pare rau dar din cauza unor probleme tehnice nu pot raspunde imediat.

Factorul A este raspunzator de culoarea aguti, el numindu-se si Factorul Aguti. AA este caracterul dominant al factorului A si in acest caz porcusorul este aguti 100% (factorul A fiind factorul salbatic este si cel mai puternic factor). Deci porcusorul nu poate fi rosu!
In cazul in care animalul ar fi avut pe locusul A genele recesive aa e posibil ca animalul sa aiba culoarea rosie daca locusul C ar fi format din genele alele CC.
Factorul E (extended colours) este „vinovat“ de distributia culorii negre sau rosii (sau dilutii ale acestor culori) pe suprafata corpului. Acest factor este inhibat de factorul A .
Factorul E este in relatie cu factorul C dar are caracter secundar fata de acesta.

In cazul ochilor porcusorilor albi am dat raspunsul in topicul anterior. La aceasta culoare (impropriu spus culoare) factorul pp are caracter secundar, el doar diluand culoarea ochilor mai mult.

Ex tau era cr cr ---- pp
Animalul ar fi avut ochi de culoare rubinie dar datorita prezentei factorului pp are ochi de culoare roz.

Avatar utilizator
matzateo
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 115
Membru din: 29 Aug 2008, 22:11
Contact:

Mesajde matzateo » 19 Mar 2009, 22:25


Avatar utilizator
emil_inka
Ghid Special
Ghid Special
Mesaje: 499
Membru din: 28 Noi 2007, 08:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde emil_inka » 19 Mar 2009, 23:32

Perechea de gene alele AA au caracterul cel mai dominant. Ele nu pot fi influentate de o pereche de gene recesive cum este ee. Intotdeauna caracterul dominant al perechii amintite va fi evident, deci animalul va fi aguti daca are aceste gene AA in genofond.

goldenaguti (culoarea salbatica, cea mai puternica):
A(A, ar, a) B(B, b) C(C, cr, cd, ca) E(E, ep, e) P(P, pr, p) SS rn rn

rosu:
a(A, ar) a(A, ar) B(B, b) C(C, cd, cr, ca) ee P(P, pr, p) SS rn rn

Deci:
AA fiind dominant peste toate celelalte gene nu perminte manifestarea nici uneia din celelate gene cu toate ca si celelate sunt dominante: B care ar fi putut da culoarea ciocolatie nu se manifesta pt ca este inhibat de A. La fel si C care ar fi putut da culoarea rosie este inhibat de A. Factorul E care ar fi putut face posibila culoarea bicolora in pete negru-rosu este la fel inhibat de A samd.

Se vede din formula a doua ca in cazul recesivitatii caracterului A culoarea rosie a fost manifestata prin locusul C iar in plan secundar acest locus C a fost ajutat de genele recesive ee dand nastere culorii rosii.

Avatar utilizator
matzateo
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 115
Membru din: 29 Aug 2008, 22:11
Contact:

Mesajde matzateo » 20 Mar 2009, 00:17

Dominanta si recesivitatea sunt termeni care se refera strict la relatiile dintre cele 2 alele ale aceluiasi locus. Interactiunile care se stabilesc intre gene de pe loci diferiti sunt de alta natura. O gena nu este ea insasi pur si simplu dominanta sau recesiva, ea este dominanta/recesiva fata de alta gena (a aceluiasi locus). O gena poate fi simultan recesiva fata de o anumita gena si dominanta fata de alta. Alela A are gradul cel mai inalt de dominanta dintre alelele care pot ocupa locusul A; fata de genele care ocupa ceilalti loci NU este dominanta. Alela e are gradul cel mai scazut de dominanta (sau cel mai inalt de recesivitate) dintre alelele care ocupa locusul E; fata de genele care ocupa ceilalti loci NU este recesiva. Nu putem spune ca A este mai dominanta decat e, deoarece cele 2 gene nefiind situate pe acelasi locus, acest lucru nu are sens, este absurd. Genele de pe locusul E si cele de pe locusul A controleaza caractere diferite, prin urmare ele nu sunt comparabile, cel putin nu in termeni de dominanta/recesivitate.
Faptul ca o gena este dominanta nu inseamna neaparat ca aceasta se va manifesta, ci inseamna mai degraba ca o va ascunde pe cea recesiva (de pe acelasi locus ma refer, evident). Daca este cazul ca genele de pe un anumit locus sa se manifeste, intr-adevar cea care se va manifesta va fi cea dominanta; insa sunt nenumarate cazuri in care genele de pe un anumit locus pur si simplu nu se manifesta, fie ele dominante sau recesive.
Sa ne gandim ca un organism (sa zicem de porcusor, dar poate fi si de om sau de alt animal) contine zeci de tipuri diferite de celule; acestea sunt diferite tocmai datorita faptului ca nu toate genele se manifesta in toate celulele; in fiecare celula se manifesta numai anumite gene, acelea de care este nevoie la locul respectiv. Nu are prea mare legatura cu culorile porcusorilor, dar am zis acest lucru ca sa nu traim cu impresia ca este obligatoriu ca tot ceea ce face parte din genotip sa faca parte si din fenotip.
Ca sa revin la subiectul discutat...Nu, nu este adevarat ca celelalte gene sunt inhibate de alela A. Genele locusului B se vor manifesta si in cazul unui porcusor agouti. Putem observa acest lucru prin faptul ca exista porcusori agouti la care baza firului de par este neagra si porcusori agouti la care baza firului de par este ciocolatie. La fel, genele de pe locusul C se vor manifesta si ele. Putem observa acest lucru prin faptul ca la unii porcusori agouti banda de pe firul de par este rosie, pe cand la altii este galbena sau alba...sau unii sunt himalaya si prezinta aspectul agouti numai la nivelul marcajelor. Factorul E de asemenea se manifesta - unii porcusori sunt agouti pe toata suprafata corpului, altii mai prezinta suplimentar si pete de culoare rosie/galbena/alba, iar altii (ca in exemplul dat de mine mai devreme) sunt rosii in intregime.

Avatar utilizator
matzateo
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 115
Membru din: 29 Aug 2008, 22:11
Contact:

Mesajde matzateo » 20 Mar 2009, 00:26

Promit ca, daca tot nu ne vom putea lamuri cu privire la acest subiect, voi intra sambata sau duminica sa discut mai pe larg mecanismele prin care genele pot influenta diferitele tipuri de pigmentare ale parului si ochilor, ca sa se inteleaga mai bine de ce in practica lucrurile nu stau chiar exact ca in teorie. :smile:


Înapoi la “Cavia Club Romania”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator